image

Onderzoek: Veiligheid downloads niet altijd gecontroleerd

maandag 31 oktober 2016, 12:07 door Redactie, 5 reacties

De veiligheid van gedownloade bestanden wordt niet altijd door Nederlandse internetgebruikers gecontroleerd, zo blijkt uit onderzoek van BIT onder 992 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Van de ondervraagde groep van 18 tot en met 34 jaar controleert 28% altijd de veiligheid van downloads.

Bij de groep van 35 jaar en ouder is dit 48%. Voor het controleren van de veiligheid wordt meestal een virusscanner gebruikt, gevolgd door de controle op aanbieder en als derde wordt ernaar de bestandsnaam gekeken. Verder werd de deelnemers ook naar het omgaan met e-mails en e-mailbijlagen van onbekende afzenders gevraagd. Dan blijkt dat er in beide groepen een aanzienlijk deel is dat zowel e-mails als bijlagen van vreemden opent.

Van de deelnemers tot 35 jaar zegt 57% e-mails van onbekenden te openen als ze denken hier iets aan te hebben. Als het gaat om bijlagen van vreemden die mogelijk interessant zijn is dit 34%. In deze groep zegt 10% e-mails van vreemden altijd te openen, terwijl bijlagen in 7% van de gevallen worden geopend. Bij de groep van 35 jaar en ouder zegt 35% mogelijk interessante e-mails van vreemden te openen. Als het gaat om e-mailbijlagen van vreemden waar men misschien iets aan heeft is dit 22%. Verder zegt 5% in deze groep e-mails van vreemden altijd te openen, terwijl 3% dit met e-mailbijlagen doet.

Image

Reacties (5)
31-10-2016, 16:20 door JanAnoniem - Bijgewerkt: 31-10-2016, 16:21
[Verwijderd door moderator]
31-10-2016, 18:43 door [Account Verwijderd]
Onbegrijpelijk dat bij benadering dus zo'n 60 % van de downloaders 'niet weet' of negeert dat zijn/haar muis een rechterknop heeft waarmee je - zo handig! - de door je gebruikte malware/virusscanner kunt aanroepen.
Ik kàn er met de pet niet bij dat deze nonchalance bestaat, ècht niet!
01-11-2016, 08:06 door Pandit
Alle downloads haal ik altijd eerst door Virus Total (https://www.virustotal.com) op deze site wordt het bestand door 56 virusscanners gecontroleerd op malware. Het is vaak schrikken hoeveel besmette bestanden er op reguliere download sites te vinden is (download.com etc).
01-11-2016, 10:32 door Anoniem
Het zou al een hele verbetering zijn als naast elke download de ook hashcodes vermeld zouden worden
02-11-2016, 00:14 door [Account Verwijderd]
Door Pandit: Alle downloads haal ik altijd eerst door Virus Total (https://www.virustotal.com) op deze site wordt het bestand door 56 virusscanners gecontroleerd op malware. Het is vaak schrikken hoeveel besmette bestanden er op reguliere download sites te vinden is (download.com etc).

Je haalt dat aan wat je beter al jaren kunt vermijden: (Bulk) download sites.

Algemeen:
Gebruik Downloadsites alleen ter oriëntatie.
Als je iets wilt downloaden aan freeware of shareware: Zoek net zolang tot je de site van de ontwikkelaar te pakken hebt.
Als die dan ook weer linkt naar een andere site is het (voor mij tenminste) einde oefening, hoe aanlokkelijk de aangeboden software ook mag zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.