image

Britse ziekenhuizen annuleerden 2800 afspraken wegens ransomware

dinsdag 6 december 2016, 14:51 door Redactie, 2 reacties

Drie grote Britse ziekenhuizen hebben eind oktober zo'n 2800 afspraken met patiënten afgezegd omdat systemen met ransomware besmet waren geraakt. Op advies van experts werd besloten om het grootste deel van de systemen uit te schakelen zodat de malware kon worden verwijderd.

In eerste instantie werd er tijdens het incident nog gesproken over een "virus", maar een woordvoerster laat aan Computing weten dat het om ransomware ging. Vanwege de computerbesmetting werd besloten om gedurende verschillende dagen alle operaties en afspraken te annuleren. In totaal ging het om 2800 afspraken. "Alle mogelijk versleutelde servers werden gecontroleerd en opgeschoond zowel voordat ze werden uitgeschakeld en weer ingeschakeld. Het grootste deel van onze systemen was binnen 48 uur weer operationeel", zegt Pam Clipson.

In de media werd gesteld dat de infectie door een usb-stick was veroorzaakt, maar Clipson ontkent dit. "We kunnen bevestigen dat de recent gepubliceerde berichten dat de toegang was verkregen via een usb-stick of werken op afstand ongegrond zijn." Clipson stelt dat het onderzoek naar de infectie nog gaande is en er daarom op dit moment geen specifieke informatie over de genomen stappen kan worden gegeven.

Reacties (2)
07-12-2016, 10:50 door Anoniem
Het spijt me meneer Clipson, maar tot je de daadwerkelijke vector gevonden hebt is het minstens onverstandig om onderwijl te beweren dat de huidige geruchten ongegrond zouden zijn. Je hebt immers geen bewijs om jezelf mee te controleren en je bent wel in deze situatie belandt. Dat maakt jouw woord op dit moment weinig waard zonder dat je met de daadwerkelijke vector aan komt. Dat noem ik gezonde paranoia. Houdt je namelijk scherp!
08-12-2016, 15:53 door Anoniem
Door Anoniem: Het spijt me meneer Clipson, maar tot je de daadwerkelijke vector gevonden hebt is het minstens onverstandig om onderwijl te beweren dat de huidige geruchten ongegrond zouden zijn. Je hebt immers geen bewijs om jezelf mee te controleren en je bent wel in deze situatie belandt. Dat maakt jouw woord op dit moment weinig waard zonder dat je met de daadwerkelijke vector aan komt. Dat noem ik gezonde paranoia. Houdt je namelijk scherp!

Misschien hebben ze de logging doorgespit en gezien dat er geen USB-sticks aangesloten zijn geweest de laatste twee jaar. Of hebben ze de mogelijkheid om een USB stick te gebruiken, uit staan op alle systemen.

Hoe dan ook mag hij het best voorbarig vinden dat er al bericht wordt dat het door een USB stick komt terwijl dat nog helemaal niet zo zeker is (kennelijk is daar geen bewijs voor). Lijkt me juist goed dat ze grondig onderzoek doen. Dat de media het beter weten, dat geloof ik graag. Ik kreeg gisteren nog babybilletjes bij mijn pizza.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.