image

Verborgen camera niet toegestaan bij opsporen uitkeringsfraude

woensdag 21 december 2016, 11:24 door Redactie, 10 reacties

Gemeenten mogen geen verborgen camera’s meer inzetten om uitkeringsfraude op te sporen en gemeenten die deze methode inzetten moeten hiermee stoppen, zo heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bepaald. De Centrale Raad van Beroep (CRvB), Nederlands hoogste bestuursrechter in de sociale zekerheid, deed in september een uitspraak over de heimelijke inzet van camera’s voor het opsporen van bijstandsfraude.

De CRvB gaf aan dat de inzet van een verborgen camera in bestuursrechtelijke handhavingstrajecten alleen kan worden gebaseerd op een wettelijke regeling. Zo’n regeling zou adequate en effectieve waarborgen moeten bevatten en bepalen onder welke omstandigheden een camera kan worden ingezet. Een dergelijke wettelijke regeling bestaat nu niet. Dat betekent dat gemeenten nu geen verborgen camera’s mogen inzetten om uitkeringsfraude op te sporen.

Protocol Nijmegen

In 2013 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens een protocol van de gemeente Nijmegen om verborgen camera's in te zetten om bijstandsfraude op te sporen rechtmatig verklaard. De toezichthouder gaf toen aan dat deze inzet in bepaalde, uitzonderlijke gevallen rechtmatig was. De Autoriteit Persoonsgegevens baseerde dit besluit op destijds bekende jurisprudentie. Rechterlijke uitspraken wezen uit dat de inzet van een heimelijk opgestelde camera in bepaalde gevallen toegestaan kon zijn. De toezichthouder wees er daarbij op dat gemeenten deze methode alleen mochten inzetten in uitzonderlijke situaties en als aan de waarborgen uit de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) was voldaan.

De recente uitspraak van de CRvB betekent dat gemeenten nu géén verborgen camera’s meer mogen inzetten om bijstandsfraude op te sporen. Ook niet in uitzonderlijke situaties. De Autoriteit Persoonsgegevens zal het besluit waarmee zij in 2013 het protocol van de gemeente Nijmegen heeft goedgekeurd op korte termijn intrekken. Dit protocol kan niet langer als voorbeeld dienen voor gemeenten die verborgen camera's willen inzetten om uitkeringsfraude op te sporen.

Reacties (10)
21-12-2016, 11:29 door karma4 - Bijgewerkt: 22-12-2016, 07:17
Kijk dat is eens goed nieuws. Privacy bij uitkeringsgerechtigden iets ten goede want volgens de grootverdieners en graaien zijn dat soort mensen met financiële afhankelijkheid grote maatschappelijke bedreigingen.
Eenvoudig op te lossen met een basisinkomen en simpele regelingen. Dan gaat de werkloosheid wat omhoog omdat de controleurs overbodig worden.
21-12-2016, 15:06 door Anoniem
Door karma4: Kijk dat is eens goed nieuws. Privacy bij uitkeringsgerechtigden iets ten goede want volgens de grootverdieners en graaien zijn dat soort mensen met financiële afhankelijkheid grote maatschappelijke bedreigingen.
Eenvoudig op te lossen met een basisinkomen en simpele regelingen. Dan gaar de werkloosheid wat omhooggevallen omdat de controleurs overbodig worden.

