image

Belgische politie waarschuwt voor privacy-impact Pokémon Go

donderdag 3 november 2016, 12:25 door Redactie, 12 reacties

De Belgische politie heeft spelers van Pokémon Go gewaarschuwd, aangezien het populaire spel allerlei gegevens over hen verzamelt. Het gaat dan om zaken als locatiegegevens, bezochte plekken, het aantal speelmomenten, speelgewoonten en andere gegevens van miljoenen mensen.

"Niet abnormaal, zult u zeggen, want dit zijn de basisprincipes van Pokémon Go", aldus de Belgische politie. "Daar zit waarheid in, maar u moet weten dat op die manier ook uw Google- of Facebook-adressen, al uw publieke gegevens, het ip-adres waarmee u zich verbindt alsook de naam en versie van het besturingssysteem van uw toestel worden verzameld."

Ook wijst de politie naar de problemen die in de eerste versie van het spel aanwezig waren, waardoor spelontwikkelaar Niantic toegang tot het Google-account kon krijgen. Niantic bracht een update uit om de problemen te verhelpen. "Maar er worden nog steeds tal van gegevens over u verzameld. Al die informatie zal natuurlijk worden gedeeld en gebruikt om u producten, websites of applicaties voor te stellen", zo waarschuwt de Belgische politie verder. " Dit bewijst eens te meer dat u als product wordt beschouwd wanneer de digitale wereld u iets aanbiedt."

Reacties (12)
03-11-2016, 12:30 door Anoniem
Wat hij niet zegt, is dat hij gloeiend jaloers is op Niantic...
03-11-2016, 12:59 door Ler0y JenKins
Door Anoniem: Wat hij niet zegt, is dat hij gloeiend jaloers is op Niantic...

Dat is een kort door de bocht conclusie, hoezo zou een politiekorps jaloers zijn op een internationaal bedrijf dat een spelletje heeft gemaakt? Ik zie de politie nog geen spelletje maken met "Catch the criminal in a crimi-ball"

Dat hele Pokemon-Go spelletje is sowieso onzin, ik ben al meerdere malen vol in de ankers gemoeten met mijn auto om een speler niet aan te rijden. Vervolgens steek ik boos mijn kop uit het raam met de woorden "Waarom loop je midden over de weg idioot?"

"Er is een pokemon aan de andere kant van de weg." Krijg ik dan terug. Als dit 1-2 keer gebeurd okee... Maar ik heb besloten om het thuis bij te houden, ik zit op dit moment op 7... Belachelijk.

Niantic verzameld deze gegevens met een reden, dit doen ze niet alleen om hun spel te verbeteren en meer precies te zijn. Deze gegevens worden ook opgeslagen en verhandeld aan andere instanties. Het zou mij niets verbazen als er straks een keer een crimineel wordt opgepakt omdat hij Pokemon-Go begon te spelen in zijn schuilplaats en Niantic die locatiegegevens opslaat en doorspeelt naar de autoriteiten.

Maargoed, dit verhaaltje kan je weer tot zover strekken dat we komen bij de hamvraag van de hele Security-sector. Wat is de perfecte balans tussen Privacy en Security?
03-11-2016, 13:10 door Anoniem
Door Anoniem: Wat hij niet zegt, is dat hij gloeiend jaloers is op Niantic...
Trolls gonna troll.
03-11-2016, 14:03 door Anoniem
Door Anoniem: Wat hij niet zegt, is dat hij gloeiend jaloers is op Niantic...
Een politiekorps is jaloers op een commercieel bedrijf? Dude, weet je wel wat je zegt.. Volgens mij snap jij er echt he-le-maal niks van. Politie doet juist hun werk om mensen in te lichten over de gevaren van dit soort applicaties.

Ga jij maar lekker Pokemon Go spelen. En je daarna maar hele tijd afvragen waarom je allemaal advertenties te zien krijgt die precies kloppen voor jou..
03-11-2016, 14:33 door Anoniem
'Grappig' dat er voor wordt gewaarschuwd bij de app Pokemon go waar de gegevens ook daadwerkelijk nodig zijn voor het gebruiken van het spel. Daar is nog redelijk duidelijk dat je veel toestemmingen moet geven.

Veel gevaarlijker is het accepteren van allerlei toestemmingen bij apps die de functies waar ze toestemming voor vragen helemaal niet nodig hebben voor de werking van de app.
'Mooi' voorbeeld daarvan geeft de documentaire addicted to my phone die recent door de NPO is uitgezonden: http://www.2doc.nl/documentaires/series/3doc/2016/addicted-to-my-phone.html
Daar wordt een zaklamp app aangeboden die ook allerlei toestemmingen vraagt die het voor de functie van de app helemaal niet nodig heeft.....
03-11-2016, 15:11 door Anoniem
En er is meer dan het direct gevaar waar de politie je voor wilt waarschuwen en zeer terecht overigens.

Zulke applicaties als Pokémon Go zijn een prachtig middel om je verder de zogeheten "Internet Bubble" in te trekken.
Met deze "Internet Bel" wordt bedoeld dat, doordat je je blootstelt aan het meer en meer weggeven van je Internetgeschiedenis je er steeds verder in opgesloten dreigt te raken.

Google weet precies hoe of dit moet, "farcebook" ook overigens.

Er is een hele wetenschap van gemaakt en de finale conclusie moet zijn dat de enige die ervan profiteert niet jij bent, alhoewel je dat wel denkt. Dat werd je nooit zo verteld, niet?

