image

Firefox gestopt met ondersteuning Silverlight, Java en Acrobat

dinsdag 7 maart 2017, 16:50 door Redactie, 19 reacties

Vandaag heeft Mozilla een nieuwe Firefox-versie uitgebracht die geen Silverlight, Java en Acrobat meer ondersteunt. Volgens Mozilla zijn plug-ins die de oude Netscape Plug-in API (NPAPI) gebruiken verantwoordelijk voor prestatieproblemen, crashes en beveiligingsincidenten.

Alleen voor Adobe Flash Player is er een uitzondering gemaakt, omdat de browserplug-in nog zoveel op internet wordt gebruikt, aldus Mozilla. Uiteindelijk zal echter ook de ondersteuning van Flash Player in de browser worden gestaakt. Gebruikers die niet zonder NPAPI-plug-ins kunnen krijgen het advies om op de Firefox Extended Support Release-versie over te stappen. Deze versie blijft voorlopig nog wel de eerder genoemde plug-ins zoals Java en Silverlight ondersteunen.

Sha-1 en Windows XP

Tevens waarschuwt de browser in het geval websites van een sha-1-certificaat gebruikmaken. Er verschijnt dan een melding dat het om een onbetrouwbare verbinding gaat. Wel hebben gebruikers de mogelijkheid om de melding te negeren. Verder worden Firefox-gebruikers op Windows XP en Vista automatisch naar Firefox Extended Support Release (ESR) geüpgraded.

De ESR-versie van Firefox ontvangt alleen maar beveiligingsupdates en is vooral voor bedrijven en organisaties bedoeld. Op deze manier wil Mozilla de support voor beide platformen geleidelijk afbouwen. Gebruikers op Windows XP en Vista zullen halverwege 2017 nog een keer worden gewaarschuwd, waarna in september 2017 de ondersteuning wordt gestopt.

Waarschuwing voor http-sites

Firefox zal gebruikers voortaan ook waarschuwen voor inlogvensters op http-pagina's. De browser laat een melding zien dat de verbinding onveilig is als gebruikers hun gebruikersnaam en wachtwoord op een http-pagina invullen. Mozilla laat weten dat Firefox 52 ook meerdere beveiligingslekken verhelpt, maar die zijn op het moment van schrijven nog niet openbaar gemaakt. Firefox 52 is via de automatische updatefunctie van de browser te downloaden en Mozilla.org.

Reacties (19)
07-03-2017, 17:07 door Anoniem
correctie
Firefox vergaand gestopt met ondersteuning Mac OS X

3 nog veel gebruikte relatief veilige systemen eruit getrapt omdat ze zelfgecreeerde problemen niet meer konden oplossen.
En ondertussen het wel onveilige windows xp gewoon blijven ondersteunen.

G*v*rg*t*n hypocriete idioten!
07-03-2017, 18:10 door Anoniem
Door Anoniem: correctie
Firefox vergaand gestopt met ondersteuning Mac OS X

3 nog veel gebruikte relatief veilige systemen eruit getrapt omdat ze zelfgecreeerde problemen niet meer konden oplossen.
En ondertussen het wel onveilige windows xp gewoon blijven ondersteunen.

G*v*rg*t*n hypocriete idioten!

Je bedoelt dit?
https://support.mozilla.org/t5/Install-and-Update/Firefox-support-has-ended-for-Mac-OS-X-10-6-10-7-and-10-8/ta-p/32725
Ik geloof dat er meer XP gebruikers op de wereld zijn dan gebruikers van genoemde Mac-systemen bij elkaar.
07-03-2017, 18:11 door Anoniem
Dat Firefox stopt met bijv. Silverlight is tot daaraantoe. Helemaal stoppen met Flash vind ik op dit moment voorbarig want er is nog vanalles dat zonder Flash niet werkt. Mag ik aub. zelf bepalen of ik Flash op mijn browser aan of uitzet (of alleen 'on demand')? Maar ingepland is ook stoppen met alle (XUL) Extensions waarmee je de gebruikersinterface kunt beïnvloeden. En dat vind ik erg vervelend, want ik haat die Australis interface (die een nabootsing is van de Google Chrome UI)..

