image

Kiesraad bezorgd over uitslag zonder verkiezingssoftware

donderdag 2 februari 2017, 14:32 door Redactie, 11 reacties

De Kiesraad maakt zich zorgen over een snelle en betrouwbare uitslag tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen nu de ondersteunende software die hier eerder bij werd ingezet niet zal worden gebruikt. Minister Plasterk maakte gisteren bekend dat het gehele telproces met de hand zal plaatsvinden. Aanleiding zijn zorgen over de veiligheid van de ondersteunende software.

"Als er twijfels bestaan over het gebruik van de software, vindt ook de Kiesraad, is het gerechtvaardigd dit proces kritisch onder de loep te nemen. De Kiesraad hecht met de minister groot belang aan vertrouwen in het proces ter vaststelling van de verkiezingsuitslag. Wel is de Raad bezorgd over een tijdige vaststelling van een betrouwbare uitslag", zo laat de Kiesraad weten.

Volgens de Kiesraad had de ondersteunende software een meerwaarde bij het vaststellen van de uitslag. "De digitale doorrekening van uitslagen kon daardoor altijd gecheckt worden op basis van de handmatig vastgestelde uitslagen op het niveau van de stembureaus. Bovendien konden dankzij het gebruik van de software telfouten worden voorkomen." Doordat het tellen handmatig plaatsvindt legt dit op gemeenten, hoofdstembureaus en de Kiesraad grote druk om tijdig een betrouwbare uitslag vast te kunnen stellen, zo laat de organisatie via de eigen website weten. In samenwerking met het ministerie en grote gemeenten werkt de Kiesraad nu aan een oplossing.

Reacties (11)
02-02-2017, 15:09 door Anoniem
Wat een gelul over een "grote druk om tijdig een betrouwbare uitslag vast te kunnen stellen"
De formatie gaat weken zoniet maanden duren, lekker boeiend dat de uitslag dan bv 1 of 2 dagen later komt
02-02-2017, 15:14 door Anoniem
Simpel.
Er is gekozen voor een betrouwbare uitslag, gebaseerd op met de hand getelde stemmen?
dan ook accepteren dat de uitslag pas 24 (of 48) uur later bekend gemaakt zal worden. Tellen kost tijd.
Dat is een consequentie door nu alles met de hand te willen doen.

Als de politiek nu weer druk gaat uitoefenen omdat het sneller moet, dan zie ik het nu al gebeuren dat gemeenten stiekem met excel-sheetjes gaan werken (met fouten in de formules)

Dus plan die verkiezingsavond maar vast 2 dagen later in jongens, incl debatje na afloop.
02-02-2017, 17:03 door Anoniem
Eerst machine-tellen voor de voorlopige uitslag, later de definitieve uitslag.
02-02-2017, 18:08 door Anoniem
Door Anoniem: Eerst machine-tellen voor de voorlopige uitslag, later de definitieve uitslag.
Er is waarschijnlijk geen machine die aan de eisen voldoet en voor de komende verkiezingen nog ingezet kan worden. Nog naast de flauwekul die de voorlopige uitslag voorstelt. De kiesraad heeft het over het halen van de definitieve uitslag. De prioriteiten van de kiesraad en de gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de democratie hebben duidelijk zo veel vertrouwen in hun eigen wijsheid dat ze er niet op bedacht zijn dat hun telsysteem met software niet kon falen. Democratie hoor je niet te bouwen op zulke arrogantie en gemakzucht maar op zorgvuldigheid. Schrap de snelle voorlopige uitslag en laat zien dat het om zorgvuldigheid gaat en stop daar alle energie in. Democratie is geen kwestie van vermaak en snel scoren met voorlopige uitslagen.
02-02-2017, 18:30 door Anoniem
Op de stembureaus worden alle stemmen handmatig geteld, vervolgens worden de tellingen per stembureau doorgegeven en bij elkaar opgeteld om tot de definitieve uitslag te komen. Op basis daarvan moet het de zetelverdeling worden berekend. Behalve dat laatste is alles goed te parallelliseren en snel te realiseren. De definitieve zetelverdeling wordt pas bekend gemaakt met het officiële verslag van de kiesraad dat pas weken later komt als ook alle klachten onderzocht zijn, dus ik zie geen enkel probleem met een kleine vertraging omdat het handmatig moet gebeuren.
02-02-2017, 19:43 door Anoniem
Het bestuur van de kiesraad moet aftreden en worden vervangen door mensen die wel voor een controleerbare democratie zijn. Eerst jarenlang lekken negeren, pogingen die in de doofpot te stoppen, en vervolgens toch een lek systeem proberen door te drukken. Dat zijn meerdere diskwalificaties.
02-02-2017, 20:52 door Anoniem
Snel? Snel? Sinds wanneer is dat een eis?

Doe het dan als volgt: gebruik die software. En doe het er handmatig naast. En als daar verschil zit: zoek uit waarom.
02-02-2017, 22:26 door Anoniem
Gewoon tellen, met het handje en onder begeleiding van op zijn minst de 'two-man rule'. Zijn we nu helemaal besodemietert ?! En als het je niet bevalt dan "rot je maar op" naar Noord-Korea of China o.i.d. !
Als ze niet voldoende capaciteit hebben zijn alleen op deze site al, honderden zo niet duizenden vrijwilligers te vinden. Ik zou wel willen voorstellen de stemmen voor criminele organisaties zoals b.v. de VVD, gelijk in een shredder te deponeren.

Have phun!
03-02-2017, 11:07 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zou wel willen voorstellen de stemmen voor criminele organisaties zoals b.v. de VVD, gelijk in een shredder te deponeren.

Voor of nadat ze geteld zijn?
03-02-2017, 18:55 door athrropos
Tellen van VVD stemmen is verspilling van tijd.
06-02-2017, 10:08 door Anoniem
Snelheid is ondergeschikt aan het niet-manipuleerbaar houden van de gehele bestemming. Als je dat niet begrijpt, verwijder jezelf toch uit eigenrespect uit de kiesraad...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.