Door het weten van allerlei bijzonderheden over je profiel, kan men je meer en meer confronteren met hoe je jezelf altijd al zag. Je krijgt steeds meer van je eigen en dezelfde voorkeuren voorgeschoteld en terug gespiegeld en daardoor raak je steeds meer vast te zitten binnen een beperkende tunnelvisie - een beeld dat je niet echt bevrijdt.

Zo ben je prima manipuleerbaar en ontgaan je misschien die dingen, waarvan men vindt,
dat je er maar beter niet op kan letten. Prima idee voor "sheeple"-mensen toch?

Gebruik eens een zoekmachine die niet alles over je doorgeeft.
Gebruik eens sociale media wat minder en schrijf weer eens een kaart of een briefje.
Lees eens een online boek op een reader.

En psst, zet je schermresolutie wat lager 's avonds laat, dan slaap je ook vast beter.
03-11-2016, 17:29 door Anoniem
Door Anoniem: Wat hij niet zegt, is dat hij gloeiend jaloers is op Niantic...
Ja, hoog tijd voor een politie game, even wat ICTers rekruteren met wat geld voor de bodemloze ICT put.

Door Anoniem:
Door Anoniem: Wat hij niet zegt, is dat hij gloeiend jaloers is op Niantic...
Trolls gonna troll.
Als je het niet eens bent met iemand hoef je hem geen trol te noemen in een nutteloze opmerking zoals deze.
03-11-2016, 19:42 door Anoniem
Ik gebruik nu Duckduckgo en het werkt vrij waardeloos, krijg zelden wat ik zoek. Dus als ik echt iets zoek wordt het toch weer Google. Een zoekmachine moet privacy bieden, check, maar hij moet vooral zoeken anders is het net als een stofzuiger die niet zuigt. Dat zuigt.

Fabeook en whatsapp opzeggen maakt het sociale leven wel wat dunnetjes, maar inderdaad, ook een stuk rustiger en geconcentreerder: alleen contact met mensen die er echt toe doen. Boeken lees ik alleen op papier, hardlopen doe ik zonder tracker van welke aard ook (wie zou ik moeten bellen tijdens het lopen? En ik kan mijn resultaten nu toch niet meer op Facebook zetten :-) en Strata vind ik onzin).
De papieren krant zorgt ook wel een beetje voor een bubbel, maar dooor meerdere kranten in te kijken en ook eens wat op internet te lezen en soms tv te kijken, wordt het beeld toch wat breder.

Maar het slaapt ook wel rustiger als een mens niet alles weet en overal op let, als je er toch geen invloed op hebt. Eerst maar eens aardig zijn tegen de buurman die pas weduwnaar is geworden, en dan pas me druk maken over de toestand in Zuid Sudan. Sorry, maar je moet je beperkingen kennen.
04-11-2016, 05:34 door Anoniem
Mijn zoon speelde in Sevilla van de zomer Pokemon. Ik probeerde het ook eens, maar zette het beeld verkeerd. Gevolg: zijn toestel filmde de kamer van appartement waar we verbleven. Aangezien Pokemon was verbonden met Google, kon Google dus het huis ook van binnen zien. Op die manier mensen zelfs binnen de muren spioneren, gaat wel heel erg ver. Wat me verder verbaasde: we waren bij de rivier, op een avond, waar veel mensen Pokemon speelden. Een muurschildering aldaar hing veel te hoog voor de Google auto's, en toch was ie te vinden via Google Maps. Mij dunkt gluurt Google gewoon met je mee, terwijl je Pokemon speelt, al doe je dat in de slaapkamer met je vriendinnetje. Nee, dit gaat echt heel erg ver.
04-11-2016, 09:14 door Anoniem
Wat een onzin weer. Google kijkt niet in je huis wanneer je pokemon go speelt. Locatiedata wordt bijgehouden voor iedereen die een smartphone heeft en facebook is nog altijd een veel groter privacy risico en toch gebruikt zo'n beetje iedereen het. En die foto's van pokestops die je in de game ziet zijn gemaakt door spelers uit een ander spel van Niantic: Ingres en niet stiekum via je camera..pffff
04-11-2016, 11:18 door Anoniem
Door Anoniem: Mijn zoon speelde in Sevilla van de zomer Pokemon. Ik probeerde het ook eens, maar zette het beeld verkeerd. Gevolg: zijn toestel filmde de kamer van appartement waar we verbleven. Aangezien Pokemon was verbonden met Google, kon Google dus het huis ook van binnen zien. Op die manier mensen zelfs binnen de muren spioneren, gaat wel heel erg ver. Wat me verder verbaasde: we waren bij de rivier, op een avond, waar veel mensen Pokemon speelden. Een muurschildering aldaar hing veel te hoog voor de Google auto's, en toch was ie te vinden via Google Maps. Mij dunkt gluurt Google gewoon met je mee, terwijl je Pokemon speelt, al doe je dat in de slaapkamer met je vriendinnetje. Nee, dit gaat echt heel erg ver.
Of een lokale fotograaf heeft eens een foto vd muurschildering geuploadt met gps-tag... doodnormaal, ook op vele plekken in nederland te zien... bijvoorbeeld MIDDEN tussen weilanden in.
Ik zou maar snel een aluhoedje vouwen...
04-11-2016, 12:35 door Anoniem
Misschien is een aluhoedje niet eens zo'n slecht idee...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.