image

Bende doet zich voor als bankpersoneel en steelt 131 miljoen

donderdag 22 september 2016, 14:47 door Redactie, 0 reacties

In Groot-Brittannië is een criminele bende veroordeeld die zich als bankpersoneel voordeed en zo omgerekend ruim 131 miljoen euro wist te stelen. Eén van de bendeleden belde slachtoffers op en verklaarde van de fraudeafdeling van de bank te zijn. Zo wist hij slachtoffers allerlei gegevens te ontfutselen waarmee hij via internetbankieren op de rekeningen kon inloggen.

Het geld op de rekeningen van de slachtoffers werd vervolgens naar de rekeningen van katvangers overgemaakt waar de bende ook controle over had. Van de katvangers werd het geld weer naar andere katvangers overgemaakt, voordat het via geldautomaten werd opgenomen. Drie corrupte bankmedewerkers waren ook onderdeel van de bende. Het trio verstrekte de accountgegevens van de klanten die werden opgebeld en hielp hij het witwassen van het geld.

Verschillende bedrijven gingen bijna failliet door de fraude. Zo werd er bij één slachtoffer omgerekend 2,3 miljoen euro buitgemaakt. In totaal maakte de bende tussen januari 2013 en oktober 2015 meer dan 750 slachtoffers die voor omgerekend ruim 131 miljoen euro werden bestolen. Zo'n 55 miljoen euro is inmiddels teruggehaald. De rest van het bedrag zou inmiddels zijn witgewassen in Dubai en Pakistan. De bende gaf het geld aan een luxueuze levensstijl uit, zo meldt de Britse politie. Bij elkaar opgeteld werden de bendeleden tot een gevangenisstraf van 27 jaar veroordeeld. De man die de slachtoffers opbelde kreeg met 11 jaar de langste straf.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.