image

Microsoft-verwijdertool detecteert laatste lid malwarefamilie

donderdag 23 februari 2017, 15:26 door Redactie, 2 reacties

Microsoft heeft een update voor de in Windows aanwezige Malicious Software Removal Tool (MSRT) uitgebracht waardoor het laatste lid van een beruchte malwarefamilie wordt gedetecteerd. Al een aantal maanden is Microsoft bezig om ongewenste software en malware die via softwarenbundels wordt verspreid aan te pakken. Het gaat onder andere om toolbars, browserkapers en programma's die de instellingen van anti-virussoftware aanpassen.

Het laatste lid van deze verzameling malware-exemplaren wordt Chuckenit genoemd. Sinds mei vorig jaar heeft Microsoft deze malware op meer dan 418.000 computers wereldwijd aangetroffen. De meeste infecties bevonden zich echter in Brazilië, India en Rusland. Het voornaamste doel van Chuckenit is om de selectievakjes bij het installeren van software te verwijderen, waardoor gebruikers hun controle over het installatieproces verliezen, aldus Microsoft. Daarnaast kan de malware ook andere applicaties of malware installeren.

"Chuckenit is onderdeel van een infectieketen die uit malware en softwarebundels bestaat die stilletjes andere applicaties installeren. Je hebt beveiligingsoplossingen nodig die alle onderdelen van dergelijke infecties detecteren en verwijderen", laat Microsoft weten. Om Windows-gebruikers tegen deze malwarefamilie te beschermen is de MSRT nu bijgewerkt. De verwijdertool wordt elke maand bij het installeren van de maandelijkse updates automatisch op Windows-computers uitgevoerd en zal eventueel aangetroffen malware ook automatisch verwijderen.

Image

Reacties (2)
24-02-2017, 09:08 door Anoniem
Nee dank je, en die hernieuwde KB2952664 - zonder GWX maar met alle andere telemetrie aan - komt er hier ook niet op. Allebei verborgen.
26-02-2017, 11:27 door Anoniem
Door Anoniem: Nee dank je, en die hernieuwde KB2952664 - zonder GWX maar met alle andere telemetrie aan - komt er hier ook niet op. Allebei verborgen.

Stap toch over op een ander OS als je de boel niet vertrouwd. Dat dwarse gedoe ook altijd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.