image

Celstraf voor identiteitsfraude en oplichting via Marktplaats

zaterdag 25 februari 2017, 09:07 door Redactie, 2 reacties

Een 23-jarige man uit Utrecht is voor identiteitsfraude en oplichting via Marktplaats veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Daarnaast kreeg de man een taakstraf van 240 uur opgelegd. De man plaatste foto’s van allerlei producten op Marktplaats en liet de koper in de waan dat hij ook daadwerkelijk over het product beschikte.

Slachtoffers maakten het gevraagde bedrag over, maar er werd nooit geleverd. De man benaderde op Marktplaats ook mensen die hun concertkaarten te koop aanboden. Nadat de slachtoffers een kopie van een bankafschrijving hadden ontvangen, stuurden ze de concertkaarten naar de man op. De man deed dat echter met vervalste screenshots van bankoverschrijvingen en gebruikte de identiteit van andere personen. De slachtoffers ontvingen nooit geld voor de door hen verkochte kaarten. Vervolgens verkocht de man de concertkaarten via Ticketswap door.

"De man heeft zich op grote schaal schuldig gemaakt aan internetoplichting. Het principe van websites zoals Marktplaats is mede gebaseerd op het wederzijds vertrouwen tussen koper en verkoper en kan alleen op basis van dit onderling vertrouwen goed functioneren. De man heeft met zijn handelen schade aan dit vertrouwen en financiële schade aan de slachtoffers toegebracht", aldus de rechtbank. Naast de gevangenis- en taakstraf heeft de rechtbank ook schadevergoedingsmaatregelen opgelegd.

Reacties (2)
26-02-2017, 14:10 door [Account Verwijderd]
Mooi! Opgeborgen staat netjes!
27-02-2017, 10:33 door Pandit
Ik vraag me af hoe het verder vergaat met de slachtoffers van deze persoon.

Mijn vrouw is een paar jaar geleden nl ook opgelicht op mp voor meer dan €200,- , Ik heb zelf een onderzoek gedaan en heb de daders opgespoord, Ook aangifte gedaan, na verloop van tijd zijn de daders opgepakt, Ik werd door het OM netjes op de hoogte gehouden van het verloop, Ik ging eruit dat ik mijn geld zou krijgen, dus niet, Je moet dan zelf een civiele procedure aanspannen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.