image

Belastingdienst neemt maatregelen tegen lekken privédata

maandag 21 november 2016, 14:13 door Redactie, 6 reacties

De Belastingdienst heeft na aansporing van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) maatregelen genomen en aangekondigd om ervoor te zorgen dat mensen niet langer persoonsgegevens van anderen in hun Toeslagenportaal of in hun toekenningsbrief zien.

Tot mei van dit jaar kregen zowel de toezichthouder als de Nationale ombudsman regelmatig klachten van mensen die aangaven dat zij in hun toekenningsbrief gegevens zagen van mensen die níet tot hun huishouden behoren, zogenoemde spookbewoners. Het ging daarbij om Burgerservicenummer (BSN), geboortedatum en inkomensgegevens.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de Belastingdienst opgedragen deze problemen op te lossen. De Belastingdienst heeft daarop verschillende maatregelen getroffen. Zo worden van het BSN alleen de laatste drie cijfers getoond, is er een team bij de Belastingdienst dat direct het probleem in het toeslagensysteem kan oppakken en koppelt de Belastingdienst de juiste gegevens terug naar de Basisregistratie Personen (BRP), zodat ook daar de gegevens worden aangepast.

Het aantal klachten over de Belastingdienst Toeslagen is bij de toezichthouder en de Nationale ombudsman sinds de invoering van de eerste maatregelen in mei sterk afgenomen. Ondanks de reeds ingezette maatregelen, kan het nog steeds voorkomen dat mensen op hun beschikking gegevens zien van iemand die niet tot het huishouden behoort. De oorzaak daarvan is dat de gegevens in de BRP niet altijd kloppen en de BRP het bronbestand is waar de Belastingdienst mee werkt.

De Belastingdienst gaat de systemen aanpassen en zal de aanvrager van een toeslag al bij de aanvraag laten controleren of zijn gegevens kloppen met de gegevens in de BRP. Als de gegevens niet kloppen, wordt de aanvraag niet in behandeling genomen en moet de aanvrager contact opnemen met de gemeente. Dit moet de Belastingdienst uiterlijk 1 juni 2017 hebben ingevoerd. Anders heeft de Autoriteit Persoonsgegevens aangegeven de maatregelen niet voldoende te vinden.

Reacties (6)
21-11-2016, 15:17 door Anoniem
zullen we ook anders even de WiFi aanpakken die ze buiten hun perimiter laten uitzenden?
Of spreken we daar gewoonweg niet publiekelijk over?
21-11-2016, 15:25 door Anoniem
Als ze nu ook eens wat doen aan het gebruik van het BSN in BTW-nummers van ZZP'ers...
21-11-2016, 15:25 door Anoniem
Door het aanpassen van het weergeven van het volledige BSN naar de laatste 3 cijfers geven ze aan dat het BSN een persoonlijk gegeven is. Toch maar eens tijd dan om het volledige BSN uit het btw-nummer van een ZZP'er te verwijderen?
21-11-2016, 18:05 door karma4
Door Anoniem: Door het aanpassen van het weergeven van het volledige BSN naar de laatste 3 cijfers geven ze aan dat het BSN een persoonlijk gegeven is. Toch maar eens tijd dan om het volledige BSN uit het btw-nummer van een ZZP'er te verwijderen?
Dan moet je ook nog eens bij de banken en de Zorgverleners en verzekeraars langs. Daar ligt Le bsn ook en voor ik vergeet bij het onderwijs als leerlingvolgsysteem net resultaatgericht werken.

Veel eenvoudiger: zie het als een naw gegeven zonder verdere meerwaarde.

Waarom klopt die BRP niet is een Veel betere vraag.
Je hebt uitschrijvingen en inschrijvingen. Zouden die twee aan elkaar gekoppeld zijn zodat er geen uitschrijving zonder inschrijving mogelijk is?
21-11-2016, 20:39 door mcb
Door karma4:Waarom klopt die BRP niet is een Veel betere vraag.
Je hebt uitschrijvingen en inschrijvingen. Zouden die twee aan elkaar gekoppeld zijn zodat er geen uitschrijving zonder inschrijving mogelijk is?
Hoe gaan ze dan doen bij mensen die emigreren?
Toegeven, je moet een buitenlands adres opgeven maar dat is geen inchrijving.
21-11-2016, 21:27 door karma4
Door mcb: Hoe gaan ze dan doen bij mensen die emigreren?
Toegeven, je moet een buitenlands adres opgeven maar dat is geen inchrijving.
Sorry ik ben niet van dat soort processen, maar https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gemeenten/vraag-en-antwoord/hoe-kan-ik-mijn-verhuizing-doorgeven-aan-de-gemeente geeft die situatie aan. Als de persoon die vertrekt en dat doet met de noorderzon dan is er een hiaat.

Niets nieuws:
http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/achtergrond/achtergrond/jacht-op-spookburgers.1266789.lynkx 2011
https://www.nrc.nl/nieuws/1996/05/14/speurtocht-naar-spookbewoners-amsterdam-streeft-naar-7310053-a1351335 (1996)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.