image

LHV: instanties mogen patiënt niet om medisch dossier vragen

vrijdag 16 september 2016, 14:16 door Redactie, 8 reacties

Instanties zetten patiënten steeds vaker onder druk een kopie van hun medisch dossier bij hun huisarts op te vragen, maar dat is helemaal niet toegestaan. Dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Het gaat dan om instanties zoals een uitkeringsinstantie of arbodienst die de gegevens willen.

En dat is tegen de regels. "Instanties horen zich met toestemming van de patiënt rechtstreeks tot de huisarts te wenden en er moet sprake zijn van een 'gerichte uitvraag'", zegt Carin Littooij, LHV-bestuurslid en huisarts in Driebergen. "Het probleem is dat veel patiënten hun rechten niet kennen en zich hiermee in een kwetsbare positie kunnen plaatsen." Huisartsen die twijfelen over het verstrekken van de gegevens krijgen dan ook het advies dit met de patiënt te bespreken.

Huisartsen moeten echter altijd het medisch dossier op verzoek van een patiënt aanleveren. In 90 procent van de gevallen vraagt de huisarts waarom de patiënt zijn of haar dossier opvraagt, zo blijkt uit onderzoek van de LHV onder 175 huisartsen. Door dit gesprek te voeren kunnen huisarts en patiënt tot de conclusie komen dat alleen een relevant deel van het dossier wordt meegegeven, zodat instanties niet méér gegevens krijgen dan strikt noodzakelijk.

De voornaamste redenen die patiënten geven voor het opvragen van het medisch dossier zijn het verzoek van een instantie, in verband met het wisselen van huisarts en het controleren van de correctheid van het dossier. "De LHV hoort al langer dat instanties patiënten onder druk zetten om hun medisch dossier op te vragen. Maar dat het op deze schaal gebeurt, heeft ons onaangenaam verrast.", aldus Littooij. De huisartsen zeggen het onderwerp verder te zullen onderzoeken. "Bovendien willen we hierin samen optrekken met andere artsen- en patiëntenorganisaties, om richting gemeenten en andere instanties paal en perk te stellen aan het ongeoorloofd opvragen van het medisch dossier", stelt Littooij verder.

Reacties (8)
16-09-2016, 15:13 door Anoniem
Er is een reden waarom in strafvervolging de vervolgende partij aansprakelijk wordt gesteld voor het waarborgen van de rechten van de verdachte (op straffe van verliezen van de zaak of zelfs zelf vervolgd te worden). De reden is dat de machtsbalans zo groot is dat het principe: "Ieder komt voor zijn eigen recht op" niet functioneert. Dat principe gaat op voor iedere situatie waarbij een machtsonbalans tussen een grote, anonieme organisatie en een individu ontstaat.
16-09-2016, 15:23 door Anoniem
Ziin dat dezelfde gemeenten die elke week in het nieuws komen omdat er weer 20 Gigabyte aan data op straat lag?


Kansloos
16-09-2016, 15:25 door Anoniem
En wat is er mis met een doktersverklaring in antwoord op deen gerichte vraag?
Waarom uberhaupt dit soort instanties aan het medisch dossier laten ruiken?
16-09-2016, 16:42 door Anoniem
Waarom uberhaupt dit soort instanties aan het medisch dossier laten ruiken?
Misschien omdat ze op zoek zijn naar mensen die ons oplichten door uitkering/arbo te trekken
terwijl ze helemaal niet ziek zijn ?
Maar goed, het is weer het bekende kanon dat gebruikt wordt om op een mug te schieten.
16-09-2016, 17:08 door Reinder
Door Anoniem: En wat is er mis met een doktersverklaring in antwoord op deen gerichte vraag?
Waarom uberhaupt dit soort instanties aan het medisch dossier laten ruiken?

Ik denk dat die inzage gevraagd wordt omdat, in het geval van bijvoorbeeld een bedrijfsarts of arbo-dienst, die de belangen van de opdrachtgever, (lees: de werkgever) zo goed mogelijk wil behartigen. Met volledige toegang tot het gehele dossier is dit waarschijnlijk veel eenvoudiger te doen. Dit kan je op twee manieren uitleggen, afhankelijk van aan welke kant je staat.
De werkgever c.q. arbo-arts zal zeggen: "met volledige inzage kunnen we een completer beeld krijgen van mogelijke achterliggende oorzaken of gerelateerde problemen, en daardoor kunnen de werknemer beter helpen en terug naar werk begeleiden".
De werknemer c.q. diens belangenbehartiger zal zeggen: "de werkgever probeert op alle mogelijke manieren, inclusief via volledige toegang tot het medisch dossier, te achterhalen of er misschien dingen zijn die gebruikt kunnen worden om verantwoordelijkheid af te schuiven (bij bijv werkgerelateerde ziektes) op de werknemer, of om de werknemer te betrappen op het een of ander procedureel foutje om die zo te kunnen ontslaan tijdens diens ziekteverlof."

Waarschijnlijk hebben beide partijen deels gelijk en beiden een punt, het is naief om te denken dat een door de werkgever betaalde arbodienst uitsluitend in het beste belang van de werknemer handelt. Het is ook naief om te denken dat werknemers zich nooit onterecht ziek melden, of de werkgever de schuld geven van situaties die ze zelf veroorzaakt hebben.

Overigens ben ik persoonlijk van mening dat, vanuit een hoger principe van vertrouwlijkheid en beroepsgeheim tussen arts en patient, patienten nooit onder druk gezet mogen worden om hun dossier te overleggen. Dit dus los van praktische vragen omtrent aansprakelijkheid en schuld.
16-09-2016, 21:41 door [Account Verwijderd]
Instanties zetten patiënten steeds vaker onder druk een kopie van hun medisch dossier bij hun huisarts op te vragen, maar dat is helemaal niet toegestaan. Dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Het gaat dan om instanties zoals een uitkeringsinstantie of arbodienst die de gegevens willen.

Wanneer je daar tegen in protest gaat bij de meeste instanties of wanneer je, nog erger, voor je rechten probeert op te komen en weigert kom je direct enorm in de problemen. Er is in Nederland alleen op papier rechtsbescherming, de praktijk is veel weerbarstiger. Daardoor worden de meeste mensen gedwongen onrecht over zich heen te laten komen.
16-09-2016, 23:06 door Ron625
En dan zijn er ook nog medisch geschoolde ICT onbenullen, die een medisch dossier gewoon per email opsturen.
Hierbij wordt dan voorbij gegaan aan de privacy regels, die wettelijk bepaald zijn.
17-09-2016, 05:14 door Anoniem
Door Ron625: En dan zijn er ook nog medisch geschoolde ICT onbenullen, die een medisch dossier gewoon per email opsturen.
Hierbij wordt dan voorbij gegaan aan de privacy regels, die wettelijk bepaald zijn.
Tsja, maar email is toch veilig? Want je hebt een password nodig om het te lezen. Toch?
Diezelfde onbenullen willen ook ID kaarten en dat soort spul per email hebben.

Verder maar gewoon niet meer naar de dokter gaan. Dat is de enige oplossing. K*T land.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.