image

CBS gaat big data voor officiële statistieken inzetten

dinsdag 27 september 2016, 12:37 door Redactie, 1 reacties

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft vandaag een nieuw initiatief aangekondigd om big data in te zetten voor het maken van officiële statistieken. In het Center for Big Data Statistics (CBDS) gaan nationale en internationale partijen uit de overheid, het bedrijfsleven, de wetenschap en het onderwijs samenwerken op het gebied van big data-technologie en big data-methoden.

Het CBDS wil de statistiekvoorziening actueler maken, nieuwe statistieken produceren en bij bestaande statistieken meer verdieping naar bijvoorbeeld regio of sector aanbrengen. Op 27 september moet het initiatief van start gaan met een internationaal netwerk van partners. Het gaat onder andere om De Nederlandsche Bank, TNO, de Wereldbank, het ministerie van Economische Zaken, Microsoft, KPN, IBM, Dell-EMC, verschillende universiteiten en buitenlandse statistiekbureaus.

Binnen het CBDS wordt aan allerlei projecten gewerkt, zoals het in kaart brengen van economische groei, veiligheid, gezondheid en arbeidsmarkt. Het CBS zegt dat het bij het verwerken van big data tot statistieken privacy voorop stelt. Zo is er een audit op basis van de normen van de Autoriteit Persoonsgegevens uitgevoerd waaruit bleek dat het CBS aan alle normen voldoet. "Big data heeft het potentieel de statistiekvoorziening sneller, beter en gedetailleerder te maken, met minder kosten en minder administratieve lasten", zegt Tjark Tjin-A-Tsoi, directeur-generaal van het CBS.

Reacties (1)
27-09-2016, 13:24 door karma4
Even goed lachen. Big data wordt gebracht als het nieuwe woord voor statistiek. Het cbs centraal bureau voor statistiek gaat zich met statistiek bezig houden (beschrijvend). Wat deden ze voorheen dan?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.