image

Politie Amsterdam start proef met digitaal buurtonderzoek

woensdag 30 november 2016, 14:52 door Redactie, 4 reacties

De Amsterdamse politie gaat een proef met een digitaal buurtonderzoek starten, waarbij burgers via de Politie-app en de website politie.nl om medewerking wordt gevraagd. Als er iets in de buurt gebeurt, zoals een inbraak, dan ontvangt de gebruiker een pushbericht via de app met de vraag of hij iets gezien of gehoord heeft. In het geval de gebruiker voor ja kiest kan er een tijd worden gekozen waarop de politie terugbelt.

Gebruikers moeten hiervoor in de Politie-app bij locatiebepaling een gebied selecteren aan de hand van hun postcode. De politie zegt dat het de meldingen ook via de website politie.nl gaat tonen. Gebruikers hoeven hier echter niets voor in te stellen. Mogelijk kijkt de politie hierbij naar het ip-adres van bezoekers. De proef loopt over een half jaar af, waarna deelnemers het verzoek krijgen om een enquête in te vullen.

Reacties (4)
30-11-2016, 15:53 door Reinder
Lijkt me een goed initiatief, als het werkt kan het mogelijk tijd schelen en efficienter zijn alhoewel je natuurlijk uitsluitend de mensen bereikt die de app hebben geinstalleerd of die de website bezoeken, mensen die dat niet hebben en doen worden op deze manier niet bereikt maar hebben wellicht wel nuttige informatie. Ik mag dus wel hopen dat bij ernstiger zaken dit digitale onderzoek niet de plaats inneemt van normaal buurtonderzoek, maar complementair gebruikt wordt.
30-11-2016, 16:28 door Anoniem
De meeste buurt-bewoners vertellen je dan met volle overtuiging dat ze het wel weten,
wat hij of zij doet en waneer hij of zij de deur uit gaat en zelfs weten ze te vertellen welke kleur sokken
je de volgende dag aantrekt.

Whatsapp groepen die elkaar waarschuwen,anonieme bellers,klokkenluiders,helicopters en drones
die over je dak vliegen,

Een gevaarlijke manier van het bezitten,analyseren,bespieden van de eigen burgers.( onder het mom van crimi,millieu terreur)

Een analoog leven leiden is veel gezonder back to the basics.

The matrix
30-11-2016, 17:25 door Anoniem
Hoe zit het met mijn privacy?

https://www.politie.nl/themas/politie-app.html

Globaal samengevat, je gegevens worden alleen gebruikt voor het doel waarvoor ze worden verzameld, alleen gegevens die je zelf prijsgeeft worden gebruikt, ze worden niet gedeeld met anderen, uitbreiding nieuwe mogelijkheden in de app vinden plaats op basis van personalisatie, gegevens kunnen worden gebruikt voor opsporing.
Persoonsgegevens worden niet langer bewaard dan noodzakelijk is voor het doel waarvoor de gegevens zijn verzameld.

Voorbeeldig!
?
Als je niet probeert te lezen wat er niet (letterlijk) staat, niet invult wat er wel allemaal met de app zou kunnen binnen de formulering zoals het er staat.
Het begint al met een uniek toegevoegd id (achter.html) van elk bezoek aan die uitlegpagina
?sid= {....}

Met behoud van privacy maar niet anoniem?
'Vroeger' belde je de politie als er een inbraak was.
Dat kan op zich nog steeds, of het zin heeft is wat anders want de politie is er altijd in alle gevallen het laatst.
Reken op 15 tot 20 minuten na de melding. Een lastige eigenschap van inbrekers en ander volk daarbij is dat ze te weinig geduld hebben zolang daar op te wachten.

De logische oplossing voor bovenstaand probleem?
Nu moeten kennelijk alle inwoners van hele volkswijken van minuut tot minuut op locatie worden getracked in kader van misdaadpreventie.
De geruststellende mededeling 'Persoonsgegevens worden niet langer bewaard dan noodzakelijk is voor het doel waarvoor de gegevens zijn verzameld' is niet toevallig voor velerlei uitleg vatbaar.

In een tijd waarin de politie de politiek bestookt met voorstellen om meer bevoegdheden en geen gelegenheid onbenut laat de publieke opinie te beïnvloeden met de permanente boodschap dat zij meer (big) data nodig heeft is het verstandig, zo niet noodzakelijk geworden om bij alles wat je leest goed stil te staan.

In een privacy policy staat immers nooit meer exact wat je werkelijke garanties zijn, eerder een geflatteerde opsomming van welke privacy je niet hebt.
Aan jou de keus, aan de bel trekken als er stront is, of je privacy met je smartphone waar je kan volledig ongedaan maken.
Hoeveel externe verbindingen denk je dat je smartphone maakt per 24 uur als je helemaal maar dan ook helemaal niets ermee doet?

0, 20, 50, 100, 200, ...?

Elke app erbij betekent regelmatige communicatie met de aanbieder ervan.
Dat is data en die data worden bewaard, geanalyseerd en gebruikt.
Vele hier realiseren zich dat wel, maar vele lezers elders die dit soort klakkeloos overgenomen persberichten tot zich nemen niet.
En dat is winst, of verlies.
Dat is maar net hoe je het bekijkt.
Getalsmatig zullen er meer mensen hun privacy verliezen dan dat er inbrekers mee gevangen worden.

Privacy?
Welke privacy?
Zou de van Dale de definitie ervan maar moeten schrappen?
Het lijkt allang niet meer te betekenen wat het betekende.

Overigens, als je de opsporingsverrichtingen een beetje volgt is het inbraakvoorbeeld niet erg overtuigend.
De politie verzamelt al zoveel data als het kan en gebruikt daarbij bigdata programma's om misdaad te voorspellen.
In de simpelste voorstelling komt het er op neer dat als er al veel in een bepaalde buurt wordt ingebroken, men daar al extra rondrijdt.
Maar wat moet je met inbrekers die aan risicospreiding doen?
Bigdata analyse werkt op basis van bestaande data en destilleert daar dan voorspelbaar gedrag uit.
Pikt die inbreker elke keer een andere buurt uit, dan heb je als inbreker in ieder geval de garantie dat de aanrijtijd extra lang is, omdat met op en kluitje aan het surveilleren is in bigdatavoorspelde crimibuurt.

Voorstel nieuw van Dale woord : Bigdatapech.
De dubbele connotatie voor jou en de politiehullies mogen duidelijk zijn.
01-12-2016, 13:37 door devias
Ze denken toch niet dat ik een app ga installeren van een organisatie die mij (binnenkort) mag hacken? ... Vast wel weer een agent die daar misbruik van gaat maken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.