Gelukkig is er nog Pale Moon en daarmee ben ik druk aan het experimenteren geweest. Het is me uiteindelijk gelukt de userchrome zodanig aan te passen dat ik precies die Forward/back knoppen heb die ik wil en verder alles naar eigen wens kan inrichten. Jammer is alleen dat er voor de nieuwste versie nog geen NL-pakket bestaat. Dat wacht ik even af en heb intussen Firefox overgeschakeld naar het ESR update kanaal. Kunnen we het nog even uitzingen tot ook FF ESR overgaat naar de versie zonder XUL (ergens achterin 2018).

Door helemaal over te gaan naar een (Google-) Chrome-achtig karakter, -interface en -extensies heeft Firefox zijn eigen karakter volledig verloren en is er voor gebruikers geen enkele reden meer bij FF te blijven. Öf je wilt vasthouden aan de eigenschappen van het vroegere Firefox, dan ga je dus over naar Pale Moon (of dergelijke, er zijn er meer) óf je gaat maar meteen over naar Chrome. Voor je privacy hoef je ook niet echt meer bij FF te blijven, Mozilla is nu net zo erg als Google!

Zal trouwens leuk worden voor bedrijven die een voor hun toepassing handige extensie hadden geschreven, gebaseerd op XUL. Die kunnen ze straks in de prullenbak gooien. Helemaal zuur is daarbij dat de addon-makers nog niet zolang geleden alles moesten ombouwen vanwege het 'signatured' maken van die extensies. En nu dus helemaal over moeten naar de Web-extenmsion methode, dus die extensies volledig herschrijven. Waarbij de Chrome extensies niet eens letterlijk te gebruiken zijn. Kun je beter naar Chrome overschakelen, dan heb je meteen werkende extensies.

Firefox maakt zichzelf op deze manier volledig overbodig en zal (zo is mijn voorspelling) uiteindelijk overgenomen worden door... Google.
07-03-2017, 18:23 door Anoniem
Na 10 jaar Firefox maar weer eens opnieuw geïnstalleerd, en na met verbazing gelezen te hebben dat de Babylon toolbar nog steeds toegang kan krijgen het vuurvosje mijn congé geschonken.
07-03-2017, 18:38 door Anoniem
@ 17.07
Waar kijk jij dan? Gewoon beschikbaar de nieuwste https://download.mozilla.org/?product=firefox-52.0-SSL&os=osx&lang=nl
07-03-2017, 19:47 door Anoniem
Tja hopelijk heeft mozilla dan wel ingebouwd dat sites die silverlight gebruiken en java dat dat door de brouwser zelf wordt overgenomen.
07-03-2017, 20:42 door Anoniem
tijd om een nieuwe browser op de markt te brengen..
07-03-2017, 20:56 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem, 18:00 uur:...(knip)...

Zal trouwens leuk worden voor bedrijven die een voor hun toepassing handige extensie hadden geschreven, gebaseerd op XUL. Die kunnen ze straks in de prullenbak gooien. Helemaal zuur is daarbij dat de addon-makers nog niet zolang geleden alles moesten ombouwen vanwege het 'signatured' maken van die extensies. En nu dus helemaal over moeten naar de Web-extenmsion methode, dus die extensies volledig herschrijven. Waarbij de Chrome extensies niet eens letterlijk te gebruiken zijn. Kun je beter naar Chrome overschakelen, dan heb je meteen werkende extensies.

Firefox maakt zichzelf op deze manier volledig overbodig en zal (zo is mijn voorspelling) uiteindelijk overgenomen worden door... Google.

Je gaat er vanuit dàt Extensie programmeurs nog verder willen met FF.
Ik vermoed dat het gros nu zijn buik helemaal vol krijgt van Mozilla die hen zo'n beetje als lepralijders aan het verschoppen is.
Ik vermoed dat zij er de hoofdoorzaak van worden, en terecht, dat FF zijn graf nu diep genoeg heeft gedolven om er helemaal in te passen.

