image

Mozilla: Mensen weten zich niet op internet te beschermen

dinsdag 14 maart 2017, 12:30 door Redactie, 17 reacties

De meeste mensen weten niet hoe ze op internet hun privacy en veiligheid moeten beschermen, zo stelt Mozilla aan de hand van onderzoek onder 30.000 Mozilla "community members". Volgens de opensource-ontwikkelaar is veiligheid en het beschermen van de privacy in de fysieke wereld vanzelfsprekend.

"We sluiten onze gordijnen om nieuwsgierige buren buiten te houden. En we stoppen onze portemonnee weg om dieven dwars te bomen. Het is gewoonte en gezond verstand", aldus Mozilla. Als mensen echter online zijn wordt diezelfde waakzaamheid niet toegepast. Zo worden wachtwoorden hergebruikt, updates niet geïnstalleerd en geven mensen persoonlijke informatie weg voor een kortingsbon.

Deelnemers aan het onderzoek kregen de vraag of ze zich op internet kunnen beschermen. Meer dan 90 procent antwoordde negatief. Verder zegt een derde geen controle over hun informatie op internet te hebben. Daarbij valt op dat mensen die niet met encryptie bekend zijn meer het gevoel hebben dat ze geen controle over hun online privacy hebben. Verder geeft een derde van de deelnemers aan dat ze weinig of niets over encryptie weten.

Het onderzoek laat zien dat mensen steeds meer met internet verbonden apparaten in hun huis hebben en dit ook gevolgen voor hun beleving van privacy heeft. Zestig procent van de deelnemers gaf aan over meer dan vier "connected" apparaten te beschikken. Uit de antwoorden kwam naar voren dat hoe meer apparaten iemand heeft, hoe minder men het gevoel heeft controle over de privacy te hebben.

Reacties (17)
14-03-2017, 13:07 door Tubamaniak
Het hele probleem met computers en aanverwante artikelen is dat ze zijn bedacht door technici en in eerste instantie bedoeld zijn voor technici. En dat is logisch. Toen werden computer en programmatuur op een gegeven moment uit hun verband gerukt en moesten opeens "gewone lieden" ermee gaan werken.
Vergelijk het met een auto. Je weet hoe je die moet bedienen, maar zelf de koppakking vervangen of een turbo inbouwen is weinigen gegeven.
Maar dat soort kennis wordt nu wél verwacht van "gewone" computergebruikers. En dat is niet realistisch.

De ICT branche heeft dus iets te doen in het veilig toegankelijk maken van internet en internet gerelateerde toepassingen door gewone burgers !
14-03-2017, 13:24 door Briolet
We sluiten onze gordijnen om nieuwsgierige buren buiten te houden.
Dit is duidelijk door een buitenlander geschreven, want Nederland staat er juist bekend om dat men niet zijn gordijnen sluit. Als wij buitenlandse gasten krijgen, verbaast men zich er altijd over dat je vrijwel overal zo naar binnen kunt kijken.
14-03-2017, 16:59 door Anoniem
Door Briolet:
We sluiten onze gordijnen om nieuwsgierige buren buiten te houden.
Dit is duidelijk door een buitenlander geschreven, want Nederland staat er juist bekend om dat men niet zijn gordijnen sluit. Als wij buitenlandse gasten krijgen, verbaast men zich er altijd over dat je vrijwel overal zo naar binnen kunt kijken.

In brabant ja.
In de randstad nee.
14-03-2017, 17:06 door Anoniem
Firefox = géén privacybrowser

Mozilla had dus voor de enquête heel goed haar eigen product kunnen gebruiken.

1) Biedt firefox standaard out of the box wel of geen privacy ?

2) Hoe eenvoudig configureer je Firefox op privacy?

3) Hoeveel moeite bent je bereid te nemen om een browser te configureren op privacy voordat je het laat zitten?
1 minuut, 2 minuten, 5 minuten, 10 minuten, een half uur, een uur?


1 = Nee!
2 = Niet eenvoudig want zelfs about:config nodig en een hele lijst af te werken
3 = reken op een half uur tot een uur als je alle voorkeuren, alle about config waarden en het installeren van extra extensies meeneemt.
Dat is niet inbegrepen dit alles uit en opzoeken en ook weer het configureren van de extra geïnstalleerde addons!

Wel een privacybrowser maar met extra gebruiksvoorwaarden.
https://www.torproject.org/
https://www.torproject.org/projects/torbrowser.html.en

Misschien leidt het gehannes bij Mozilla Firefox en de onbekendheid van Torbrowser logischerwijs wel automatisch tot gemakzuchtig gebruik van Google Chrome, tijdens het browsen wordt je voortdurend op het bestaan ervan gewezen.
Dan gaan mensen dus Chrome proberen privacy veilig te maken, met een adblocker.


