image

Man slachtoffer van id-fraude na computerreparatie

maandag 10 april 2017, 10:20 door Redactie, 20 reacties

Een Nederlandse man is al sinds 2012 het slachtoffer van identiteitsfraude nadat hij zijn computer ter reparatie had aangeboden. Dat laat de advocaat van man tegenover BNR weten. Volgens de advocaat heeft de computerreparateur allerlei gegevens van de harde schijf van de man gestolen en die vervolgens gebruikt voor het plegen van identiteitsfraude.

Zo werden er verzekeringen afgesloten en verkeersovertredingen begaan met kentekens die via de gestolen gegevens op de naam van het slachtoffer stonden. Ook werd er tijdens meerdere alcoholcontroles de identiteit van de man opgegeven. De politie heeft meerdere keren tijdens een staande houding de opgegeven gegevens gecontroleerd, maar de identiteit van de persoon die ze opgaf werd niet vastgesteld. Zodoende kon de id-fraudeur aan agenten de gegevens van het slachtoffer opgeven.

In één van de zaken vergat het slachtoffer bezwaar te maken, waardoor hij nu al geruime tijd zijn rijbewijs kwijt is. De schade van de id-fraude zou in tienduizenden euro’s lopen. De advocaat van de man hoopt binnenkort een zaak tegen de verdachte reparateur te kunnen starten. Een maand geleden werd bekend dat het aantal meldingen van identiteitsfraude bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) vorig jaar meer dan verdubbeld is naar 1700.

Reacties (20)
10-04-2017, 10:46 door Anoniem
'Ook werd er tijdens meerdere alcoholcontroles de identiteit van de man opgegeven. De politie heeft meerdere keren tijdens een staande houding de opgegeven gegevens gecontroleerd, maar de identiteit van de persoon die ze opgaf werd niet vastgesteld"

klinkt als gebroddel van de politie, er ID plicht in nederland, als iemand is aangehouden met een slok teveel op mag deze niet zomaar .....wegrijden?
10-04-2017, 10:59 door Briolet
Wat heeft dit met security te maken. Het gaat hier om het eenzijdige verhaal van de advocaat. Dat soort mensen vertelt wel vaker onzin, in de hoop dat de tegenpartij de leugen niet goed kan ontkrachten waardoor de rechter vrijspraak moet uitspreken.

Ik zie hier toch liever berichten van neutralere bron.
10-04-2017, 11:02 door Anoniem
Door Briolet: Wat heeft dit met security te maken. Het gaat hier om het eenzijdige verhaal van de advocaat. Dat soort mensen vertelt wel vaker onzin, in de hoop dat de tegenpartij de leugen niet goed kan ontkrachten waardoor de rechter vrijspraak moet uitspreken.

Ik zie hier toch liever berichten van neutralere bron.

Dat blijkbaar goed moet nadenken als je de PC wegbrengt...
Ik zie alleen maar computerreparateur, maar geen bedrijfsnaam...
Hierdoor doe ik (misschien een stomme) aanname dat dit zo'n eenmansbedrijfje is waar een computer wordt gemaakt.
Ik vertrouw dat soort zaakjes standaard niet.

Als tip kan ik meegeven wanneer je PC kapot is en niet de HDD het probleem lijkt te zijn, haal deze eruit voordat je deze wegbrengt!

Bescherm je data, soort van security.
10-04-2017, 11:13 door Ron625
Je bent onschuldig, tot het tegendeel bewezen is.
Dat lijkt mij in dit geval niet zo erg moeilijk, bij een staandehouding is identificeren toch normaal?
10-04-2017, 11:21 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 10-04-2017, 11:21
[Verwijderd]
10-04-2017, 11:32 door Anoniem
Door OpenXOR:
De politie heeft meerdere keren tijdens een staande houding de opgegeven gegevens gecontroleerd, maar de identiteit van de persoon die ze opgaf werd niet vastgesteld.
Prutsers, prutsers, prutsers! We betalen allemaal veel geld voor een identiteitsbewijs met allerlei echtheidskenmerken. Gebruik dat ding dan ook!! Waarom is het genoeg als iemand een naam zegt of met een kopie aan komt zetten? Stelletje prutsambtenaren.
Je gaat er nu wel klakkeloos van uit dat alles wat er werd beweerd waar is. Ik heb mijn grote twijfels
10-04-2017, 12:10 door Anoniem
Waarom blijft het toch onmogelijk een ander ID te krijgen

Dus nieuw BSN als dit soort fraude vaststaat om vervolg te voorkomen.
10-04-2017, 12:54 door Briolet
Door Anoniem:
Door Briolet: Wat heeft dit met security te maken. Het gaat hier om het eenzijdige verhaal van de advocaat…

Dat blijkbaar goed moet nadenken als je de PC wegbrengt...