Mozilla is verandert in een eng narcistische clubje dat denkt in zijn grootheidswaan het alleen te rooien door te dagdromen dat zij met de Chrome-engine en verregaande non-support voor prima werkende slechts tot en met 7 jaar oude OSX systemen ook nog bijzonder zijn, daarbij ook volledig negerend dat het zijn succes vooral te danken had aan de inzet van duizenden extensiebouwers die de mogelijkheid boden; dé kracht van FF, om het naar de wens van zijn gebruiker vergaand te personaliseren.

Firefox 54: Wát is er nu bijzonder aan een chrome kloon?

FF is voltooid verleden tijd in augustus 2017 en ik - al bijna drie maanden helemaal in mijn nopjes over op Pale Moon - ken geen grijntje compassie met Mozilla. Zij hebben de naderende ondergang helemaal aan zichzelf te wijten.
07-03-2017, 21:17 door Anoniem
Wèl stabiel en normaal werkend

Torbrowser, net de laaste update uit voor/vanaf Mac OS X 10.6- > 10.12
(6.5.1 (based on Mozilla Firefox 45.8.0)

Heel apart niet, Firefox ESR met intorductie van ESR versie 38 al bijna niet meer te doen en Torbrowser dat gebaseerd is op de mozilla ESR versies heeft nog steeds eigenlijk nergens last van op dezelfde oudere systemen.
Torproject sloopt namelijk de overbodige rotzooi uit Firefox en dat blijkt de stabiliteit volledig ten goede te komen.

Niet stabiel: Firefox ESR 38 - 45
Wèl stabiel : Torbrowser ESR 38 - 45

Helaas is 45.8 de laatste browserversie in de 45 serie, met ESR 52 is het over en uit, die doet het alleen nog op veel nieuwere Macs.
Is het een kunst om een browser te bouwen voor nieuwe snelle systemen?
Vast niet, maar wel lekker makkelijk.

Alleen, voor nieuwe systemen heb je een waaier aan keuzes, op dat vlak verliest Mozilla het dan ook ruim.
Waar ze geen concurrentie heeft, tja, daar laat ze de bal liggen en verpest het ook voor alle andere projecten door het hele o.a. addon model zo om te gooien (vernietigen) dat niemand nog support kan bieden voor oudere systemen.

Farten op je unique selling points, dat is verwijtbaar solliciteren naar moeilijkheden.
08-03-2017, 08:50 door BadAss.Sx
Ja leuk die Pale Moon, maar is er niet eens voor OSX. Als mijn zoon van 13 al een pakket kan compilen van Windows naar OSX, dan vraag ik mij af hoe sterk de ontwikkeling is van Pale Moon.
08-03-2017, 09:07 door Anoniem
Als ik volledig flashvrij kon werken had ik dat natuurlijk allang gedaan. Ok, dan maar een andere browser. PDF deed ik toch nooit in de browser openen. Prima.
08-03-2017, 09:48 door Anoniem
Door Anoniem: Dat Firefox stopt met bijv. Silverlight is tot daaraantoe. Helemaal stoppen met Flash vind ik op dit moment voorbarig want er is nog vanalles dat zonder Flash niet werkt.

Nee hoor merk niets. Flash en silverlight ben ik al jaren mee gestopt, werd een keer tijd. Per slot van rekening is er toch altijd schaapsherder nodig, voor schapen. Daarnaast word er al een tijd geklaagd over die rommel, dus men had genoeg tijd om de boel om te zetten.
Men moet zich eens realiseren dat als je boeltje thuis wordt misbruikt en abused, er vrijwel zeker nog een partij aan de ontvangende kant zit van de abuse die jij dan weer veroorzaakt. Het wordt tijd dat men eens wat meer verantwoordelijkheid neemt.

In alledaagse situaties wordt schade die je een ander toebrengt op je verhaald, je mag al blij zijn dat dit op internet weinig gebeurd omdat het zo lastig is.
08-03-2017, 09:52 door Anoniem
Door BadAss.Sx: Ja leuk die Pale Moon, maar is er niet eens voor OSX. Als mijn zoon van 13 al een pakket kan compilen van Windows naar OSX, dan vraag ik mij af hoe sterk de ontwikkeling is van Pale Moon.

