image

Systeembeheerder aangeklaagd voor saboteren zorginstelling

donderdag 23 maart 2017, 12:15 door Redactie, 4 reacties

In de Verenigde Staten is een 29-jarige man aangeklaagd voor het hacken en saboteren van de zorginstelling waar hij als systeembeheerder werkte. Volgens de aanklacht hackte en beschadigde de man 13 servers van de zorginstelling en probeerde in naam van de instelling iPads te kopen.

De Amerikaan werd in januari 2013 door de zorginstelling als systeembeheerder ingehuurd. Drie weken later nam hij op verzoek van het management ontslag. De zorginstelling had de beheerderswachtwoorden na het ontslag niet veranderd. Daardoor kon de Amerikaan in september 2013 op het netwerk inloggen. Daar verwijderde hij gedeelde netwerkmappen, bedrijfsgegevens en gezondheidsgegevens van patiënten, waaronder medische dossiers.

Dit veroorzaakte voor meer dan 5.000 dollar schade. Ook wordt de man beschuldigd van het aanschaffen van iPads via het Staples-account van de zorginstelling. Indien veroordeeld kan hij een gevangenisstraf van maximaal 30 jaar en een boete van 500.000 dollar krijgen, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Reacties (4)
23-03-2017, 16:13 door karma4
Interne bofh threat het meest gevaarlijk heeft aparte mitigatie nodig.
23-03-2017, 16:29 door Anoniem
Ik vind het (bijna) de eigen schuld van het bedrijf!
24-03-2017, 09:10 door spatieman
de zorginstelling had tegen de,kuch, nieuwe beheerder opdracht moeten geven om wachtwoorden aan te passen.
ALS, er een andere netwerkharrie aanwezig was heet dat, hehe.
25-03-2017, 11:06 door Anoniem
Hij krijgt meteen ook alle andere probleempjes die er zijn en waren vast en zeker in zijn schoenen geschoven. Is een bekende truuk, als het slecht gaat, iemand aannemen en die er bewust een puinhoop van laten maken, en dan die persoon overal voor op laten draaien.

Veel gebruikte truuk in de boekhoudkundige sector. Vanzelfsprekend is een vakkundige specialist bij zo'n valstrik niet welkom en nemen ze een naief persoontje die niet door heeft dat ie er wordt ingeluisd. Beetje zoals de FBI bewust mensen verleidt om terrorist met wapens te worden. (Komt regelmatig in het nieuws dat de FBI mensen overhaalt om terrorist te worden.)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.