image

Afname van aantal slachtoffers identiteitsfraude in België

zondag 4 december 2016, 08:33 door Redactie, 2 reacties

Het aantal mensen dat in België het slachtoffer van identiteitsfraude is geworden is vorig jaar gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van de Centrale Dienst voor Bestrijding van Valse documenten die het Belgische Kamerlid Roel Desein opvroeg.

De Belgische politie ontving in 2014 nog bijna 4700 klachten over identiteitsfraude met identiteitskaarten, paspoorten of officiële documenten. Vorig jaar daalde dit aantal naar iets meer dan 3900, een afname van 16 procent. Volgens de Belgische krant De Standaard is de daling te verklaren door de invoering van de elektronische identiteitskaart en de oprichting van een speciale taskforce. Daarnaast beschikken alle gemeenten nu over een ambtenaar die zich met identiteitsfraude kan bezighouden.

Vanaf 6 december kunnen deze ambtenaren via een database de geschiedenis van foto’s en handtekeningen opvragen. Wie in België een identiteitskaart aanvraagt moet een nieuwe pasfoto laten maken. Aan de hand van de meest recente pasfoto in het Rijksregister controleert de ambtenaar vervolgens de identiteit van de aanvrager. Een nieuw koninklijk besluit zorgt ervoor dat straks niet alleen de meeste recente foto wordt bewaard, maar alle pasfoto's en elektronische handtekeningen die de laatste 15 jaar zijn uitgegeven. Ambtenaren zouden zo beter kunnen zien hoe iemands uiterlijk in de loop van de tijd is veranderd en vervalste handtekeningen kunnen herkennen.

Reacties (2)
04-12-2016, 09:19 door karma4 - Bijgewerkt: 04-12-2016, 09:21
Er wordt gecontroleerd of de bewering van de persoon klopt. De Identificatie (bewering) gevolgd door controle (authenticatie).
Dat is beter dan enkel op de bewering afgaan. Lees ik het goed alleen in de grote steden 160.000 spookgevallen?
http://www.parool.nl/amsterdam/meeste-spookburgers-in-amsterdam~a3408080/

Dan zijn er altijd nog de vervalsingen zoals de neger op een identiteitsbewijs van een blanke journalist. Hoe kan die vervalsing plaatsvinden dan wel niet herkend worden? http://www.1limburg.nl/namaak-kevin-goes-loopt-tegen-de-lamp
Verkeerde kamervragenzie hebben het echte probleem niet door, jammer.
https://www.security.nl/posting/474253/Kamervragen+over+identiteitsfraude+door+BSN+in+paspoort
04-12-2016, 12:24 door [Account Verwijderd]
Dit bericht is de kapstok om de knuppel in het hoenderhok te werpen.
Blijkt die zo rechtlijnig verfoeide datagraaierij en data opslag van een overheid toch zijn vruchten af te kunnen werpen en wel met positief resultaat voor de maatschappij.
Zo zie je dat het erg bekrompen is om alleen het een of het ander te zien. Daartussen zitten ontelbare variabelen, ook de ene goed de ander minder, en weer een ander slecht en dat ook weer vanuit diverse politieke standpunten/inzichten bekeken.

Èèn visie op privacy, en wel de meest gehoorde: "afblijven" werkt funest indien geïncorporeerd in een maatschappelijk systeem. Het werkt anarchie in de hand en dat is wel het laatste wat je wil, tenzij je niet in maar naast de maatschappij wil leven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.