image

Juridische vraag: Schiet een bedrijf tekort in het nakomen van de wet als een ICT-afdeling voor de Wbp/AVG verantwoordelijk wordt gemaakt?

woensdag 1 maart 2017, 13:03 door Arnoud Engelfriet, 14 reacties

Ict-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.

Vraag: Steeds vaker lees ik hier (en elders) dat systeem- of netwerkbeheerders bij bedrijven worden aangewezen door hun werkgevers om te zorgen dat aan de Wet bescherming persoonsgegevens / Algemene Verordening Gegevensbescherming wordt voldaan. Deze mensen zijn natuurlijk niet (perse) gespecialiseerd in informatiebeveiliging of compliance met privacywetgeving. Kun je dan zeggen dat het bedrijf tekortschiet in haar nakoming van de wet?

Antwoord: Sinds de invoering van de Wet meldplicht datalekken op 1 januari vorig jaar maken veel bedrijven een inhaalslag op het gebied van naleving van de privacywetgeving. De nieuwe Europese Privacyverordening (die 25 mei 2018 van kracht wordt, en nee we zitten nú in het overgangsrecht) zal daar nog een schepje bovenop doen.

Omdat privacy compliance vaak hand in hand gaat met ICT-systemen, ligt het voor de hand dat deze taak bij de afdeling ICT wordt neergelegd. Of dat verstandig is, kun je je inderdaad afvragen. De wettelijke eisen zijn veel breder dan alleen sterke wachtwoorden, netwerkbeveiliging en dichtgetimmerde laptops (om even te chargeren). Iedere afdeling zal hierin een taak hebben.

De vraagsteller wees nog op artikel 13 Wbp, dat eist dat de verantwoordelijke passende technische en organisatorische maatregelen moet nemen om persoonsgegevens te beveiligen. Even voor de duidelijkheid, de term 'verantwoordelijke' slaat hier op de eindverantwoordelijke voor de persoonsgegevens en dat is de werkgever dus, niet de ICT-afdeling of de individuele beheerder.

Als invoering van Wbp/AVG-compliance een uitdaging wordt, dan doet een bedrijf er goed aan een data protection officer of functionaris gegevensbescherming (FG) te benoemen. Dit is soms verplicht, maar ook als het niet verplicht is, kan het nuttig zijn. Een FG kan extra aandacht vragen voor nakoming van de wet, en wanneer een organisatie een goed functionerende FG heeft, zal de toezichthouder zich terughoudend opstellen.

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (14)
01-03-2017, 13:50 door Rob Koch - Koch Consultancy
Als de verantwoordelijke de ICT-afdeling opdracht geeft voor het nemen van de juiste technische- en organisatorische maatregelen, dan blijft die verantwoordelijke nog steeds aansprakelijk. Er heest helaas nog steeds bij veel bedrijven het idee dat de nieuwe privacywetgeving een "ICT-ding" is. Niets is minder waar. Het heeft onder andere directe invloed op je aansprakelijkheid. Wij adviseren daarom om deze wetgeving als positief te zien. Pak het op, bereid je voor en straal uit naar je relaties dat hun persoonsgegevens bij jou in goede handen zijn. Privacy is de nieuwe "Marketing-P".
01-03-2017, 14:10 door Anoniem
Ik ben niet zo geinteresseerd in wat er deze week weer verplicht is gesteld door, uiteindelijk, hopeloos dichtgetikte betweters op een (euro)mysterie.

Veel interessanter is om op te merken dat voorheen "automatisering", als inslag had om bedrijfsprocessen met moderne middelen te verbeteren. Dat verbeteren bleek te moeilijk dus doen we maar "ICT", lekker doosjes naarbinnen schuiven en gut ist. Waarmee de afdeling ICT, feitelijk de afdeling "digitale schoonmakers", niet onterecht gezien wordt als irritante digitale knutselaars waar je desondanks afhankelijk van bent. En nu zien we dus nog een keertje de kloof tussen dat "digitaal" opserveren aan het bedrijf en de extra eisen die nu per decreet aan de informatiestromen binnen het bedrijf gesteld worden, omdat al dat digitale knutselmoois veel makkelijker en sneller wereldwijd gevoelige informatie lekt, van het bedrijf zelf of van de klant.