Het volledig eens met de kwalificatie.
Sociale Bijstand rechercheurs hebben eveneens het imago van harteloos en vooral fanatiek te zijn, waarbij de waarheidsvinding ondergeschikt is aan het kunnen scoren.
21-12-2016, 17:48 door Anoniem
Ok, kan mij daar nog wel in vinden.
Maar, hoe sporen we dan degene op die willens en wetens de beroeps WAOers en uitkeringstrekkers op, zeg nou niet dat komt weinig voor, want ik zie het hier in de straat volop. Ik maar werken en zij huursubsidie, zorgtoeslag en meer van dat soort kortingen, hier en daar pakken ze een klusje en zeggen ijskoud tegen mij dat ik stom ben dat ik nog werk na mij 2 Tia´s. Keurig voorgerekend dat ze einde van de maand netto meer hebben dan wij, en dan hebben ze het niet eens over de klusjes.
Hoewel het mij aan alle kanten pijn doet ga ik ze niet verraden, maar zal blij zijn als ze wel aangepakt worden.
21-12-2016, 18:31 door Anoniem
Bij dit soort discussies over bevoegdheden moet ik om de een of andere reden steeds terugdenken aan de uitkomst van de actie "Schoon Schip" door de Gemeente Amsterdam. In die actie ging men door de dossiers van 5000 vermeende bijstandsfraudeurs. Ik zal niet ontkennen dat men er vond...

Zes als ik het me goed herinner...

Men vond ook enkele administratieve fouten...

In de eerste en tweede sweep bij elkaar iets meer dan 3700...

Een dergelijke uitkomst zou iedere kwaliteitsbewuste gemeente ambtenaar in het hele land met het schaamrood op de kaken de plannen voor meer indringende bevoegdheden in de prullenbak doen gooien en het geld voor die campagne spenderen om hun administratie wat verder op orde te krijgen. Blijkbaar is er toen toch nog niet schoon schip genoeg gemaakt...
21-12-2016, 20:13 door Anoniem
Door Anoniem: Hoewel het mij aan alle kanten pijn doet ga ik ze niet verraden,.
Op dit moment verspeel je al je rechten. Ook het recht om te klagen!!
21-12-2016, 21:06 door Anoniem
Door Anoniem: Ok, kan mij daar nog wel in vinden.
Maar, hoe sporen we dan degene op die willens en wetens de beroeps WAOers en uitkeringstrekkers op, zeg nou niet dat komt weinig voor, want ik zie het hier in de straat volop. Ik maar werken en zij huursubsidie, zorgtoeslag en meer van dat soort kortingen, hier en daar pakken ze een klusje en zeggen ijskoud tegen mij dat ik stom ben dat ik nog werk na mij 2 Tia´s. Keurig voorgerekend dat ze einde van de maand netto meer hebben dan wij, en dan hebben ze het niet eens over de klusjes.
Hoewel het mij aan alle kanten pijn doet ga ik ze niet verraden, maar zal blij zijn als ze wel aangepakt worden.
Je doet alsof iedereen met een uitkering zit te frauderen. Ik heb een uitkering en dat al heel wat jaren helaas. Er wordt op een gegeven moment niets meer in je geinvesteerd als je al langer nutteloos (lees werkeloos) bent. Ze hebben je dan opgegeven maar dat wordt niet gezegd. De mensen die dat niveau bereiken en het opgeven verliezen zitten in een spagaat. Enerzijds allemaal regels die dingen in jouw leven als uitkeringsgerechtigde verbieden, en anderzijds wel de plichten. Juist dat basisinkomen zou een uitkomst voor mij kunnen betekenen. Proberen mezelf uit deze strontput van moedeloosheid en nutteloosheid te trekken dat zou wat zijn als ik dat nog eens zou kunnen. Nu kan ik dat niet want dan verlies ik het laaste stukje zekerheid, als er maar een baantje van 1 weekje voorbij komt. Neee.. niet echt motiverend zoals het nu gaat. Ja misbruikers die zijn er zeker maar ze zouden dit basis inkomen ook als tweede kans kunnen aanbieden voor een bepaalde periode in iemands leven. Als ze mij dit 6maanden carte blanche zouden aanbieden zonder wat voor concequenties dan zou ik meer gemotiveerd en geinspireerd zijn om weer aan de slag te gaan. Mijn vrienden zeggen me nu grappemakend... je bent nu met vroegpensioen (45). Ik haat dat. Vroeger had ik kansen. Nu zijn de kansen verkeken door dat kontegedraai van opstelten en co die het leven voor iemand in de bijstand heel erg moeilijk gemaakt hebben. Gelukkig dat die man nu weg is.
21-12-2016, 21:49 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: ..
Hoewel het mij aan alle kanten pijn doet ga ik ze niet verraden, maar zal blij zijn als ze wel aangepakt worden.
Je doet alsof .... Gelukkig dat die man nu weg is.
Dat bedoel ik nou met hij verspeelt al zijn rechten. Ik geloof hem niet!!! Er zullen wel fraudeurs zijn, maar niet binnen mijn of zijn gezichtsveld.
22-12-2016, 02:33 door Anoniem
Sec


