image

ING waarschuwt voor phishing via sms en WhatsApp

dinsdag 20 december 2016, 11:11 door Redactie, 8 reacties

ING waarschuwt klanten voor phishingaanvallen die via sms en WhatsApp plaatsvinden en waarbij wordt geprobeerd om codes voor internetbankieren te stelen. "De afgelopen periode zien wij een toename in alternatieve manieren waarop phishers contact leggen met hun potentiële slachtoffers", aldus de bank.

In het meest recente voorbeeld ontvangen klanten een sms-bericht met een oproep om een beveiligingsupdate te installeren, en de gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren. In werkelijkheid gaat het om een kwaadaardige app die alle sms-berichten van de klant doorstuurt. In een ander voorbeeld kunnen klanten benaderd worden in verband met een geplaatste advertentie op marktplaatsen of advertentiesites, of bij het bieden op een (valse) advertentie. Vervolgens wordt er gevraagd om allerlei gegevens af te geven waarmee de fraudeur toegang tot internetbankieren of mobiel bankieren kan krijgen.

De bank adviseert klanten om geen apps te installeren die zogenaamd van ING zijn. "De apps van ING worden alleen via Google Playstore, Apple Appstore of Windows Store aangeboden", zo laat de bank weten. Verder wordt klanten aangeraden om nooit op een link in e-mail of sms te klikken om naar Mijn ING te gaan, maar ing.nl zelf in de browser te openen en bovenin op 'Inloggen' te klikken. Ook moeten klanten geen foto van hun bankpas naar andere personen of instellingen opsturen.

Image

Reacties (8)
20-12-2016, 13:22 door karma4
Waarom geen foto van de bankpas?
Is de beveiliging zo slecht dat je enkel met een copie de boel kan oplichten. Dan is er werk aan de winkel.
20-12-2016, 14:04 door Anoniem
Als de EU ook andere partijen dan uw bank toegang wenst te geven tot uw betaalverkeer via een EU richtlijn, PDS2
dan verbaast me geen enkele grote data-breach en geen enkel misbruik mij meer.

Geef nog meer toe aan grote commerciële belangen en hol de privacy van de burger nog verder uit.
Resultaat gegarandeerd! We lezen er hier dagelijks over hoe veilig de infrastructuur is.
20-12-2016, 14:10 door Anoniem
De beveiliging van ING is slecht. Inloggen met username/password en de mogelijkheid om TAN codes op papier te gebruiken om geld naar elke willekeurige bankrekening over te boeken.
20-12-2016, 14:27 door Anoniem
Verder wordt klanten aangeraden om nooit op een link in e-mail of sms te klikken om naar Mijn ING te gaan, maar ing.nl zelf in de browser te openen

alle nieuwsbrieven van ING staan vol links naar ing.nl! Ik klik daar uiteraard niet op, maar wat een zinloze bedoening zijn die nieuwsbrieven dan.
20-12-2016, 15:07 door karma4
Door Anoniem: Als de EU ook andere partijen dan uw bank toegang wenst te geven tot uw betaalverkeer via een EU richtlijn, PDS2
dan verbaast me geen enkele grote data-breach en geen enkel misbruik mij meer.
....
Die richtlijnen psd2 doorbreken het machtsblok van banken zodat jij kan beslissen welk partij jij vertrouwd. Jouw keuze.
Waarom zit je de grote commerciële jongens te beschermen met jouw reactie?
21-12-2016, 10:13 door Anoniem
.ru zegt al genoeg lijkt mij?
21-12-2016, 13:45 door Anoniem
Door Anoniem: De beveiliging van ING is slecht. Inloggen met username/password en de mogelijkheid om TAN codes op papier te gebruiken om geld naar elke willekeurige bankrekening over te boeken.

Tan codes op papier????? Die krijg je toch alleen via sms binnen???
22-12-2016, 10:48 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: De beveiliging van ING is slecht. Inloggen met username/password en de mogelijkheid om TAN codes op papier te gebruiken om geld naar elke willekeurige bankrekening over te boeken.
Tan codes op papier????? Die krijg je toch alleen via sms binnen???

Vroeger had je ze op papier. Wellicht kan het nog steeds. Je kon kiezen of je via papier of SMS wilde werken en de meeste mensen vinden SMS handiger.

En er is in principe niets mis met TAN codes op papier. Het is in een aantal opzichten zelfs veiliger, want er is geen algoritme om te kraken en ze kunnen bij een transactie niet onderschept worden zoals bij SMSjes. (vandaar dat tegenwoordig het bedrag ook genoemd word bij een SMS, voor het geval het onderschept is en iemand er transacties aan heeft toegevoegd)

Nadeel is dat je het papier veilig moet opbergen en de lijst veilig bij de ontvanger moet krijgen. Maar alle methodes hebben zo hun nadelen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.