image

Overheid vraagt Google 231 keer om gebruikersgegevens

vrijdag 21 april 2017, 11:57 door Redactie, 3 reacties

In de laatste helft van vorig jaar hebben de Nederlandse autoriteiten Google 231 keer om gegevens van gebruikers gevraagd. Een lichte daling ten opzichte van de eerste helft van 2016, maar een kleine stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2015, zo blijkt uit de nieuwste editie van het transparantierapport dat de internetgigant elk half jaar publiceert en inzicht in dataverzoeken van overheden geeft.

De 231 dataverzoeken hadden op 251 gebruikers/accounts betrekking. In 59 procent van de verzoeken werd er ook gegevens overhandigd. Het gaat dan bijvoorbeeld om ip-adressen, namen en e-mailadressen die worden gevraagd. In de eerste helft van vorig jaar ontving Google nog 268 dataverzoeken van de Nederlandse overheid waarbij gegevens van 280 gebruikers/accounts werden gezocht.

Zeven keer deed de overheid in de tweede helft van 2016 een noodverzoek. Het gaat dan om dataverzoeken die in noodgevallen worden gedaan, bijvoorbeeld om iemands leven te redden of lichamelijk letsel te voorkomen. De noodverzoeken hadden op acht gebruikers/accounts betrekking. Google besloot in 86 procent van deze gevallen gegevens te verstrekken.

Image

Reacties (3)
21-04-2017, 12:20 door Anoniem
Mag ik ff mijn zorgen uiten?
Als 7 dataverzoeken uit nood zijn, waar zijn die overige 231 verzoeken voor geweest dan?
En waarom is de burger niet beschermd tegen deze 'zoektochten' van de overheid?
21-04-2017, 12:48 door Anoniem
Door Anoniem: Mag ik ff mijn zorgen uiten?
Als 7 dataverzoeken uit nood zijn, waar zijn die overige 231 verzoeken voor geweest dan?
En waarom is de burger niet beschermd tegen deze 'zoektochten' van de overheid?

Over het algemeen zijn die andere verzoeken in het kader van een strafrechtelijk onderzoek.
21-04-2017, 14:27 door Anoniem
@ 12:20 uur:

Waar ik mijn zorgen over wil uiten zijn mensen zoals u die beginnen te steigeren als de overheid gewoon doet wat zij moet doen, zoals in het geval van gemelde of geconstateerde strafbare feiten, aanvullende gegevens zoeken/vragen als er al een gegronde verdenking is tegen bepaalde 'burgers' in de samenleving waarvan bij alreeds uitgevoerd onderzoek is gebleken dat zij zeer aanemelijk een of meerdere strafbare feiten hebben gepleegd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.