image

Van der Steur wil meer bevoegdheden voor aanpak terrorisme

vrijdag 18 november 2016, 10:27 door Redactie, 12 reacties

Minister van der Steur van Veiligheid en Justitie wil meer bevoegdheden voor de aanpak van terrorisme, zo blijkt uit een wetsvoorstel dat vandaag voor advies naar verschillende instanties is gestuurd, zoals de Raad voor de rechtspraak en het Openbaar Ministerie (OM).

Volgens de minister zijn de nieuwe maatregelen nodig om effectief te kunnen blijven optreden tegen terrorisme en om aanslagen "zo goed als mogelijk" te voorkomen. Zo komt er een verbod om zonder toestemming in een gebied te verblijven dat door een terroristische organisatie wordt gecontroleerd. Hulpverleners van een humanitaire organisatie en journalisten die een reportage willen maken moeten eerst toestemming van de minister hebben voordat ze naar deze gebieden mogen afreizen.

Ook wil Van der Steur dat de rechter de mogelijkheid krijgt om iemand die veroordeeld is voor een terroristisch misdrijf uit het kiesrecht te ontzetten. Daarnaast wil de minister dat teruggekeerde jihadstrijders die verdacht worden van een terroristisch misdrijf 30 dagen langer kunnen worden vastgezet, zonder dat hiervoor een sterke verdenking nodig is. Daarnaast wordt het makkelijker bij terreurverdachten celmateriaal af te nemen met het oog op dna-onderzoek. Nu moet er nog sprake zijn van ernstige bezwaren tegen de verdachte. Tot slot wordt de aangifteplicht uitgebreid tot alle terroristische misdrijven, inclusief voorbereidingshandelingen.

Reacties (12)
18-11-2016, 11:18 door Anoniem
Ik wil wel wat meer mogelijkheden voor de aanpak van v/d Steur. Het is een soortgelijke engerd als duo Teeven / Opstelten. Alleen maar vrijheid afpakken onder het mom van 'terrorismebestrijding'. En als dat even niet werkt, dan gaan we verder onder 'kinderporno'.

OM? Effectief optreden? In de dromen de beste man waarschijnlijk - zelden een dergelijke verzameling faalhazen gezien. Maar ja, ambtenaren, dus ze mogen gewoon blijven he?
18-11-2016, 11:31 door Anoniem
Waarom wordt dit op security.nl geplaatst? Ik zie geen enkele verwijzing naar digitale producten.
18-11-2016, 13:13 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom wordt dit op security.nl geplaatst? Ik zie geen enkele verwijzing naar digitale producten.

Ja, want www.security.nl is alleen van toepassing op 'digitale producten'...
18-11-2016, 13:41 door Anoniem
Wees altijd op je hoede voor partijen die vrijheid in hun naam hebben staan (VVD in dit geval)
18-11-2016, 14:29 door Anoniem
Hebben jullie toevallig aandelen van Roche Valium gekocht, dat jullie je allemaal laten lenen voor deze VVD l*lkoek propaganda?

P.S. Twee dagen geleden is er een zeer belangrijke Tor browser verschenen.
18-11-2016, 14:41 door sjonniev
Ga toch fietsen Van der Steur. De "identificatieplicht" was ook al ingevoerd "ter bestrijding van terrorisme" en wordt alleen door de politie misbruikt om mensen te zieken waar ze geen echte aanklacht tegen in kunnen dienen.
18-11-2016, 15:40 door ph-cofi
(...) iemand die veroordeeld is voor een terroristisch misdrijf uit het kiesrecht te ontzetten (...)
(...) 30 dagen vastgezet, zonder dat hiervoor een sterke verdenking nodig is (...)

Doet me aan USA denken. Als de 2e en 1e kamer snel instemmen met deze plannen, dan is de dreiging wellicht groter dan we denken.
18-11-2016, 16:46 door Anoniem
Meer bevoegdheden en meer bezuinigingen. Eerst de (nationale) politie uitkleden waardoor opsporing nauwelijks haalbaar is en dan inzetten op het nog meer opheffen van privacy, leuker kunnen ze het niet maken gevaarlijker wel.

[_] Geschikt
[X] Ongeschikt
18-11-2016, 16:53 door Anoniem
- Zo komt er een verbod om zonder toestemming in een gebied te verblijven dat door een terroristische organisatie wordt gecontroleerd

- Ook wil Van der Steur dat de rechter de mogelijkheid krijgt om iemand die veroordeeld is voor een terroristisch misdrijf uit het kiesrecht te ontzetten

- Daarnaast wil de minister dat teruggekeerde jihadstrijders die verdacht worden van een terroristisch misdrijf 30 dagen langer kunnen worden vastgezet, zonder dat hiervoor een sterke verdenking nodig is.

Meestal begin ik al te kotsen als van der steur wat te vertellen heeft maar deze keer kan ik me wel vinden in de plannen .
Het lijkt hier te gaan om een bepaalde doelgroep zonder sleepnet constructie of data graaien .
In zo'n geval mag het van mij nog harder , extremer en meedogenlozer dan nu voorgesteld wordt .
18-11-2016, 17:13 door Ramon.C - Bijgewerkt: 18-11-2016, 17:14
Hoelang slikken jullie die terrorisme smoes nog???? kolere
18-11-2016, 20:33 door [Account Verwijderd]
Als ik bovenstaande reacties lees krijg ik de indruk dat het lees- èn begrijp wàt je leest tot onder het vriespunt is gedaald.
18-11-2016, 20:38 door ph-cofi
Door sjonniev: De "identificatieplicht" was ook al ingevoerd "ter bestrijding van terrorisme" en wordt alleen door de politie misbruikt (...)
'Ns terugdenken. De identificatieplicht was ingevoerd in 2005 om overlastgevende personen te kunnen aanpakken. Wat zegt wikipedia?
Controle van identiteitsdocumenten zal vooral plaatsvinden bij onrust of dreigend geweld, zoals 's nachts in uitgaansgebieden of bij dreigende ordeverstoringen rond voetbalwedstrijden. Ook kan de politie aan omstanders van bijvoorbeeld een schiet- of steekpartij, of een brand om identificatie vragen.
Heb je geen terrorist bij nodig, dus. Tenzij je de zich "gewoon" gedragende landgenoten bedoelde.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.