Onderaan de streep moet je concluderen dat dit al jaren geleden bedacht had moeten zijn. En dat het technische gedeelte inderdaad expertise vraagt die je van de afdeling computerknutselen mag vragen. Maar uiteindelijk moet het hele bedrijf leren hoe met informatiestromen in digitale vorm om te gaan, en dat is echt anders dan als het op papier staat.

Helemaal mooi wordt het als de overheid dezelfde manke inslag over heel het land uitsmeert in naam van de biereco verherverbetering, met een dikke laag "ies verpliecht menier" erbovenop. Dat gaat nog leuk worden. Nee, dat is al leuk en wordt alleen maar leuker. Nietwaar, belastingdienst?
01-03-2017, 16:22 door Anoniem
Arnoud, dit is een heel lang stuk tekst, maar wat is nu het antwoord op de vraag?
01-03-2017, 18:42 door Anoniem
Afz FB

Het lijkt mij zo te zijn:
- Het bedrijf blijft aansprakelijk (is groter dan verantwoordelijk)
- intern mag een bedrijf naar eigen keuze de verantwoordelijkheden bij een persoon of een afdeling (manager) leggen.
- Dat mag dus ook bij de IT afdeling.
- Als een particulier het bedrijf aanspreekt, dan kan dus de interne IT de behandelaar zijn.
- Als een particulier bij de Autoriteit Persoonsgegevens gaat klagen, dan wordt het bedrijf (niet de interne IT) aangesproken. Dus een boete vanuit een datalek moet door het bedrijf worden betaald. De particulier heeft niets, maar dan ook helemaal niets te maken met de interne IT van dat bedrijf (dus niets te maken met de interne verantwoordelijkheden).

Als de IT intern de verantwoordelijkheid heeft voor WBP/AVG, dan kan de IT zich maar beter heel goed voorbereiden. En ook heel goed gepositioneerd moeten zijn.
- Dan moet de IT namelijk aan de business mensen opleggen (ja, opleggen) dat bepaalde zaken niet meer mogen of anders moeten. Heee, dat is leuk ;-).
- Dan moet de IT ineens vragen van particulieren gaan beantwoorden (soms met een aardige deadline). En de beantwoording van die vragen kunnen ook nog eens juridische consequenties krijgen. Hee, dat is ook leuk ;-).

Dit gaat natuurlijk goed totdat het fout gaat. En dan kan het zo maar zijn dat de IT manager de gebeten hond wordt. Zorg er daarom voor dat opdrachtverstrekking, randvoorwaarden en terugkoppelingen heel expliciet zijn. Daar ga je zeker profijt van trekken.

Voor een voldoende implementatie van privacy zijn nodig
- De business
- De jurist
- De IT (en dit is eigenlijk maar een klein stukje)
- Waarschijnlijk de P afdeling (eigen medewerkers zijn ook betrokkenen)
- De afdeling communicatie
en als het niet op C level wordt gedragen, dan krijg je vanzelf een nieuwe set met uitdagingen.
01-03-2017, 19:14 door Anoniem
Als met de vraag wordt bedoeld dat de systeembeheerder de FG wordt (of functioneel beheerder of andere operationele werknemer) dan is concreet het antwoord dat de organisatie in overtreding is. Er worden eisen aan kennis, onafhankelijkheid, mogelijkheid om gevraagd en ongevraagd advies te geven en niet in een situatie te komen waar de slager zijn eigen vlees keurt. Dit is bij een beheerder op alle vlakken behoudens die van kennis niet te borgen.
Toch blijft het lastig de fg vaak op management niveau geborgd te krijgen, verantwoordelijkheid zal wel iets engs zijn.