Hou er wel rekening dat je hoogst waarschijnlijk niet objectief bent bij de beoordeling van je zoon. Het beste kan je een expert in die specifieke branche vragen, maar dat moet je dan wel doen als je een beetje tegen de waarheid kan.

(Sorry hoor, maar word een beetje moe van klanten met zonen aan het rommelen zijn.)
08-03-2017, 11:24 door Anoniem
Ik neem aan dat alle klagers op OSnix zitten?
08-03-2017, 11:54 door Anoniem
Door Anoniem: Maar ingepland is ook stoppen met alle (XUL) Extensions waarmee je de gebruikersinterface kunt beïnvloeden. En dat vind ik erg vervelend, want ik haat die Australis interface (die een nabootsing is van de Google Chrome UI)..
Mozilla is er niet op uit om de mogelijkheden te beperken, afgaande op hun FAQ:
Which add-ons will stop working when XUL/XPCOM is deprecated?

Many add-ons will need to be updated, and we anticipate that some will break with the transition to the new APIs. There is a risk that some add-ons may not transition if they are not maintained or have maintainers who lack the time to port their add-on.

We don't want to limit what add-ons can do in Firefox. We will work with every developer who is interested to make their add-on work in Firefox, and work to provide the functionality required in as many cases as possible. This process is designed to allow developers to extend Firefox in ways that are less brittle than the current XUL/XPCOM system, and to allow Firefox itself to transition away from XUL/XPCOM.
https://wiki.mozilla.org/WebExtensions/FAQ
08-03-2017, 12:15 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dat Firefox stopt met bijv. Silverlight is tot daaraantoe. Helemaal stoppen met Flash vind ik op dit moment voorbarig want er is nog vanalles dat zonder Flash niet werkt.

Nee hoor merk niets. Flash en silverlight ben ik al jaren mee gestopt, werd een keer tijd.
Willekeurige (privé)site van een vakantiewoning: de planningkalender (op welke data is de woning nog vrij) werkt alleen als je Flash aan hebt staan. Kun je dus zonder Flash niet bekijken.

Nu kun je wel zeggen: dan die woning maar niet... maar als dat nou net een vakantieadres is wat je trekt en wat goed uitkomt op de route dan is het toch wel prettig om die kalender even te kunnen bekijken.

Naast sites die (helaas) nog steeds geheel op Flash gebaseerd zijn kom je ook veelvuldig tegen dat een deel ervan alleen met Flash werkt. Met name bij privésites is er nog (lang!) geen sprake van HTML5. En als je die sites om welke reden dan ook wilt kunnen bekijken, dan ontkom je niet aan Flash. Want een andere bruikbare plugin heb ik nog steeds niet gevonden.

Kan je zeggen: dan bezoek je die sites maar niet. Vraag: hoe kom ik dan aan mijn privé vakantie/overnachtingsadressen? Want grote organisaties heb ik niets mee, ik reserveer al jaren 100% privé..

Dat is natuurlijk een willekurig voorbeeld. Er zijn heel veel sites op andere gebieden die nog steeds Flash gebaseerd zijn. Stom natuurlijk, maar ze zijn er helaas nog steeds.
08-03-2017, 13:18 door Anoniem
Kappen met die oude meuk. Hoeveel mensen in de wereld al zijn benadeeld, direct of indirect door Flash Player filmpjes met virus, weegt m.i. niet op tegen de voordelen ervan. Zodra je het compleet afschaft zullen ontwikkelaars per omgaande hun sites aanpassen. Ze moeten dan wel. Dus de beste oplossing is eigenlijk de hele reutemeteut, inc. Flash Player, te verbieden.
08-03-2017, 14:33 door Anoniem
Vandaag, 13:18 door Anoniem
Kappen met die oude meuk.
Daar heb je Chrome voor en vele varianten smaakjes voor elk wat wils.
Maar, voor het stoppen met oude plugins hoef je niet je totale browser support op te heffen.
Die kan je blokkeren en dat gebeurde eigenlijk al met het keuze menu van click to play.

