image

Valse PostNL-mail infecteert slachtoffers met ransomware

maandag 29 augustus 2016, 10:20 door Redactie, 5 reacties

Verschillende internetgebruikers in Zeeland zijn het slachtoffer geworden van de valse PostNL-mail die vorige week werd verstuurd en ransomware verspreidde. De e-mail had als onderwerp "je hebt niet geleverde pakket" en stelde dat de koerier bij de ontvanger van het bericht een pakket niet kon afleveren.

Informatie over het pakket zou via de link in de e-mail zijn op te vragen. De link wees echter naar een exemplaar van de Torrentlocker-ransomware. Een aantal mensen in Zeeland opende de link, waarna bestanden op hun computer voor losgeld werden versleuteld, zo meldt het Politieteam Walcheren op Facebook. "Bij de politie heeft zich een aantal mensen gemeld die slachtoffer zijn geworden van cybercrime."

Het politieteam adviseert om geen bestanden te open die men niet vertrouwt en eerst te kijken of de afzender in de adresbalk overeenkomt met de mail. Tevens wordt slachtoffers aangeraden om op de website NoMoreRansom.org voor een decryptietool te kijken, zodat versleutelde bestanden kosteloos kunnen worden ontsleuteld. NoMoreRansom is een recent gestart initiatief van politie, Europol en beveiligingsbedrijven Intel Security en Kaspersky Lab en bevat verschillende decryptietools. Er is echter nog geen tool voor TorrentLocker op de website te vinden.

Reacties (5)
29-08-2016, 11:35 door Anoniem
Waar blijven de gebruikers in Friesland? Of zijn die inmiddels zo slim door de voorlichting van hun politieteam dat zij
er niet meer intrappen?
29-08-2016, 19:53 door Anoniem
Als echte die-hard computer tweaker wil je natuurlijk alle besturingssystemen gebruiken. Welnu ik gebruik TempleOS met een heel ouderwets 56k6 NULL MODEM. Als je TempleOS kan infecteren, moet je wel heel goed zijn ;-)

Serieus, TempleOS is het meest privacy bestendige besturingssysteem dat op dit moment bestaat. De code is iets meer dan 100000 (honderduizend) regels inclusief de compiler om het besturingssyteem te compileren.

Het is zeer geavanceerd ondersteund 64 bit tot 4 miljard CPU cores (2^32)-1, het is verder realtime. Raadpleeg Wikipedia voor de grap eens.

Het is gemaakt door 1 enkel persoon, een voormalig rocket scientist die werd afgedankt. De maker is wel een beetje anders dan gelovige mensen, maar hij heeft het goed voor met privacy.
29-08-2016, 21:46 door Anoniem
"je hebt niet geleverde pakket" ...zou genoeg moeten zijn.
30-08-2016, 07:38 door Anoniem
Door Anoniem: "je hebt niet geleverde pakket" ...zou genoeg moeten zijn.

Ik heb deze mail ook ontvangen, een taalkundig gedrocht. Maar ja, het zou zomaar geschreven kunnen zijn door iemand uit de MSN generatie .... ;)
05-09-2016, 11:19 door PJW9779
Door Anoniem:het zou zomaar geschreven kunnen zijn door iemand uit de MSN generatie .... ;)
.
Jaja, cybercrime is nu oook al doorgedrongen tot Zeeland.
En het Politieteam Walcheren meldt dat op Facebook.
Klinkt dermate knullig dat ik zekerheidshalve maar niet op de link 'Politieteam Walcheren' heb geklikt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.