Dat was juist mijn punt:

Het is niet vastgesteld dat dat deze reparatie er überhaupt mee te maken heeft. Het kan ook zijn dat dit alleen een bewering van de advocaat is om de verkeersovertredingen en andere delicten die zijn cliënt begaan heeft, voor een rechter van tafel te krijgen
10-04-2017, 13:01 door karma4
Door Ron625: Je bent onschuldig, tot het tegendeel bewezen is.
Dat lijkt mij in dit geval niet zo erg moeilijk, bij een staandehouding is identificeren toch normaal?
Ze hebben erneute procedures voor met verplichte identificering autenticatie via geldig Id bewijs.
Voor de zwaardere gevallen nog een identificatie zuil met meerdere controles om elke verwisseling zien uit te sluiten.


Door Anoniem: Waarom blijft het toch onmogelijk een ander ID te krijgen
Dus nieuw BSN als dit soort fraude vaststaat om vervolg te voorkomen.
Zinloos zolang de vereiste controle artikel 12 wab wet niet ingevuld wordt. Een bsn is een aanduiding die aangeeft dat je die persoon zou kunnen zijn. Met autenticatie geldig Id met mogelijk meer moet je het bewijs leveren dat het ook echt zo is.

Wat dat betreft hebben de Belgen dat beter begrepen met een echte validatie stap. Nederland is achtergebleven gebied wat nog zendingswerk op dat terrein kan gebruiken.
10-04-2017, 13:18 door Anoniem
Door Briolet: Ik zie hier toch liever berichten van neutralere bron.
Verreweg het grootste gedeelte van de "security"berichten hier zijn overgetikte persberichten als het geen overgetikte blogjes van professionele ernstigkijkers zijn. Wat mij betreft is een persbericht van het OM (of van een of ander Amerikaans TLAgency) niet "neutraler" dan een advocaat van iemand die toch echt duidelijk ergens last van heeft.
10-04-2017, 13:34 door Anoniem
Door Ron625: Je bent onschuldig, tot het tegendeel bewezen is.
Dat lijkt mij in dit geval niet zo erg moeilijk, bij een staandehouding is identificeren toch normaal?
In Nederland niet meer. Er zijn veel meer gevallen bekend. Een journalist zoals voormalig medewerker die meewerkte aan de docu Panopticum of een docu zoals Privacy Matters geeft al voldoende uitleg.

Een nieuwe identiteit daarvoor moet hetvolgende gebeuren:
* Nieuwe vingers of vingerafdrukken laten verwijderen, omdat vingerafdrukken bij een identiteit horen. ( Asielzoekers gebruiken al chemische etsmiddelen om hun gehele vingerafdrukken weg te etsen, en dan komen vingerafdrukken ook niet meer terug. )
* Nieuwe retina (Denk aan telefoons met retina scanner die de politie ook heeft.)
* Nieuwe naam (Gemeente en Rijks register)
* Nieuwe geboortedatum (Idem)
* Nieuw DNA(Tenzij je een tweeling broer hebt en 1 ei tweeling bent)
* Nieuwe woonplaats (Aanbevolen)
* Het liefst ook een nieuw ander geboorteland voor mensen die een dubbele nationaliteit hebben.

Het is niet mogelijk bij de overheid een identiteit te laten vervangen, bovengenoemde zaken moet je zelf doen. De goedkoopste oplossing is verhuizen uit Nederland en gewoon nooit meer terug komen.

Panopticon is een documentaire uit 2012 van Peter Vlemmix. De film onderzoekt de huidige staat van privacy in Nederland, tegen de achtergrond van een steeds digitaler wordende wereld. De titel is een Grieks woord en betekent alziend.
In de film somt Vlemmix een aantal schendingen van privacy op, zoals gezichtsherkenning in Rotterdamse trams, nummerbord-opslag bij snelwegen, psychiatrische dossiers bij verzekeraars en overheid en deep packet inspection. Nederland blijkt laag te staan op privacylijsten. Voor veel mensen prevaleert opsporing boven privacy. Vlemmix maakt een vergelijking met Duitsland, waar hij meer privacybewustzijn aantreft, volgens de film als gevolg van de herinnering aan het nazibewind.
De film bevat interviews met onder anderen Alexander Klöpping, Brenno de Winter en Inez Weski.
Uitzendingen[bewerken]
De film werd op 9 januari 2014 onder de titel Panopticon: illusie van privacy uitgezonden door BNN op Nederland 3. Ook andere landen vertoonden de documentaire.