Overigens is er in Duitsland al een gerechtelijke uitspraak (deelstaat) dat de verantwoordelijke voor de avg/wbp niet de iT manager mag zijn vanwege een belangenconflict
02-03-2017, 08:02 door JCROY
Is het niet zo dat er een (rol als) privacy officer aangesteld dient te zijn zonder conflicterende belangen die verantwoordelijk is voor het implementeren van Privacy Compliancy ? En dat deze ook de contactpersoon is naar de AP ?
Hoewel me dat wel lastig lijkt in kleine ondernemingen...
02-03-2017, 08:31 door Anoniem
meer gehoord dit .. Peter ? :)

mvg
Eminus
02-03-2017, 10:24 door Anoniem
Als vraagsteller zal ik de praktijksituatie toelichten waarop mijn vraag is gebaseerd:

- De CISO en FG (zelfde persoon) valt onder de ICT manager.
- Het toepassen van technische maatregelen en bovenstaand persoon adviseren gebeurt door allround systeem-/netwerkbeheerders. Denk daarbij ook bijv. aan pentesting en technisch onderzoek doen naar serieuze security incidenten.
- Dezelfde beheerders buigen zich bijv. over de security rondom een intern ontwikkeld en zelf gehost patiëntenplatform (online EPD) dat jaarlijks met zo'n 35.000 patiënten wordt aangevuld.

Waar ik moeite mee heb:
- De CISO/FG is in de huidige positie tandenloos. Deze hoort niet thuis bij de ICT afdeling in het kader van belangenverstrengeling. Daarbij kun je je ook nog afvragen wat zijn invloed buiten de ICT afdeling is.
- In de huidige situatie is nergens vastgelegd wie zich met security (de techniek) bezig houdt en daar de vereiste kennis voor heeft. Technische security dien je m.i. aan experts over te laten, niet aan systeembeheerders die zich er niet volledig op kunnen toespitsen.

Dat deze situatie onwenselijk is lijkt me wel duidelijk. Maar ik ben vooral benieuwd of dit juridisch gezien allemaal wel door de beugel kan en welke instantie daar iets van zou kunnen vinden.
02-03-2017, 10:40 door Arnoud Engelfriet
Het is inderdaad onwenselijk vanuit Wbp/AVG perspectief dat de IT manager als functionaris gegevensbescherming wordt aangesteld. De FG moet onafhankelijk opereren en rechtstreeks aan de algemene directie rapporteren. Een IT manager zit vaak een niveautje dieper, en heeft ook een eigen operationeel belang, zijn afdeling. Dat biedt ruimte voor belangenconflicten: een datalek melden kan negatief afstralen op de IT afdeling. Een ondergeschikte aan de IT manager kan al helemaal niet FG zijn, tenzij apart benoemd en daarbij uit de hierarchie gehaald.

Het aanstellen van een FG is niet verplicht, dus de Autoriteit Persoonsgegevens zal er niets van vinden als je de CISO als FG aanstelt. Dat is dan gewoon een fop-functionaris.

Het bedrijf zal te allen tijde aansprakelijk zijn voor niet-nakoming van de AVG, ongeacht hoe ze intern de boel inrichten. Of ze nu externe experts inhuren of de eigen systeembeheerders opleiden: prima. Een goedwillende IT'er laten aanmodderen: het mag. Maar achteraf moet je als bedrijf motiveren waarom je je stinkende best hebt gedaan qua security, datalekken, documentatie en algemene compliance. En let op: de AVG heeft een omgekeerde bewijslast (art. 5 lid 2), de verwerkingsverantwoordelijke moet met documentatie kunnen aantonen dat hij aan de wet heeft voldaan anders heeft hij dat niet.
02-03-2017, 21:53 door Anoniem
Door Arnoud Engelfriet:

Het aanstellen van een FG is niet verplicht, dus de Autoriteit Persoonsgegevens zal er niets van vinden als je de CISO als FG aanstelt. Dat is dan gewoon een fop-functionaris.

