image

SURFnet: goede communicatie na cyberaanval is heel belangrijk

vrijdag 7 oktober 2016, 16:50 door Redactie, 5 reacties

Als mensen en organisaties door een cyberaanval in ‘crisismodus’ zitten, communiceren zij een stuk minder. Dat is één van de eerste conclusies die volgt na de eerste landelijke cybercrisisoefening van SURFnet. SURFnet, de IT-dienstverlener voor het hoger onderwijs en wetenschappelijke instellingen, hield op 4 en 5 oktober een grootschalige oefening.

Tijdens de oefening is gesimuleerd dat aanvallers vitale systemen, zoals studentinformatiesystemen, waren binnengedrongen. In totaal hebben 27 instellingen en meer dan 200 personen meegedaan.

“De oefening heeft aangetoond dat de complexiteit van een cybercrisis alleen kan worden opgelost door samen te werken met alle betrokken partijen, zowel binnen de organisatie als daarbuiten”, aldus SURFnet. Om dit soort complexe aanvallen het hoofd te bieden, is het volgens SURFnet belangrijk dat informatie wordt gedeeld en dat verschillende disciplines worden betrokken: zowel techniek, communicatie als strategie.

Crisismodus

Maar dat is in de praktijk nog best lastig gebleken, vertelt de woordvoerder van SURFnet. “Eén van de opvallende zaken tijdens de oefening was dat partijen een stuk minder communiceren als zij in hun 'crisismodus' zitten.”

De organisatie is nog druk bezig om alles te evalueren. Eind oktober zal er een evaluatieverslag op de website van SURFnet worden gepubliceerd.

Reacties (5)
07-10-2016, 23:54 door [Account Verwijderd]
Eerste ding dat me binnenvalt is een buffer voor de techies; zij worden overstelpt met telefoontjes in de meeste gevallen waardoor ze hun eigenlijke werk niet goed kunnen doen.
Goede procedures om een vangnet te hebben en de techies hun werk te laten doen is key.
08-10-2016, 09:45 door Anoniem
Vitale systemen, zoals studentinformatiesystemen? Huh...vitaal? Want Nederland stort in een crisis als zo'n systeem eruit ligt? Serieus?
08-10-2016, 11:36 door karma4
Door Anoniem: Vitale systemen, zoals studentinformatiesystemen? Huh...vitaal? Want Nederland stort in een crisis als zo'n systeem eruit ligt? Serieus?
Voor een onderwijsinstituut is het de kernactiviteit. Dit met de afsluiting via tentamens en examens. Die hebben een grote persoonlijke impact op alle betrokkenen. Je mag dan echt wel van vitale systemen voor het instituut spreken.

fatalistisch gezien is de mensheid maar een miniem verwaarloosbaar speldeprikje op een klein momentje in het onmetelijke universum van ruimte en tijd. Waar maak je je dan druk over. Alles is iets van de context om je heen wat belangrijk is.
08-10-2016, 11:57 door Anoniem
Studentinformatiesystemen zijn voor de doelgroep van SURF wel degelijk vitaal. Bij mijn weten betekent "vitaal" niet dat het om Nederland als geheel moet gaan. Het is een relatief begrip.
08-10-2016, 21:10 door Anoniem
Door Anoniem: Vitale systemen, zoals studentinformatiesystemen? Huh...vitaal? Want Nederland stort in een crisis als zo'n systeem eruit ligt? Serieus?
Het internet is niets zonder defensie en universiteiten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.