image

Onderzoek: Nederlandse jongeren slordig met wachtwoorden

dinsdag 7 februari 2017, 14:55 door Redactie, 4 reacties

Nederlandse jongeren gaan slordig om met wachtwoorden, zo blijkt uit twee verschillende onderzoeken die Google en zakelijke provider BIT lieten uitvoeren. BIT liet 992 Nederlandse jongeren ondervragen, terwijl 1012 Nederlandse jongeren aan het Google-onderzoek deelnamen.

Uit het BIT-onderzoek (pdf) komt naar voren dat bijna de helft van de jongeren (45 procent) zijn of haar wachtwoorden met een ander deelt. Bij het Google-onderzoek is dit zelfs 57 procent. Verder blijkt dat de ondervraagde Nederlandse jongeren in veel gevallen één wachtwoord voor meerdere accounts gebruiken. Bij het BIT-onderzoek is dit 63 procent, terwijl dit bij het Google-onderzoek 54 procent is. De meest genoemde reden daarvoor is dat het moeilijk is om veel verschillende wachtwoorden te onthouden.

11 procent van de deelnemers aan het Google-onderzoek heeft wel eens de naam van hun huisdier in een wachtwoord verwerkt. Bij de 13- tot 17-jarigen valt nog iets op: 20 procent van hen heeft wachtwoorden waar (een deel van) hun geboortedatum in zit. Voor het Google-onderzoek kregen deelnemers ook de vraag of ze tweefactorauthenticatie hebben ingesteld. 62 procent van de deelnemende jongeren zegt dit te hebben ingeschakeld om hun account te beschermen. 17 procent van de ondervraagden had voor dit onderzoek nog nooit van tweefactorauthenticatie gehoord.

Reacties (4)
07-02-2017, 17:03 door Anoniem
Puur door te weinig ervaring en dat is wel gevaarlijk in deze tijd. Denk maar aan facebook waar je je heel je leven op kwijt kunt. Zelfs je wachtwoorden. De waarschuwingen worden overigens door onervaren gebruikers altijd genegeerd.
07-02-2017, 23:00 door Anoniem
Ooit stuitte ik op het volgende idee: het gebruik een creditcard sized card, of beter: een kaart van het formaat van een ansicht kaart, met een gekleurde true random codering van letters, cijfers en symbolen. Ter illustratie: PasswordCard.org

Het kostte mij ooit de nodige moeite -- bij wijze van vingeroefening -- om onder Linux zo'n card generator onder de bash shell als een script te schrijven, met een vrolijk gekleurde uitvoer op een standaard 24 x 80 chars terminal.

PasswordCard
https://www.passwordcard.org/nl

True Random Number Service
https://www.random.org/
08-02-2017, 09:58 door Anoniem
Toevallig is het me recent een paar keer achter elkaar opgevallen, in Amsterdam, waar je zou verwachten dat ze redelijk street-wise zijn, dat middelbare scholieren rustig hun rugzakje ergens op straat neerkwakken om er meters vandaan met hun rug naar toe te gaan zitten kletsen met leeftijdgenoten. Op plekken met veel voorbijgangers die ook tussen hun en de rugzakjes doorlopen, wel te verstaan. Da's dezelfde slordigheid. Mensen leren vooral door schade en schande, vrees ik, en jonge mensen hebben nog veel te leren.
08-02-2017, 15:55 door ph-cofi
Nou he, zijn de verschillen ten opzichte van niet-jongeren significant?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.