image

Kickstarter voor Nederlandse anti-surveillancejas

zondag 6 november 2016, 08:53 door Redactie, 22 reacties

Een Nederlands modecollectief onthulde eerder dit jaar een anti-surveillancejas en hoopt nu via Kickstarter de jas ook te kunnen produceren. De Anti Surveillance Coat bestaat uit meerdere lagen van nikkel, koper en nylon die het lekken van data, bijvoorbeeld via de mobiele telefoon, tegen moeten gaan.

Was kleding voorheen nodig om de mens tegen de elementen te beschermen, tegenwoordig hoort daar ook de "informatiesfeer" bij, aldus de ontwerpers van het modecollectief Project KOVR. De anti-surveillancejas beschermt naast het lichaam ook de privacy. "Willekeurige mensen, maar ook bedrijven en overheden hebben toegang tot onze persoonlijke data. Het is onmogelijk om te bepalen welke informatie over ons openbaar wordt en wat verborgen blijft. Het controleren van onze eigen privacy wordt een steeds grotere uitdaging. En privacy is wat ons menselijk maakt", zo stellen de ontwerpers.

Naast het voorkomen dat informatie lekt en de drager bijvoorbeeld kan worden gevolgd, beschikt de jas ook over een volledig gelaatsbedekkende capuchon en een speciale hoes voor het beschermen van apparaten. De jas werd eind oktober tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven gedemonstreerd. Om de jas daadwerkelijk te kunnen produceren wordt geprobeerd om via Kickstarter 15.000 euro op te halen. Met nog 6 dagen te gaan staat de teller op 7200 euro. Voor "early birds" gaat de jas 475 euro kosten. De winkelprijs zal 575 euro bedragen. Mocht het Kickstarterdoel worden gehaald, dan zou de jas in januari volgend jaar geleverd moeten worden.

Image

Reacties (22)
06-11-2016, 09:30 door Anoniem
https://www.youtube.com/watch?v=6qlBa7-ibmc
06-11-2016, 09:35 door Anoniem
Maar als ik deze boerka draag word ik nooit meer door het andere geslacht of een werkgever gesurveilleerd.
06-11-2016, 09:39 door Anoniem
Niets nieuws, al in 2013 verscheen dit op PrivacyNieuws.nl;

Ook zat van het gespied en geluistervink? Twee ontwerpers zien brood in die gedachte. Ze hebben iets gemaakt waarmee je camera's, draadloze verbindingen en ander gespuis kan ontwijken. Een soort aluhoedjes, maar dan anders: privacy-beschermende kleding. Je privacy terugkrijgen, daar gaat het dus om.

De spullen, zoals een anti-drone-T-shirt, anti-drone-hoodie en een anti-spionage-telefoonhoes, zijn gemaakt van een reflecterende metallic stof, die röntgenstralen kan tegenhouden. Met de hoodie zou je onzichtbaar zijn voor bewakingscamera's. En met de telefoonhoes kan je jezelf 'onzichtbaar' maken met een felle lichtbundel, bijvoorbeels als iemand ongewenst een foto van je neemt.

De spullen zijn te koop in 's wereldse eerste Privacy Gift Shop in New York.

De shop 'bestaat' nog steeds al zijn de prijzen wel fors
06-11-2016, 09:50 door karma4
Ik ken recent de term alu-hoedje. Dat heb ik hier op forums geleerd. Nu wordt het wel heel realistisch getoond.
06-11-2016, 10:34 door [Account Verwijderd]
Jakkes, capuchon

Mijn ervaringen:
2 x inbraak door 3 capuchons
Poging tot inbraak: capuchons.
Insluiping: capuchons.

Ik haat die krengen.
06-11-2016, 11:06 door mcb
En hoe gaat die jas om met anti-diefstal plakkers/beveiliging/poortjes in winkels?
06-11-2016, 11:06 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
06-11-2016, 11:08 door quikfit
@Aha: Yep,bij capuchon volk gaan bij mij meteen de alarmbellen rinkelen.

Gelukkig val je niet op met zo'n capuchon zoals hierboven en kan je net zo goed met een bivakmuts gaan rondlopen wat overigens verboden is ,een jaszak van dit materiaal zou voldoen maar dan kan je ook niet meer gebeld worden!
06-11-2016, 11:35 door Anoniem
Nee hoor, je bent niet gemakkelijk te volgen IN EEN GLIMMEND ZILVEREN JAS. En je valt ook totaal niet op als je zo'n ding draagt... Privacy gaat niet alleen om techniek hè...

Ze hadden die voering intern moeten laten, en de de jas zo anoniem mogelijk moeten maken door een kleur te kiezen die niet opvalt in een stadse omgeving, zoals donkergrijs ofzo. Daarnaast een optie om hem binnenstebuiten aan te kunnen doen, zodat je als het ware een metamorphose kan doen naar een andere kleur wanneer je dat nodig acht.

Verder zie ik dat het blokkeren van de signalen onafhankelijk is getest, maar nergens zie ik daarvan een testrapport. Het EM spectrum is nogal groot... De prijs is wel oké denk ik, zeker voor zo'n kleine batch jassen.
06-11-2016, 12:16 door [Account Verwijderd]
Door quikfit: @Aha: Yep,bij capuchon volk gaan bij mij meteen de alarmbellen rinkelen.

Gelukkig val je niet op met zo'n capuchon zoals hierboven en kan je net zo goed met een bivakmuts gaan rondlopen wat overigens verboden is ,een jaszak van dit materiaal zou voldoen maar dan kan je ook niet meer gebeld worden!

