image

Frankrijk ziet af van elektronisch stemmen wegens veiligheid

dinsdag 7 maart 2017, 11:02 door Redactie, 4 reacties

De Franse overheid heeft vanwege het risico op cyberaanvallen besloten om Fransen in het buitenland niet tijdens de verkiezingen van juni elektronisch te laten stemmen, zo heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Volgens het Nationale Agentschap voor Cyberveiligheid is er een "zeer groot risico" op aanvallen en is het daarom niet aan te raden om elektronisch te stemmen. Fransen in het buitenland zullen nu via een papieren stembiljet hun stem kunnen uitbrengen.

Reacties (4)
07-03-2017, 14:45 door Vandy
Verstandig. Meer kan ik er niet over zeggen.
07-03-2017, 17:05 door Anoniem
En toch hoop ik dat elektronisch stemmen in Nederland, desnoods beperkt, beschikbaar komt in de toekomst. Er zijn namelijk genoeg NLers in het buitenland die wel graag willen stemmen maar nu vanwege de huidige zwakke procedure helemaal geen kans krijgen.
Er zijn 80.000 NLers die zich hebben ingeschreven maar slechts een deel heeft de benodigde papieren per jantje post op tijd ontvangen.

Het hele stemverhaal heeft meer haken en ogen dan alleen risico van elektronisch stemmen.
07-03-2017, 20:39 door Anoniem
Door Anoniem: En toch hoop ik dat elektronisch stemmen in Nederland, desnoods beperkt, beschikbaar komt in de toekomst. Er zijn namelijk genoeg NLers in het buitenland die wel graag willen stemmen maar nu vanwege de huidige zwakke procedure helemaal geen kans krijgen.
Er zijn 80.000 NLers die zich hebben ingeschreven maar slechts een deel heeft de benodigde papieren per jantje post op tijd ontvangen.

Het hele stemverhaal heeft meer haken en ogen dan alleen risico van elektronisch stemmen.

Dat is wel waar, maar het is wel heel belangrijk om het principe van class breaks in de gaten te houden. Alle systemen zijn kwetsbaar voor frauderen, maar alleen in een digitaal systeem maakt het qua kosten niet of nauwelijks uit op welke schaal je de kwetsbaarheid vervolgens benut. Dat maakt dat het risico als kant wel heel zwaar weegt omdat een failsafe bij voorbaat onmogelijk is.
08-03-2017, 09:30 door Anoniem
Op papier stemmen is voor veel meer mensen te begrijpen hoe dat werkt dan wanneer er ook maar het meest kleine simpele chipje tussen zit.

Mensen mogen er nu gewoon bij zijn als de stemmen geteld worden en kunnen het hele process in zo'n stemlokaal volgen. Dat is wat anders dan een uitdraai van een computer.

Het vertrouwen in ons kiessysteem is zo ontzettend belangrijk
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.