image

Edward Snowden wint Duitse burgerprijs voor rede en tolerantie

woensdag 28 september 2016, 15:04 door Redactie, 3 reacties

Klokkenluider Edward Snowden heeft de Duitse burgerprijs "Das Glas der Vernunft" gewonnen voor zijn "moed en geweten" bij het openbaren van de spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. De prijs is een initiatief van de Duitse stad Kassel en werd voor de 26ste keer uitgereikt.

Volgens de organisatie achter de prijs heeft Snowden met moed, bekwaamheid en geweten de beslissing genomen om zijn eigen leven en veiligheid voor iets groters opzij te zetten. "Hoe omstreden hij ook is: Edward Snowden heeft ons op de gevaren gewezen van ongebreidelde dataopslag en datagebruik, en de discussie aangezwengeld over wat landen mogen en hoe ver ze zouden mogen gaan als de vrijheid van het individu op het spel staat."

Snowden ziet volgens de organisatie niet alleen dat fundamentele rechten in twijfel worden getrokken, maar tegenover wereldwijde dreigingen zelfs worden verlaten. Zelfs in een tijd van terroristen moeten onze waarden, democratie en rechtsstaat worden verdedigd, aldus de klokkenluider. Eerder werd de prijs onder andere aan Ayaan Hirsi Ali, Leah Rabin en Ai Weiwei uitgereikt. Met de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro gemoeid.

Reacties (3)
28-09-2016, 17:37 door karma4
Mooi gebaar...
28-09-2016, 18:32 door Ron625
Geweldig !
29-09-2016, 14:00 door Anoniem
Heel mooi, tog zouden ze hem direct uitleveren, schijnheilig gedoe noem ik het.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.