Knullig marketinggerommel van Mozilla in een verloren marge van de browsermarkt
14-03-2017, 17:09 door Jodelie
Ik krijg sinds kort steeds irritante meldingen in Firefox wanneer ik inlog vij gewone www-sites. Daar wil ik wel graag vanaf want ik ben niet achterlijk.
14-03-2017, 20:09 door Anoniem
Door Tubamaniak: Het hele probleem met computers en aanverwante artikelen is dat ze zijn bedacht door technici en in eerste instantie bedoeld zijn voor technici. En dat is logisch. Toen werden computer en programmatuur op een gegeven moment uit hun verband gerukt en moesten opeens "gewone lieden" ermee gaan werken.
Vergelijk het met een auto. Je weet hoe je die moet bedienen, maar zelf de koppakking vervangen of een turbo inbouwen is weinigen gegeven.
Maar dat soort kennis wordt nu wél verwacht van "gewone" computergebruikers. En dat is niet realistisch.

De ICT branche heeft dus iets te doen in het veilig toegankelijk maken van internet en internet gerelateerde toepassingen door gewone burgers !

En er spelen nog een aantal andere factoren een rol:

1. De hoeveelheid inzet voor het adequaat beveiligen van de digitale apparaten is een veelvoud van de hele rest van het hebben en houden bij elkaar. Het is zoiets als het onderhoud van de Keulse Dom, als dat ooit helemaal af is, vergaat de wereld. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de wereld binnenkort vergaat...

2. In sommige gevallen kan het ook helemaal niet. Hoe update je een slimme waterkoker? Niet. Want voor die applicaties worden geen updates gemaakt en zelfs als ze er zouden zijn, dan zijn ze niet geprogrammeerd met interfaces voor security updates. En als je weet dat een lab in UK ze al zodanig oververhit hebben dat er schroeivlekken in kwamen (en de volgende stap is ze tot zelfontbranding te laten komen...), is dat toch niet onbelangrijk.

3. Laten we wel zijn, er zijn stappen die we dolgraag zouden zetten (bijvoorbeeld bedrijven dwingen op te houden met de kopietjes paspoort of desnoods ze te merken zodat doorgeven en hergebruiken geen zin heeft), maar waarvan als je dat doet, we allemaal weten dat je in het economisch en maatschappelijk verkeer meteen met 5-0 achter staat omdat de diensten botweg worden geweigerd.

4. En laten we wel zijn. Er is een hetze aan de gang tegen online waakzaamheid om dat verdacht te maken, en wel te verstaan door organisaties die de middelen hebben bij het onterechte woord de al even onterechte daad te voegen. Het is behoorlijk intimiderend om je gezond verstand te gebruiken...
14-03-2017, 22:01 door Anoniem
Deze argumenten (die van Mozilla dus) zijn alleen maar bedoeld om dat uitschakelen van plugins te kunnen verdedigen.

Want 'wij' bepalen wat veilig is voor de gebruiker. Wij verbieden gebruik van Silverlight (nu al), Flash (op komst) en vele andere plugins, ook wanneer die voor het werken van een site of een bepaalde functie essentieel zijn en de gebruiker er alles aan gedaan heeft om de betreffende plugins regelmatig te updaten. Zelfs een eventuele anti-virus plugin of de google updater werkt zometeen niet meer.

Het zou toch op z'n minst 'elegant' zijn wanneer de ervaren gebruiker via de about:config de mogelijkheid zou hebben om de plugins te blijven gebruiken. Maar nee Mozilla heerst.

Inderdaad: Mozilla is bezig voor Firefox een graf te graven. Ik weet alleen niet waar ze dan nog mee willen komen. Op een tweede Chrome zit niemand te wachten en daarvan zijn eigenlijk al genoeg imitaties te vinden.
14-03-2017, 22:02 door swake - Bijgewerkt: 14-03-2017, 22:04
Moest er eens van komen hé . Van in de kleuterklas al leren internet gebruiken en nog niet geleerd hoe een computer of ander toestel werkt waarmee men op internet kan . Ik ben van de generatie toen de PC nog niet bestond en wij ons hoofd moesten leren gebruiken . Zo ken ik ontwikkelaars die niet eens weten wat CHMOD rechten zijn .
14-03-2017, 22:10 door swake
Firefox = géén privacybrowser

Maar je kan er wel mee in privénavigatie surfen en je privacy instellingen juist configureren . !!!
14-03-2017, 22:20 door Anoniem
Door swake:
Firefox = géén privacybrowser

Maar je kan er wel mee in privénavigatie surfen en je privacy instellingen juist configureren . !!!

Kunnen krijgen staat niet gelijk aan hebben.
14-03-2017, 22:24 door Anoniem
Door swake: Zo ken ik ontwikkelaars die niet eens weten wat CHMOD rechten zijn .