Dit lijkt me een onjuiste stelling. De CISO is niet hetzelfde als een IT-er maar uit hoofde van zijn functie reeds een controlerende taak op de IT omgeving en is verantwoordelijk voor security van de gegevens. Dat lijkt me dus uitstekend te combineren met de DPO taak, zeker als je naast de klassieke juridische invulling (legal als DPO) ook eens wat inhoudelijke gegevenbeschermingskennis wilt toevoegen aan de kwestie. Dat je dat niet vaak genoeg ziet is een ander verhaal.
03-03-2017, 11:21 door Arnoud Engelfriet
Dit lijkt me een onjuiste stelling. De CISO is niet hetzelfde als een IT-er maar uit hoofde van zijn functie reeds een controlerende taak op de IT omgeving en is verantwoordelijk voor security van de gegevens. Dat lijkt me dus uitstekend te combineren met de DPO taak, zeker als je naast de klassieke juridische invulling (legal als DPO) ook eens wat inhoudelijke gegevenbeschermingskennis wilt toevoegen aan de kwestie. Dat je dat niet vaak genoeg ziet is een ander verhaal.

Het punt is dat een FG een onafhankelijke positie moet hebben en direct moet rapporteren aan de directie. Allereerst heb je dan het probleem dat een CISO vaak rapporteert aan de IT-manager, en dat is dan dus niet wat de FG moet doen. En Daarnaast kun je je afvragen of er geen belangenconflict ontstaat als de CISO tegen de directie zegt "de beveiliging is brak, dit moet anders" en zijn IT-manager zegt "hou je mond".
06-03-2017, 08:33 door Anoniem
Bovenal moeten bedrijven en instelling zich ervan bewust zijn dat na invoering volgend jaar mei van de wet e.d. het allemaal niet vrijblijvend is en dat er boetes uitgedeeld zullen worden. Dat is allemaal niet langer "het zal wel loslopen". Bedrijven hebben te lang zich er met een Jantje van Leiden afgemaakt en worden nu aangepakt. Omdat ze zich niet zelf kunnen reguleren heeft de EU dat maar voor ze gedaan. Het hebben van één persoon of team in een organisatie die zich ermee bezig houdt lijkt me navenant. Organisaties moeten eens ophouden met manieren te vinden om er mee weg te komen of mazen in de wet te vinden, maar gewoon eens doen wat de EU burger vraagt. Het zijn gegevens van de persoon zelf, niet van een organisatie! <einde>
06-03-2017, 13:23 door Anoniem
Persoonlijk denk ik dat de bedrijven maar 1 persoon kan aanwijzen die hier verantwoordelijk voor is .... de persoon in kwestie die hoofdelijk verantwoordelijk is voor het bedrijf. Dus geen manager of afdeling.
03-04-2017, 16:52 door Anoniem
Een beetje semi necro bump maar waar ik vooral naar benieuwd ben is dat er in de WBP/AVG en uiteindelijk de GDPR iets in de trend staat als:
'integriteit en vertrouwelijkheid: de persoonsgegevens moeten beschermd worden tegen toegang door onbevoegden, verlies of vernietiging'
(bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Algemene_verordening_gegevensbescherming).

Dit is lekker generiek en vooral heel moeilijk meetbaar, bij PCI-DSS staat er duidelijk beschreven wat je moet doen en hoe je getoest kan worden, uit bovenstaande kan ik totaal niet opmaken of ik bijv alle systemen in scope (en hoe weet je wat precies de scope is?) voldoende moet beveiligen (is dat patching, password policy, least privileges, SoD, security monitoring, netwerk security, etc.) en in welke mate?

Hoe moet ik dit interpreteren en waarom kan het niet zo concreet gemaakt worden als zo een standaard als de PCI-DSS 3.* ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.