image

Advertorial: Beveiliging essentieel in zakelijk smartphone gebruik

woensdag 5 oktober 2016, 16:04 door Redactie

Mobile security is van essentieel belang bij zakelijk gebruik van smartphones en tablets, zowel bij smartphones die gegeven zijn door de werkgever als in de situatie waarin een prive smartphone of tablet wordt ingezet (BYOD).

Mobiel device management (MDM) maakt - los van het beheer van de smartphones en tablets en centraal beheer van apps en data - beveiliging ook mogelijk. Hiermee zorg je dat bedrijfsdata binnen de organisatie blijft, doordat er een mobile device management client wordt geïnstalleerd op de smartphone.

Binnen deze management client kun je de ‘company policy’ vaststellen, dus hoe wil je omgaan met de regels, denk aan gebruik van de camera, bluetooth verbieden of bepaalde apps of internetsites verbieden.

Beveiliging MDM

Onder beveiliging van een smartphone of tablet met een MDM kun je onder andere rekenen:

  • herstel op afstand
  • data encryptie
  • bescherming tegen malware - zwarte lijst voor apps

Of de medewerkers het bedrijfsbeleid op de juiste manier navolgen, kan realtime gecontroleerd worden. Bij overtreding, kan toegang worden geblokkeerd. Dit is van essentieel belang bij klantdata, betalingsgegevens en overige vertrouwelijke info. In uiterste gevallen of als de smartphone of tablet weg raakt, kan deze geblokkeerd worden. Daarom zit er ook een functie in waarbij je op afstand de locatie van een apparaat moet kunnen zien en ook op afstand de gegevens moet kunnen verwijderen.

Los van de dingen die niet mogen, kun je in een mobile device management systeem ook dingen vastleggen die verplicht zijn:

  • Wachtwoord of pincode om het apparaat te ontgrendelen;
  • Het verplicht maken van een backup zodat verlies van data wordt voorkomen;
  • Apparaten die gestolen zijn, dienen vrijgemaakt te worden van data;

Bring your own device extra lastig

In de situaties waarin prive en zakelijk door elkaar heen lopen omdat iemand zijn prive smartphone of tablet in zet, is beveiliging een extra issue. Prive en zakelijk gebruik - ook van data - moet helemaal gescheiden blijven. Bedrijven moeten daarbij kunnen volgen welke bedrijfsdata deze medewerkers verzamelen en aan de andere kant dient prive data ook prive te blijven. Een oplossing binnen Mobile Device Management zijn het gebruik van containers. Dit is een omgeving die gescheiden is van de rest, zodat data ook netjes naast elkaar gebruikt kan worden.

Hierbij kan er geen data naar bijvoorbeeld whatsapp gekopieerd worden. In de container omgeving van het bedrijf is er ook geen toegang tot Facebook of andere sociale media. Zo wordt risico bij het gebruik van mobiel op de werkvloer uit de weg gegaan. Bekijk hiertoe ook de onderstaande video van IBM over beveiliging van smartphones en tablets.

https://www.youtube.com/watch?v=vX3FK8damE4

IBM heeft een whitepaper geschreven over de beveiliging van smartphones voor zakelijk gebruik. Op deze pagina over mobiele beveiliging en security vind je meer informatie.