image

Mozilla: overheden moeten met techbedrijven samenwerken

dinsdag 13 september 2016, 17:01 door Redactie, 1 reacties

Overheden over de hele wereld moeten met technologiebedrijven samenwerken, in plaats van beleid door te voeren dat de veiligheid van iedereen op internet in gevaar brengt, zoals het verzwakken van encryptie. Daarvoor pleit opensourceontwikkelaar Mozilla vandaag op de eigen website.

Mozilla richt zich vooral op overheden die encryptie proberen te verzwakken. "Maar encryptie is niet optioneel en het aanbrengen van backdoors voor overheden, zelfs voor onderzoek, brengt de veiligheid van alle internetgebruikers in gevaar", zegt Mozilla's Denelle Dixon-Thayer. Een ander punt waar ze op wijst is het verzamelen van zero day-kwetsbaarheden om die voor eigen doeleinden in te zetten, in plaats van de leverancier in te lichten zodat er een patch wordt ontwikkeld.

De risico's die deze werkwijze met zich meebrengen werden onlangs duidelijk toen een verzameling van exploits en malware van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA op internet lekte. Het ging onder andere om een aanval voor een tot dan toe onbekend lek in de netwerkapparatuur van Cisco. Er moet dan ook beleid komen zodat overheden op transparante wijze met het afhandelen van kwetsbaarheden en het informeren van de softwarebedrijven in kwestie omgaan. Volgens Dixon-Thayer moet dit een prioriteit worden zodat internetgebruikers kunnen worden beschermd.

Als laatste richt ze zich op de internetgebruikers, die ook hun steentje kunnen bijdragen door software up-to-date te houden en sterke wachtwoorden te kiezen. "Deze maatregelen beschermen niet alleen de mensen die hun eigen veiligheid belangrijk vinden, maar zorgen voor een veiliger systeem en helpen om de beveiligingsschakel een stuk sterker te maken. Alleen door samen te werken kunnen we de miljarden mensen op internet beschermen", zo besluit ze haar pleidooi.

Reacties (1)
13-09-2016, 18:46 door karma4
Samenwerken met bedrijven? Sorry het is de praktijk dat al van alles uitbesteed wordt aan commerciële bedrijven. Overheden kunnen beter de kaders op een behoorlijke manier gaan aangeven.
Ook prism was door commerciële partijen opgebouwd betaald door de NSA. Snowden was een inhuurkracht en niet in dienst van de NSA. Het zijn die commerciële partijen die het beeld dat alles met massasurveillance op te lossen is uitdragen. Prachtige projecten in her verschiet met mooie verdienmodellen en weinig risico bij falen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.