Raar dat we mensen met een bijstandsuitkering zo structureel zuen als profiteurs. Ze krijgen het bestaansminimum en dat is ook hun recht (uvmr). Maar van dat iniminimale inkomen kan in dit dure land natuurlijk niemand van rond komen. Een huis kopen is onbetaalbaar (hypotheekaftrek van welgestelden is overigend onbeperkt en al gauw evennhoog als een uitkering), banken geven iemand met een uitkering nooit een hypotheek.

Huren is onbetaalbaar alle sociale huurwoningen zijn afgetopt en dan mag je na 10 jaar wachtrij geduld een krot huren voor 700 euro per maand. Dat kan iemand met een uitkering of kleine portemonee nooooit betalen. Ook niet met huurtoeslag (die toeslag vervalt al snel, zelf bij 4 dagen per week x minimum loon zit er al gauw op. Terwijl hyoptheek aftrek onbepertkt is al verdien je een miljoen per maand).

Het leven in nederland is onbetaalbaar geworden voor de "onder klasse". Wanneer iemand met 0 euro een klein foutje maakt krijg je meteen een sanctie (1 maand geen geld, en dat is killing), terwijl een bestuurder, directeur of politicus, die voor miljoenen fraudeert. Die wordt nooit aangepakt, dan wordt alles bedekt met de mantel der liefde of met doorgaans een flinke goude handdruk.

Policiti krijgen wachtgeld ook bij ontslag, ze krijgen dat tig jaar en mogen ook bijverdienen, het wachtgeld blijft " gerechtvaardigd".

Raar landje geworden dankzij alle VVD, PVDA, CDA en PVV stemmers.
22-12-2016, 11:54 door Anoniem
Prima.
Nu nog de niet-verborgen camera's verwijderen. Die niet-verborgen camera's helpen niet tregen criminaliteit; dat kon iedereen aanvoelen en dat is intussen ook afdoende bewezen.
Ik stel heel cynisch voor om vanaf nu de niet-heimelijk opgestelde camera's te gebruiken voor het opsporen van uitkeringsfraude en om dergelijke faude effectiever te kunnen bestrijden stel ik voor om vooral veel meer camera's op te hangen in de openbare ruimte.
22-12-2016, 21:12 door Anoniem
Door Anoniem: Sec

Raar dat we mensen
..
stemmers.
Inderdaad. De politiek en de belastingwetgeving is zo gestructureerd dat de groep mensen met de laagste inkomens het zwaarst wordt getroffen bij kleine veranderingen en onjuistheden. De differentiele belastingdruk bij de bijstandstrekkers is 100% of meer, dwz als een bijstandstrekker buiten de bijstand op enig moment een extra inkomen verwerft dan is hij dat extra inkomen plus nog wat kwijt aan de staat wegens korting op de bijstand en vermindering van diverse toeslagen. Dit is bekend bij de zittende politici. Een klein vergrijp door je een week te laat bij het UWV te laten inschrijven als werkloze werkzoeker wordt gestraft met inhouding van één maand WW-uitkering. Omdat de zittende macht samengesteld is door mensen met hogere inkomens zijn de belasting- en antifraudemaatregelen zodanig gestructureerd dat zij voor een belangrijk deel ontsnappen aan de financiële pijn. Zie bijv de wachtgeldregeling. De differentiel belastingdruk voor inkomens boven de 52% tarief is ca 52%. Van iedere euro die een rijkaard meer verdient mag hij altijd 48cent houden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.