image

Gemeenten melden 147 datalekken bij toezichthouder

woensdag 7 september 2016, 10:17 door Redactie, 0 reacties

Nederlandse gemeenten hebben van 1 januari dit jaar tot 27 mei in totaal 147 datalekken bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld. Dat heeft minister Blok van Binnenlandse Zaken aan PvdA-Kamerleden Oosenbrug en Kerstens laten weten. De Kamerleden hadden vragen gesteld naar aanleiding van de recente hack bij de gemeente Ede, waardoor de gegevens van zo'n 3700 burgers risico lopen.

Blok meldt dat de gemeente Ede aangifte heeft gedaan, maar aangezien het onderzoek nog loopt hier verder geen mededelingen over kunnen worden gedaan. Ook wil de Autoriteit Persoonsgegevens wat betreft specifieke gevallen, zoals in het geval van de gemeente Ede, geen uitspraken doen. Oosenbrug en Kerstens wilden ook weten hoeveel gemeenten het afgelopen jaar het slachtoffer van een hack in hun digitale infrastructuur zijn geworden.

De minister zegt dat er geen cijfers beschikbaar zijn van het aantal informatiebeveiligingsincidenten of hacks bij gemeenten. Wel wijst hij naar de meldplicht datalekken, waarbij ook gemeenten sinds dit jaar melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens moeten doen als er persoonsgegevens zijn gelekt. In de eerste vijf maanden van dit jaar kwamen er bij de toezichthouder 147 meldingen van gemeenten binnen. Begin september maakte de Autoriteit Persoonsgegevens nog bekend dat het in totaal ruim 3400 meldingen van datalekken had ontvangen.

Website

De PvdA-Kamerleden wilden ook weten of de minister bereid is om gemeenten te helpen bij het beveiligen van hun gemeentesite. "Bent u van mening dat de beveiliging van gemeentelijke websites niet alleen mag afhangen van de inspanningen van de desbetreffende gemeente, maar dat dat ook een zaak is die het niveau van gemeenten overstijgt?", aldus de vraag. Daarop stelt Blok dat de informatiebeveiliging van gemeenten veel meer is dan het smalle terrein van alleen websites en dat hiervoor al centrale voorzieningen bestaan, zoals DigiD en mijnoverheid.nl.

Oosenbrug en Kerstens wilden verder weten wat de minister van een "generieke voorziening" vindt om de communicatie tussen burgers en gemeenten te laten lopen. Dit zou naast een verbetering van het gebruiksgemak ook beter te beveiligen zijn, aldus de PvdA-Kamerleden. Blok antwoordt (pdf) dat een generieke voorziening voordelen kan opleveren, maar dat het uiteindelijk aan gemeenten zelf blijft om hierover te beslissen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.