image

Toezichthouders willen opheldering WhatsApp over datadelen

maandag 19 december 2016, 17:30 door Redactie, 2 reacties

De Europese privacytoezichthouders, verenigd in de Artikel 29-werkgroep, hebben WhatsApp opnieuw opgeroepen meer duidelijkheid te geven over het privacybeleid. In een gezamenlijke brief wordt WhatsApp gemaand heldere antwoorden te geven op vragen over het delen van gegevens van Europese WhatsApp-gebruikers met moederbedrijf Facebook.

In oktober van dit jaar hebben de Europese privacytoezichthouders WhatsApp in een eerste brief om opheldering gevraagd over de plotselinge wijziging van hun voorwaarden waardoor gegevens van WhatsApp-gebruikers gedeeld zouden worden met Facebook. Dit gebeurde ondanks een eerdere toezegging om dit niet te zullen doen. In reactie op de vragen van de privacytoezichthouders maakte WhatsApp bekend te zijn gestopt met het delen van gegevens van Europese WhatsApp-gebruikers met Facebook voor verbeteringen van Facebook-diensten en advertentiedoeleinden.

In een nieuwe brief (pdf) dringen de Europese privacytoezichthouders erop aan dat WhatsApp meer uitleg geeft over het delen van gegevens van Europese WhatsApp-gebruikers. De zorg bestaat namelijk dat er wel gegevens worden gedeeld met Facebook voor andere doeleinden dan verbeteringen van Facebook-diensten en advertentie-ervaringen. Ook hebben de Europese privacytoezichthouders erop aangedrongen dat WhatsApp snel meer duidelijkheid geeft over haar privacybeleid en uitgebreider antwoord geeft op de eerder door de verschillende toezichthouders gestelde vragen. Daarbij hebben zij benadrukt dat WhatsApp verplicht is om in ieder Europees land waar de app wordt gebruikt, een vertegenwoordiger aan te wijzen.

Reacties (2)
20-12-2016, 08:50 door Anoniem
Het is en blijft nooit te controleren wat Whatsapp wel en niet deelt. Maar niemand is verplicht het te gebruiken hoewel het van alle kanten aangeboden word tegenwoordig. Zelfs de overheid gaat ermee in zee wat ik een kwalijke zaak vind.

Als je geen meta data gedeeld wilt hebben is de oplossing simpel, stuur al je Whatsapp contacten een bericht dat je vanaf heden overstapt op Signal Private Messenger en Whatsapp van je telefoon verwijdert. Zeg er nog bij dat Signal net zo goed werkt en dat je het gratis kunt installeren vanuit de Appstore/Playstore. Probleem opgelost. Ik heb het ook gedaan, 25% van mijn contacten gingen mee en we chatten net als voorheen, de rest ging niet mee en die vonden het blijkbaar niet belangrijk genoeg. Weet je meteen wie je echte vrienden zijn.
03-01-2017, 16:09 door Anoniem
Waarom zijn we toch zo dom om whatsapp en al die andere veralgemeniseerde 'spyware' te blijven gebruiken tegen beter weten in...
Het wordt tijd voor een alternatief. (Totdat die ook weer over de scheef gaat)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.