Mozilla is voortdurend bezig om oude (bekende) wijn in nieuwe zakken te presenteren.
In de overgang van de versie 3 naar versie 4 werden de meegeleverde ingebouwde plugins eruit gehaald.
Dat was pas een duidelijke zet de rest erna is veelal cosmetisch en voor de marketing.
Australis, weet je nog?
Heel modieus, niet gewild en gewaardeerd maar nodig om aan te sluiten op firefox os design.
Nou dat heeft ze veel marktaandeel opgeleverd .. (not).

Ietsje terug, een tijdje na die overschakeling naar versie 4 is mozilla gezwicht voor een forse dreiging vanuit de reclame industrie en sindsdien heeft ze het niet aangedurfd een browser aan te leveren waarvan de privacy instellingen op privacy stonden ingesteld in plaats van andersom (geen privacy dus) en alleen met de mond te belijden dat ze voor privacy staat.

Nog wat betreft die oude meuk.
Het overgrote deel van de wereld drijft nog op oude werkende meuk, niet overal worden werkende spullen weggemieterd.
Gek genoeg had mozilla wel oog voor de andere delen van de minder bedeelde wereld toen ze firefox os wilde lanceren.
Niet doorgegaan en bakken met geld in zee gestort, ach wat maakt het uit, niet verdiend maar gedoneerd.
Nu heeft diezelfde andere wereld weer het nakijken, niet belangrijk meer, doei doei.

En maar simpel fatsoenlijke browsersupport bieden aan je trouwe achterban is ze dan weer te min. Tweede keer trouwens dat ze dit flikken in de afgelopen jaren van haar bestaan.
Die nieuwe zieltjes komen er niet, en de oude gaan op enig moment inderdaad wel over op een ander of nieuwer systeem, maar op dat nieuwere of andere systeem zullen ze niet meer voor mozilla kiezen.
Nee dan wordt het de browser die bij dat systeem zit of Chrome.

Mozilla graaft haar eigen graf met modieus doen en kleren en schoenen aantrekken die haar niet passen (duf prinsesje dat miss world wordt zijn sprookjes fantasieën bij mo-sillies).
Met geluk kijkt die wereld mozilla dan nog wat verwonderd misschien wel meewarig aan en krijgt ze nog een keer een muntje, voor de aardigheid en omdat men het sneu vindt.
Maar muntjes geven aan iemand die ze toch verspilt?
Ja, dat houdt een keer op en zal minder en minder worden.

“Minder, minder, minder! Okay, dan gaan we dat regelen”
Die aanpak-mentaliteit is helemaal niet van die blonde W, mozilla was eerder, die doet dat allang en met bewezen succes!
Je trouwe achterban negeren om even voorop te kunnen lopen gaat je niet meer marktaandeel opleveren, dat kunnen ze echt vergeten. Mozilla dan.
Klein tandje erbij nog en het marktaandeel is weg.

Dan nog dit, de lust tot donaties aan open source wordt door dit soort gedrag ook volkomen ondergraven, zie je wel, geld wordt immers toch verspild.
Beheer van budget moet je commerciële bedrijven laten doen die snappen beter wat de waarde van geld is.

Hoeveel mensen in de wereld al zijn benadeeld
Steeds meer, door mozilla

Helaas wil het er maar niet in bij mozilla dat veel mensen gewoon een stabiel product zonder fratsen willen.
Een stabiel product dat doet wat het moet doen.
Zoals thunderbird bijvoorbeeld, een ander unique selling point product, maar ja, daar proberen ze ook al vanaf te komen.
Merkwaardige dwangneurose toch om van je tevreden gebruikersaanhang af te willen.
Onbegrijpelijk.

Het hoeft niet sexy te zijn!
Niet erg als je het niet bent, probeer je krampachtig wel miss universe te worden, tja.
Het zal niet werken.
Behalve op de lachspieren, voor wie er de humor van inziet.
09-03-2017, 13:45 door Anoniem
https://www.security.nl/posting/506791/Radboud-student+ontdekt+10+jaar+oud+lek+in+Flash+Player
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.