CHMOD 000

Is dat nog een recht?
Misschien wat voor de ftp directory van mozilla, super voor de privacy!
14-03-2017, 23:30 door swake - Bijgewerkt: 14-03-2017, 23:30
Zo toonde iemand een paar weken geleden zijn gloednieuwe smartphone . Hij was heel fier wat voor een pracht van een smartphone hij had , en ja hij wou me eens alles tonen wat hij met zijn toestel kon . ik denk dat hij mij een half uur beziggehouden heeft .
Heel mooi ding zei ik en wat je er allemaal met kan . Ik die geen smartphone gebruik en nog een klassieke GSM gebruik stond daar vol verbazing en hij met mij zowat aan het lachen . Nogal een stukje techniek hé waar jij niets van kent .
Inderdaad zei ik, mag ik je toestel eens even . Ja maar niet laten vallen hé . Nee nee niet laten vallen zei ik, ik zal eens in een half minuutje tonen wat ik kan . haha ermee telefoneren zeker lachte hij wat met mij . Ik gaf hem zijn toestel terug en had het geblokkeerd dat hij er niets meer kon met doen . Aub zei ik, je toestel degelijk beveiligen is een half minuutje werk . Euuuhhhh en hoe heb je dat gedaan vroeg hij me ?
15-03-2017, 08:55 door Anoniem
Door Jodelie: Ik krijg sinds kort steeds irritante meldingen in Firefox wanneer ik inlog vij gewone www-sites. Daar wil ik wel graag vanaf want ik ben niet achterlijk.

Daar zou ik ook graag vanaf willen, het word gewoon door je strot geduwd...
15-03-2017, 09:34 door 007
Ik denk dat de meeste mensen te lui en veel te gemakkelijk zijn om zich te verdiepen in deze materie. Het is te ingewikkeld voor de doorsnee gebruiker. Daarom hebben de meeste mensen ook een tablet.De wereld is te snel geworden en dat zal alleen maar erger worden, helaas.
15-03-2017, 10:07 door Anoniem
Door Tubamaniak: Het hele probleem met computers en aanverwante artikelen is dat ze zijn bedacht door technici en in eerste instantie bedoeld zijn voor technici. En dat is logisch. Toen werden computer en programmatuur op een gegeven moment uit hun verband gerukt en moesten opeens "gewone lieden" ermee gaan werken.
Vergelijk het met een auto. Je weet hoe je die moet bedienen, maar zelf de koppakking vervangen of een turbo inbouwen is weinigen gegeven.
Maar dat soort kennis wordt nu wél verwacht van "gewone" computergebruikers. En dat is niet realistisch.

De ICT branche heeft dus iets te doen in het veilig toegankelijk maken van internet en internet gerelateerde toepassingen door gewone burgers !

Ik ben het daar gedeeltelijk mee eens. Het is echter ook vaak zo dat mensen in eerste instantie zeggen ik heb niks te verbergen en aan de andere kant zeggen wat dan met m'n privacy. Vaak is het ook zo dat mensen niet de moeite nemen om iets te lezen totaal niet. Als mensen eens gaan lezen wat er staat en eerst nadenken voor dat ze ergens op klikken hebben 50% al opgelost.
15-03-2017, 11:59 door Anoniem
Door swake: Zo toonde iemand een paar weken geleden zijn gloednieuwe smartphone . Hij was heel fier wat voor een pracht van een smartphone hij had , en ja hij wou me eens alles tonen wat hij met zijn toestel kon . ik denk dat hij mij een half uur beziggehouden heeft .
Heel mooi ding zei ik en wat je er allemaal met kan . Ik die geen smartphone gebruik en nog een klassieke GSM gebruik stond daar vol verbazing en hij met mij zowat aan het lachen . Nogal een stukje techniek hé waar jij niets van kent .
Inderdaad zei ik, mag ik je toestel eens even . Ja maar niet laten vallen hé . Nee nee niet laten vallen zei ik, ik zal eens in een half minuutje tonen wat ik kan . haha ermee telefoneren zeker lachte hij wat met mij . Ik gaf hem zijn toestel terug en had het geblokkeerd dat hij er niets meer kon met doen . Aub zei ik, je toestel degelijk beveiligen is een half minuutje werk . Euuuhhhh en hoe heb je dat gedaan vroeg hij me ?

wat heb je gedaan dan?
16-03-2017, 10:16 door Anoniem
Door Tubamaniak: Het hele probleem .. is dat ze zijn bedacht door technici en in eerste instantie bedoeld zijn voor technici
Nee, het probleem is dat huidige gebruikers zich de houding van al die ranzige softwaremakers- meestal ondersteund door anonieme trollenlegers- laten welgevallen.

Just. Stop. Using. That. Crapware.

Dat heeft altijd gewerkt, en zal dat blijven doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.