image

Minister heeft geen cijfers over opgeloste cybercrimezaken

woensdag 30 november 2016, 11:41 door Redactie, 7 reacties

Minister van der Steur van Veiligheid en Justitie weet niet hoeveel cybercrimezaken de politie op jaarbasis oplost, zo blijkt uit antwoorden op vragen over de begroting van volgend jaar. De minister was gevraagd naar het oplossingspercentage van cybercrimezaken.

Volgens de minister kan er uit de data in de politieregistratiesystemen op dit moment nog geen betrouwbaar ophelderingspercentage voor cybercriminaliteit en gedigitaliseerde criminaliteit worden afgeleid. "De reden hiervoor is dat er geen eenduidigheid is in de wijze van registreren van deze criminaliteitsvormen", laat Van der Steur weten (pdf). Wel werken politie en justitie aan een verbetering van de registratie. Het algemene ophelderingspercentage, voor alle delicten, schommelt al jaren rond de 25 procent.

Reacties (7)
30-11-2016, 11:46 door jwijnings
Maar natuurlijk moeten wel de bevoegdheden omhoog om meer op te kunnen lossen. Natuurlijk, of je stelt gewoon eerst zaken op orde in je eigen organisatie, zou ook al helpen!
30-11-2016, 12:00 door Vixen
Als er geen cijfers bekend zijn, zou geen enkele politicus het volgende argument mogen gebruiken:
Het is nodig om politie meer cyber bevoegdheden te geven

Vixen
30-11-2016, 12:04 door Anoniem
Net zoals in de anonieme prepaid simkaart affaire, kon de minister ook geen cijfers overleggen hoeveel en hoe vaak criminelen en terroristen hiervan gebruik van zouden maken. Het is de zoveelste slag in de lucht met deze minister.
30-11-2016, 14:01 door Anoniem
Oplossing, meer belasting betalen.
30-11-2016, 15:19 door Anoniem
Toch raar dat je overal in het bedrijfsleven zaken zoals KPI's en rapportages hebt en er gewoon ministers zijn die gmail gebruiken voor gevoelige zaken of geen eens kunnen rapporteren over hoe hun afdeling het eigenlijk doet, maar wel daarnaast allerlei precaire zaken gaat doorheen pushen terwijl je daadwerkelijk echt niks er van snapt..

BIJZONDER!
30-11-2016, 18:02 door Anoniem
Oplossing?

Ik ben bang dat de gewenste nieuwe internettapsleepnetwet en de burgerhackwet er niet voor gaat zorgen dat die gemiste oplossingscijfers ineens wèl boven tafel komen.

Maar redelijkheid doet er niet toe in verkiezingstijd.
Het standpunt van harder straffen en meer data heeft allang in vrijwel alle politieke hoofden postgevat omdat men denkt kiezers van minderss of een andere concurrent te kunnen afpikken.

Onbewezen blijft dat meer data en alles tappen evenredig substantieel minder criminaliteit gaat opleveren.
Maar dat maakt kennelijk ook helemaal niet uit.
Als je iets maar lang genoeg en vaak genoeg roept en herhaalt dan is het ineens waar en krijg je je zin.
(geldt niet voor burgers)

Opmerkelijk dat al ruim een decennium lang de diverse diensten hun wensen niet overtuigend hoeven te onderbouwen om hun zin te krijgen.
01-12-2016, 07:02 door Anoniem
Door Vixen: Als er geen cijfers bekend zijn, zou geen enkele politicus het volgende argument mogen gebruiken:
Het is nodig om politie meer cyber bevoegdheden te geven
Mee eens. Ik vind het ronduit schokkend dat een organisatie die toch echt wel bekend is met het verzamelen van bewijsmateriaal dat zo slecht doet als het om hun eigen werkwijze gaat en om de behoeftes die daaruit voortkomen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.