Goedemorgen Nederland - 10 april 2017 — 07:39
Aantal meldingen identiteitsfraude verdubbeld, PVV stelt Kamervragen

Het aantal meldingen van identiteitsfraude is vorig jaar verdubbeld. In 2016 werden 1724 meldingen gedaan bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI) van de overheid, tegenover 805 meldingen in 2015.

Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Ze kopen bijvoorbeeld op naam van iemand anders spullen zonder te betalen, of geven als ze worden aangehouden de gegevens van de gestolen identiteit op. Dat kan heel vervelende situaties opleveren voor degene wiens identiteit wordt overgenomen.

Rijbewijs ingenomen na identiteitsfraude

Een cliënt van advocaat Sébas Diekstra is zijn rijbewijs kwijtgeraakt door identiteitsfraude. De man zegt al sinds 2012 slachtoffer te zijn geweest van fraude, vlak nadat hij zijn computer had laten repareren. Hij zou meer dan vijftig keer slachtoffer geworden van parkeerboetes, verkeersovertredingen en verzekeringen die op zijn naam zijn afgesloten. Wegens rijden onder invloed door de man die zijn identiteit stal, is zijn rijbewijs ingenomen. Inmiddels is vastgesteld wie de fraudeur is en loopt er een proces tegen hem, stelt Diekstra.

Diekstra zegt in Goedemorgen Nederland dat de identiteit meestal niet goed wordt gecontroleerd door de politie. Er wordt alleen gekeken of de opgegeven identiteitsgegevens bestaan, maar niet of dit daadwerkelijk de gegevens van de wetsovertreder zijn. Daardoor zit zijn cliënt nog flink in de problemen. “En uiteraard betekent dit ook financiële en psychische ellende”, zegt Diekstra. Dat komt volgens hem voornamelijk omdat je weinig kunt doen: “Men gelooft gewoon niet dat jij het niet geweest bent.”

PVV stelt Kamervragen

Lilian Helder, Tweede Kamerlid van de PVV, heeft Kamervragen gesteld over de verdubbeling van het aantal meldingen. Ze noemt de verdubbeling ‘een trieste ontwikkeling’ en vindt dat overheidsinstanties, zoals het Openbaar Ministerie, het CBR en het CJIB, slachtoffers van identiteitsfraude actiever moeten helpen, zeker wanneer de identiteit van de dader bekend is. Daarom wil ze van de minister van Veiligheid en Justitie weten wat hij van de berichtgeving van WNL vindt en op welke manier hij de problematiek op wil lossen.

Door: Jill Bleiksloot

Er zijn in Nederland tientallen malen Zware Arrestatie Teams bij mensen binnengevallen omdat hun identiteit werd misbruikt, in Amerika wordt dit Swatting genoemd, alhowel het ook als grapje wordt gedaan, gaat Swatting in Nederland professioneler. Als een crimineel een identiteit nodig heeft kan die dat gewoon kopen. En dat doen ze.

Kan het zo gauw niet terug vinden, maar er was iemand met dubbele nationaliteit die steeds maar weer werd overvallen door arrestatie teams of op straat werd omsingeld en jarenlang verhoord werd omdat iemand zijn identiteit had gekocht en gebruikte bij geweldsmisdrijven zoals overvallen, fraude, oplichting. Een dubbele nationaliteit is in de praktijk misschien wel gevaarlijker, als je voornaam als 10 jarig kind bijvoorbeeld Osama is dan is het in de praktijk al voorgekomen dat je als kind wordt gearresteerd als je gaat vliegen naar Amerika.
10-04-2017, 17:16 door karma4
Door Anoniem:
...
Diekstra zegt in Goedemorgen Nederland dat de identiteit meestal niet goed wordt gecontroleerd door de politie. Er wordt alleen gekeken of de opgegeven identiteitsgegevens bestaan, maar niet of dit daadwerkelijk de gegevens van de wetsovertreder zijn. ...
Veel tekst en dan staat er dat de controle niet gedaan wordt wat wel zou moeten gebeuren.
Ga dat dan eens wel goed doen. PUNT.
10-04-2017, 18:12 door Anoniem
eigen schuld...
10-04-2017, 21:58 door Anoniem
Asielzoekers gebruiken al chemische etsmiddelen om hun gehele vingerafdrukken weg te etsen, en dan komen vingerafdrukken ook niet meer terug.
Standaard afwijzing asielaanvraag. Toch?
10-04-2017, 22:23 door Anoniem
Door Anoniem: eigen schuld...
En waarom dan wel? Leg uit?
10-04-2017, 23:26 door Anoniem
nou dat is dan 1 mooie computerreparateur hoor. als die zo om gaat met de spullen en prive dinge van zijn klante;
10-04-2017, 23:32 door Anoniem
Man slachtoffer van id-fraude na computerreparatie

