image

Kamer wil debat over gebruik privémail kabinetsleden

woensdag 23 november 2016, 10:17 door Redactie, 8 reacties

De Tweede Kamer wil een debat over het gebruik van privémail voor overheidszaken door kabinetsleden. Vorige week liet minister Kamp van Economische Zaken nog weten dat er geen onderzoek komt naar het gebruik van privé e-mail door bewindslieden voor werkgerelateerde zaken.

In mei werd bekend dat Kamp werkmails op zijn privémailadres ontving. Ook bleek dat het Gmail-account vermoedelijk was getroffen door een phishingaanval. Na onderzoek van de Audit Dienst Rijk (ADR) bleek dat Kamp 20 vertrouwelijke documenten in zijn persoonlijke Gmail-account had staan, waaronder één staatsgeheim document.

Verschillende Kamerleden hadden vervolgens gevraagd of ook andere bewindslieden privé e-mail voor overheidszaken gebruiken. "Alle bewindspersonen hebben aan de minister-president laten weten dat zij in verschillende mate (en in sommige gevallen geen) gebruik maken van een privé e-mailaccount voor werkaangelegenheden. Zij houden daarbij rekening met de aard van de informatie", aldus Kamp. Het kabinet wil echter geen onderzoek naar privé e-mailaccounts uitvoeren, omdat dit als een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer wordt gezien.

Aanleiding voor D66 om een debat met minister Kamp aan te vragen. "Vorige week heeft de minister van Economische Zaken na een aantal maanden antwoord gegeven op de vragen die gesteld zijn door diverse fracties over het gebruik van privémail door de leden van dit kabinet. Daar kwamen een aantal zorgwekkende conclusies uit, onder andere dat bijna alle kabinetsleden gebruikmaken van hun privémail, dat er staatsgeheimen zijn verstuurd via deze privémailadressen en dat ook in eerdere kabinetten door diverse ministers gebruik is gemaakt van privémail. D66 vindt dit zorgwekkend en wil graag een dieper onderzoek dan alleen naar de huidige minister. Ik vraag dus een debat aan met de minister van Economische Zaken", aldus D66-Kamerlid Kees Verhoeven tijdens een algemeen overleg (docx).

De VVD en SGP stemden tegen het verzoek. "Geen steun voor het debat. De uitkomsten van het onderzoek geven daar eigenlijk geen aanleiding voor", aldus VVD-Kamerlid Remco Bosma. Ook de SGP stemde tegen. Aangezien naast D66 ook de PvdA, SP en GroenLinks voor zijn is er een meerderheid om het debat te houden. Volgens PvdA-Kamerlid Oosenbrug gaat het namelijk om een "behoorlijk belangrijk onderwerp". Wanneer het debat precies zal plaatsvinden is nog onbekend.

Reacties (8)
23-11-2016, 10:52 door karma4
Dit is gewoon een belangrijk onderwerp.
Ik begreep dat Oosenburg geen gehoor krijgt voor het handhaven van ICT richtlijnen waar die richtlijnen wel bestaan en er zelfs controleinstanties zijn. Ik denk zelf aan de financials en zorg.
23-11-2016, 11:04 door Anoniem
Hebben ze wat te verbergen?
23-11-2016, 11:48 door Anoniem
Hiermee voorkomt men dat de info in deze privemail d.m.v. een WOB-verzoek openbaar kan worden.
23-11-2016, 13:12 door Anoniem
Onzin, in een WOB verzoek wordt privemail netjes geredigeerd. WOB >< klakkeloos vrijgeven. Daarnaast vraag ik me af waar de persoon met een artikel 12 blijft zodat het OM alsnog moet acteren. Bij Wilders was men er als de kippen bij om dmv deze artikel 12 de beslissing van de OVJ om niet te vervolgen, te corrigeren. Het gaat nu om wel iets belangrijkere dingen lijkt me.
23-11-2016, 14:09 door Anoniem
11:48 heeft helemaal gelijk, is geen onzin !
Bij een WOB komt de prive E-mail NIET in beeld, men weet immers niet van het bestaan hiervan.

Tevens kan de prive mail niet door de eigen techneuten worden hersteld uit de backup.
23-11-2016, 15:33 door Ron625 - Bijgewerkt: 23-11-2016, 15:33
Er is niets tegen privé mail, zolang er dingen in staan die je anders op een briefkaart zou versturen.
Komen er dingen in de mail, die de privacy en/of de veiligheid kunnen aantasten, dan mag het gewoon niet.
Er zijn richtlijnen en wetten, juist kamerleden dienen de richtlijnen te respecteren en aan de wetten te gehoorzamen.
Gedogen hoort in deze niet te kunnen/mogen.
23-11-2016, 17:10 door Anoniem
Privémail, meestal Gmail of i.d. behoort uitgesloten te zijn. Betrapping betekent einde dienstverband. Nu de Tweede Kamer nog.
24-11-2016, 09:28 door sjonniev
Zolang je de bestanden zelf niet versleuteld en in de gaten houdt wie de sleutels hebben kun je de inhoud van deze bestanden nooit als vertrouwelijk beschouwen. Hooguit als "hopelijk vertrouwelijk". Laat staan Staatsgeheim.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.