image

Let's Encrypt wint rechtszaak over handelsmerk van Comodo

maandag 19 september 2016, 16:19 door Redactie, 4 reacties

Let's Encrypt heeft de rechtszaak die het tegen beveiligingsbedrijf Comodo over het handelsmerk had aangespannen gewonnen. Let's Encrypt is een initiatief van de Internet Security Research Group (ISRG) en wordt gesteund door Mozilla, Akamai, Cisco en de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF.

Het heeft een volledig versleuteld web als doel en wil dit bereiken door de uitgifte en installatie van ssl-certificaten zo eenvoudig mogelijk te maken. Inmiddels zijn er meer dan 10 miljoen gratis ssl-certificaten door Let's Encrypt uitgegeven. Begin dit jaar ontdekte de ISRG dat Comodo de naam "Let's Encrypt" als handelsmerk probeerde vast te leggen. Naast het aanbieden van beveiligingssoftware is Comodo ook als certificaatautoriteit actief en geeft het ssl-certificaten uit. In tegenstelling tot Let's Encrypt vraagt Comodo hier wel geld voor.

Door de naam voor de eigen ssl-dienst te claimen probeerde Comodo opzettelijk gebruikers te verwarren of de naam van Let's Encrypt te schaden, zo liet ISRG-directeur Josh Aas eind juni weten. De organisatie riep Comodo herhaaldelijk op om hiermee te stoppen, maar het beveiligingsbedrijf weigerde deze verzoeken steeds. Nadat de ISRG de werkwijze van Comodo openbaar maakte kreeg het beveiligingsbedrijf een golf van kritiek te verduren. Een dag later besloot het dan ook van de claim op het handelsmerk af te zien.

In juli kreeg de ISRG Let's Encrypt als handelsmerk toegekend. Hierdoor zijn nu ook andere partijen die van de naam Let's Encrypt gebruikmaken gedwongen een andere naam te kiezen. Eén van deze partijen is letsencrypt.sh, dat een script voor het beheren van door Let's Encrypt uitgegeven certificaten aanbood. De ontwikkelaar van letsencrypt.sh laat nu weten dat zijn originele naam het handelsmerk van Let's Encrypt schond en heeft zijn tool daarom naar "dehydrated" omgedoopt.

Reacties (4)
19-09-2016, 17:29 door Anoniem
Let's Enscript zou een leukere naamgrap zijn voor het laatst genoemde :)
19-09-2016, 17:52 door DeliciouslyImperfect
Als Comodo al in juni afzag van de claim op het handelsmerk, en de ISRG al sinds juli het handelsmerkt bezit, waar ging deze rechtzaak dan nog over?
19-09-2016, 20:58 door Anoniem
Door DeliciouslyImperfect: Als Comodo al in juni afzag van de claim op het handelsmerk, en de ISRG al sinds juli het handelsmerkt bezit, waar ging deze rechtzaak dan nog over?

Iig voorkomt het toekomstige ellende omdat er nu een uitspraak is. Dit voorkomt verwarring, ergernis en tijd en geld.
22-09-2016, 00:22 door Anoniem
Er is helemaal geen rechtszaak geweest, maar Let's Encrypt heeft alleen die naam succesvol als handelsmerk laten vastleggen.

Dat is al de zoveelste keer dat jullie heel negatief zijn over Comodo met berichtgeving die totaal niet klopt. Hoe kun je nou een rechtszaak die er nooit is geweest verliezen?

Het zou wel netjes zijn om dit bericht z.s.m. aan te passen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.