Dus ook al heeft onze overheid overal perfecte EV certificaten etc., dan nog ben je niet 100% veilig...
11-04-2017, 11:35 door Briolet
Door Anoniem:
Man slachtoffer van id-fraude na computerreparatie

Dus ook al heeft onze overheid overal perfecte EV certificaten etc., dan nog ben je niet 100% veilig...

Verdiep je eens in de werking van certificaten. Dan zul je zien dat EV certificaten echt niet helpen tegen het doorzoeken van een PC. Daartegen moet je certificaten van de beroepsgroep van reparateurs gebben. En dan nog moet je hopen dat hij zich aan zijn eigen regels gaat houden.
11-04-2017, 18:26 door Anoniem
Door Briolet:Het gaat hier om het eenzijdige verhaal van de advocaat. Dat soort mensen vertelt wel vaker onzin, in de hoop dat de tegenpartij de leugen niet goed kan ontkrachten waardoor de rechter vrijspraak moet uitspreken. Ik zie hier toch liever berichten van neutralere bron.

Door Anoniem:Je gaat er nu wel klakkeloos van uit dat alles wat er werd beweerd waar is. Ik heb mijn grote twijfels

Door Anoniem: eigen schuld...

In drie willekeurige reacties het allergrootste probleem van identiteitsfraude geillustreerd. Slachtoffers worden twee keer geslachtofferd, de tweede keer in de nasleep door de samenleving als geheel en vele malen ernstiger zowel in werkelijke als emotionele schade als de eerste keer.

Mede daarom is het van groot belang dat er een belangenvereniging wordt opgericht voor de slachtoffers van identiteitsfraude. Dit verhaal staat niet op zichzelf. Het werd genoemd in verband met het persbericht van het Centraal Meldpunt voor Identiteitsfraude dat het aantal meldingen van identiteitsfraude in 2016 meer dan verdubbeld is (van 805 naar 1724: http://www.nu.nl/binnenland/4608057/ruime-verdubbeling-van-aantal-meldingen-id-fraude.html). Dit betekent overigens niet per se een verdubbeling van het aantal gevallen, sinds mei is het mogelijk de melding online te doen, bovendien is het meldpunt nu bekender door een overheidscampagne. We praten met de meldingen dus over het topje van de ijsberg.
12-04-2017, 19:29 door karma4
Door Anoniem:
.....
Mede daarom is het van groot belang dat er een belangenvereniging wordt opgericht voor de slachtoffers van identiteitsfraude. Dit verhaal staat niet op zichzelf. Het werd genoemd in verband met het persbericht van het Centraal Meldpunt voor Identiteitsfraude dat het aantal meldingen van identiteitsfraude in 2016 meer dan verdubbeld is (van 805 naar 1724: http://www.nu.nl/binnenland/4608057/ruime-verdubbeling-van-aantal-meldingen-id-fraude.html). Dit betekent overigens niet per se een verdubbeling van het aantal gevallen, sinds mei is het mogelijk de melding online te doen, bovendien is het meldpunt nu bekender door een overheidscampagne. We praten met de meldingen dus over het topje van de ijsberg.

Het CMI meldpunt is van BZK die ook de ID bewijzen uitgeeft. ER wordt daar beweerd dat een deugdeljke controle of de persoon en BSN bij elkaar horen onmogelijk is. Artikel 12 van het WAB stelt die deugdelijke controle verplicht.

Ergo het CMI is een instantie die het misbruik bevorderd door de status quo dat het slachtoffer ook de veroorzaker is in stand te houden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.