image

Google ziet sterke afname van Android-malware in Play Store

woensdag 22 maart 2017, 16:05 door Redactie, 3 reacties

De hoeveelheid Android-malware in de Play Store is vorig jaar sterk afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor, zo laat Google vandaag in het Android Security jaarrapport weten. In 2016 bevatte 0,016 procent van de installaties een Trojaans paard, een daling van 51,5 procent ten opzichte van 2015.

Verder werd er bij 0,003 procent van de installaties een kwaadaardige downloader binnengehaald. Een daling van bijna 55 procent. Verder bleek 0,003 procent van de installaties een backdoor te bevatten. Ook deze categorie Android-malware zag een daling (min 30,5 procent). Het percentage phishing-apps daalde zelfs met 73,4 procent. 0,0018 procent van de installaties via Google Play bleek een dergelijke app te zijn.

Android-apparaten die alleen via Google Play downloaden lopen dan ook een zeer kleine kans op malware, aldus Google. Vorig jaar raakte 0,05 procent van alle apparaten die alleen via Google Play downloadt besmet met malware. Een jaar eerder was dit nog 0,15 procent. Bij gebruikers die via onofficiële plekken apps downloaden is dit een ander verhaal. Van de apparaten die via meerdere bronnen downloaden bleek 0,71 procent met malware besmet te zijn. Een stijging ten opzichte van 2015, toen het nog om ongeveer 0,5 procent ging.

Verder meldt Google dat vorig jaar meer dan 735 miljoen Android-apparaten van meer dan 200 verschillende fabrikanten een beveiligingsupdate ontvingen. Toch erkent de internetgigant dat ongeveer de helft van alle Android-apparaten vorig jaar geen beveiligingsupdate ontving en er dan ook veel ruimte voor verbetering is.

Reacties (3)
22-03-2017, 17:23 door Anoniem
Uitstekende werk van Google.

Google verdient een warme douche!
23-03-2017, 08:54 door Anoniem
Door Anoniem: Uitstekende werk van Google.

Google verdient een warme douche!

Dat weet ik nog zo net niet. Men praat over percentages. Om te zien of er echt vooruitgang is geboekt, moet men praten in concrete aantallen. 0,15% van 100.000 apps is veel minder dan 0.05% van 10.000.000 apps. Dit is het bekende probleem van alles wat met verhoudingen werkt, zoals ook statistieken. Zolang je niet meer weet, weet je eigenlijk nog te weinig.
24-03-2017, 10:34 door Anoniem
Er moet 0% malware in de Playstore aanwezig zijn en dus 0 malware apps die kwaadaardig of besnet zijn met malware/spyware. Google moet dus beter en langduriger gaan testen. Vooral de apps van se kleinerr en onbekende app-aanbieders. Kijk de apps van facebook,skype.gmail,outlook,twitter,whatsapp en de bekende antivirusaanbieders kennen we allemaal maar die onbekenden blijven een groot/groter risico. Wat mij betreft mag/moet Google die zelfs verbieden en uit de google playstore gaan weren. Wij,de android device gebruikers,de app gebruikers rekenen er op dat alle apps veilig en betrouwbaar zijn. Dus net als Apple strengere controles.Die moeten gecontroleerd voor de toegang tot de playstore vetkregen word en ook weer na elke app-update. Zo niet dan kunnen we beter overstaopen naar i-phone od terug naar het brakke windows (mobile).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.