image

AIVD en MIVD mogen gegevens met NSA blijven uitwisselen

dinsdag 14 maart 2017, 13:27 door Redactie, 5 reacties

De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD mogen doorgaan met het uitwisselen van gegevens met de NSA en andere buitenlandse inlichtingendiensten, zo heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in hoger beroep bepaald. Het gaat hierbij met name om Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten.

De AIVD en MIVD mogen op grond van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002 gegevens uitwisselen met buitenlandse inlichtingendiensten. Dit betekent bijvoorbeeld dat de AIVD inlichtingen kan ontvangen die de NSA heeft verzameld. Verschillende partijen waaronder de Nederlandse Vereniging voor Journalisten, de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten en Privacy First hadden een rechtszaak aangespannen om deze uitwisseling te beperken.

Volgens deze partijen blijkt uit de onthullingen van Edward Snowden dat de NSA bij het verzamelen van inlichtingen ongeoorloofde methoden hanteert. De NSA zou met het verzamelen van gegevens veel te ver gaan en de grondrechten van burgers schenden. Onder meer zou de NSA stelselmatig en ongericht zogenoemde kabelgebonden verkeersgegevens 'in bulk' verzamelen, wat in Nederland op dit moment niet is toegestaan.

De partijen willen dat de rechter de AIVD en de MIVD verbiedt dit soort gegevens van buitenlandse inlichtingendiensten, zoals de NSA, te ontvangen. Op zijn minst zouden de AIVD en de MIVD, voordat zij dergelijke gegevens ontvangen, moeten verifiëren of deze niet op ongeoorloofde wijze zijn verkregen. Volgens de Staat is dat alleen al om die reden niet mogelijk, aangeizen inlichtingendiensten elkaar geen inzage geven in de bij het verzamelen van inlichtingen gehanteerde methoden.

Het hof heeft de eis afgewezen, zoals eerder ook al de rechtbank had gedaan. Volgens het hof zijn er onvoldoende concrete aanwijzingen dat de NSA en de Britse geheime dienst de grondrechten schenden. "De omstandigheid dat buitenlandse inlichtingendiensten soms meer bevoegdheden hebben dan de Nederlandse inlichtingendiensten, heeft niet tot gevolg dat de AIVD en de MIVD geen gegevens van deze buitenlandse inlichtingendiensten mogen ontvangen", aldus het hof.

Reacties (5)
14-03-2017, 14:02 door Anoniem
Natuurlijk alles wat dhr snowden heeft verteld kan zo naar de prullebak.

Volgens het hof zijn er onvoldoende concrete aanwijzingen dat de NSA en de Britse geheime dienst de grondrechten schenden.

Als iedere burger weer privacy wilt en een analoog leven zou willen leiden,dan kan dat ook niet meer,dan ben
je in de toekomst ook strafbaar,omdat je dan niet deelneemt en je verzet tegen de maatschappij
die dan al volledig gedigitaliseerd is.

Zo worden we allemaal gegijzeld.

The Matrix
14-03-2017, 14:55 door Anoniem
Eenvoudig met stomheid geslagen alhier.

Je laat je buren doen wat je zelf niet mag doen.
14-03-2017, 18:18 door Anoniem
Onder meer zou de NSA stelselmatig en ongericht zogenoemde kabelgebonden verkeersgegevens 'in bulk' verzamelen, wat in Nederland op dit moment niet is toegestaan.

Nog niet, maar de nieuwe wet op Inlichten en Veiligheidsdiensten is laatst door de tweede kamer goedgekeurd en gaat nu naar de eerste kamer. Met de BOF proberen deze wet tegen te houden, maar dat is helaas niet gelukt: https://geensleep.net/
14-03-2017, 19:02 door Anoniem
Dus in feite is dat goedkeuren van heling! Als je films download uit het buitenland (een land waar dat wel mag of minder streng zijn) dan is dat toch ook strafbaar?!
15-03-2017, 07:31 door Anoniem
Deze rechter weet blijkbaar niet wat er gaande is in de wereld. Het bespioneren van journalisten, advocaten en activisten ondermijnt de democratie. Dat laatste is onvermijdelijk als je sleepnet technieken toepast bij het verzamelen van data. In de visserij zie je dit ook, er is enorme schade door bijvangst. Het maakt niet uit of het vissen zijn of data is, dezelfde regels gelden. Met het uitwisselen van data tussen deze landen maak je het probleem nog groter.

Dit is wat er nu gebeurd in de USA (zoveelste geval):

https://arstechnica.com/tech-policy/2017/03/fbis-methods-to-spy-on-journalists-should-remain-classified-judge-rules/

Voor wie denkt dat de inlichtingendiensten bezet zijn door integere mensen:

https://en.wikipedia.org/wiki/LOVEINT
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.