Ik had nog een andere associatie die ik maar niet kon thuisbrengen. Nu wel:
https://www.youtube.com/watch?v=M7Yu8jCrJeg

ps. Dit zag ik ruim 26 jaar geleden in een, mij niet slechts als bezoeker bekende bioscoop op een doek van ongeveer 4,5 bij 12 meter en ik verzeker je, ik schrok me het apelazarus ;)
06-11-2016, 16:40 door Skizmo
Ongelofelijk debiel. Dit is voor mensen die niet snappen hoe surveillance in elkaar zit. Dit is niks meer dan een brainfart van een debiele mode ontwerper.

Meer info : https://www.kickstarter.com/projects/872955472/anti-surveillance-coat-protects-you-and-your-priva
06-11-2016, 16:50 door Anoniem
Je hoeft ook niet meer bang te zijn dat je telefoon ooit nog overgaat.
06-11-2016, 17:15 door Anoniem
Nieuwe outfit van Daft Punk? (around the world)
06-11-2016, 17:38 door Anoniem
Je had vroeger van die zakjes waarin je fotorolletjes kon doen. Als je op het vliegveld door de controle ging dan werden deze niet belicht door de straling. Bestaan die dingen nog? Hier zou je dus ook je telefoon in kunnen doen.
06-11-2016, 19:28 door Anoniem
Een ieder die anti-digitaal is en probeert een analoog leven te leiden
is in de nabije toekomst mogelijk strafbaar.

De Anti Surveillance Coat is democratisch maar voor de overheid en inlichtingendiensten
een nieuwe uitdaging om het te verbieden.

De digitale revolutie is de grootste ideology die ons allen gijzelt.


The matrix
06-11-2016, 19:45 door Anoniem
Door Anoniem: Je had vroeger van die zakjes waarin je fotorolletjes kon doen. Als je op het vliegveld door de controle ging dan werden deze niet belicht door de straling. Bestaan die dingen nog? Hier zou je dus ook je telefoon in kunnen doen.

Maar gaat het werken? Je telefoon werkt immers op een hele andere golflengte dan zo'n röntgenscanner.
06-11-2016, 21:31 door Anoniem
Door Anoniem: Je had vroeger van die zakjes waarin je fotorolletjes kon doen. Als je op het vliegveld door de controle ging dan werden deze niet belicht door de straling. Bestaan die dingen nog? Hier zou je dus ook je telefoon in kunnen doen.

google ... (zoek met bv 'lead lined photo airport; als termen)
Ze bestaan waarschijnlijk nog wel. Net als fotografen die met analoge film werken .
Overigens zal het vooral een probleem zijn bij heel erg gevoelige film - mijn eigen herinnering aan niet-ingepakte filmrolletjes is dat er niks van te zien was als ze door een (handbagage) scan gegaan waren.
Dat wordt ook gezegd op foto-fora . (voor film met normale gevoeligheid)

Overigens is "goed tegen Röntgen" niet hetzelfde als 'goed tegen radiogolven' .
Röntgen afschermen doe je met een materiaal met hoge dichtheid - lood is het simpelste en goedkoopste. (kwik, goud, wolfraam of uranium zou ook werken - ijzer/beton moet dikker zijn voor dezelfde afscherming, en water nog dikker .).
De filmzakken hebben zo te lezen een voering van loodfolie .

radiogolven afschermen doe je door iets in te pakken in een goede geleider - koper (hier zou zilver ook prima werken ). Eventuele gaten moeten kleiner zijn dan de golflengte die je wilt afschermen .
Lood is een vrij matige geleider .
07-11-2016, 07:10 door Anoniem
Flightmode.

Next.
07-11-2016, 11:12 door PietdeVries - Bijgewerkt: 07-11-2016, 11:12
Haha! Als ik de reacties hierboven zo lees dan kan ik deze kort samenvatten: daar waar de jas als doel heeft niet gevolgd te worden door electronica, bereikt ze slechts het tegenover gestelde: op elke straathoek word je staande gehouden en van binnen en van buiten gefouilleerd...
Idee is aardig, uitvoering ruk. Stop je mobiele telefoon in een alu-zakje (of laat deze thuis - wat is het nut van een mobiele telefoon als je niet wil dat deze communiceert met de buitenwereld?!?), en steek 3 zonnebrillen bij je. Elk winkelcentrum een andere bril en niemand kijkt meer naar je op.
07-11-2016, 11:58 door Anoniem
Het lijkt me meer een statement dan praktisch toepasbaar - overigens verkoopt Coolcat ook jongetjesjassen waarbij je de rits tot boven je hoofd kunt sluiten (en ja, dat vinden jongetjes van 10 geweldig). Maar ik zie ze nooit met gesloten muts rondlopen want dat maakt het toch wat lastig om te navigeren.
Waarom de telefoon niet gewoon uitzetten eigenlijk? Of thuislaten inderdaad? Hoesje om al je pasjes heen en je bent redelijk onscanbaar.
Zonnebril gaat overigens niet helpen tegen camera s want je bent herkenbaar aan je manier van bewegen, dus dat wordt flink zuipen voor je op pad gaat. Of heel veel koffie drinken.
07-11-2016, 14:19 door Anoniem
Onwijs lelijke jas, en schiet zijn doel voorbij. Een reguliere jas waarbij de zakken aan de binnenkant zijn voorzien van dit spul heeft ongeveer hetzelfde effect qua privacy bescherming, en dan loop je er niet bij alsof je in de jaren 80 een 'futuristische' outfit hebt aangeschaft.
08-11-2016, 13:11 door Whimpysinger
Doe mij maar de onzichtbaarheidsmantel van Harry Potter. Volgens mij ben je daarmee véél anoniemer!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.