image

Privacy Barometer: Ziekenhuis wordt dna-database voor politie

maandag 1 mei 2017, 09:45 door Redactie, 41 reacties

Een nieuw wetsvoorstel van demissionair minister Schippers van Volksgezondheid zal ervoor zorgen dat afgenomen lichaamsmateriaal in de zorg beschikbaar komt voor politie en justitie, zo waarschuwt Privacy Barometer. Het ziekenhuis zou zo in een dna-database voor opsporingsdiensten veranderen.

Ook in het verleden afgestaan materiaal valt hieronder. Patiënten wordt daarbij niet om toestemming gevraagd. "Het voorstel bevat een algemeen kader voor het afnemen, bewaren, verstrekken, gebruiken en vernietigen van menselijk materiaal voor andere doeleinden dan actuele diagnostiek of geneeskundige behandeling van de donor", aldus de tekst van het wetsvoorstel van de minister.

"Vrijwel iedereen heeft lichaamsmateriaal afgestaan in de zorg. Een bloedtest, hielprik, uitstrijkje, urine-onderzoek of misschien is er bij een operatie weefsel weggehaald. Dit materiaal wordt niet altijd weggegooid als het voor de directe zorg niet meer nodig is", aldus Reinout Barth van Privacy Barometer, een particulier initiatief dat zich inzet voor privacy. Het bewaarde materiaal kan worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek of de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Vaak gebeurt dat in zogeheten biobanken.

Uit een onderzoek van het Rathenau instituut uit 2009 blijkt dat de Nederlandse biobanken vijftig miljoen stukjes lichaamsmateriaal beheren afkomstig van veertien miljoen personen. "Demissionair minister Schippers wil deze gegevens beschikbaar maken voor politie en justitie om verdachten van misdrijven te identificeren", stelt Barth. Hij merkt op dat de bevoegdheid die Schippers in het leven wil roepen de persoonlijke levenssfeer van mensen schaadt. "Dat mag alleen als er onder andere een aantoonbare noodzaak is, maar de minister geeft geen enkele noodzaak, laat staan dat ze die onderbouwt. Daarmee is invoeren van deze bevoegdheid onrechtmatig."

Doordat het nu bij biobanken bewaarde lichaamsmateriaal ook beschikbaar voor politie en justitie zou komen, terwijl het hiervoor nooit is afgegeven, wordt volgens Barth artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens bij het verwerken van persoonsgegevens geschonden. "Daarom is toegang tot de bestaande databanken en de bestaande persoonsgegevens onrechtmatig", gaat de privacyvoorvechter verder. Privacy Barometer heeft dan ook een reactie op het wetsvoorstel gegeven.

Reacties (41)
01-05-2017, 10:01 door Anoniem
das ernstig...

wat nou als niemand meer materiaal wil afstaan?
of als je al materiaal af had gestaan...
dan sta je zometeen in een database die waarschijnlijk gelekt word...

~dodo
01-05-2017, 10:28 door Anoniem
Leuk voor al die psychiatrisch patiënten die toch al niet graag gaan prikken voor hun medicatie.
01-05-2017, 10:29 door Anoniem
Dan kunnen ze net zo goed meteen een wet maken waarmee iedereen verplicht wordt zijn DNA te laten registereren en dat opbergen in een grote database. Je vingerafdruk hebben ze toch ook al (via ID-bewijs).

Dat is dan tenminste openlijk en eerlijk. Op de nu voorgestelde manier onstaat er een ernsige leeftijdsdiscriminatie: misdadige jongeren (en daarbij komt misdaad relatief veel voor!) zullen veel minder vaak geregistreerd staan dan ouderen.

Bovendien bevat deze methodiek een groot risico op fouten, want de data komen uit allerlei onbetrouwbare hoeken. Werd er misschien een foutje gemaakt bij het opplakken van het etiketje van het hielprikje? Of werd er bij het invoeren (jaren geleden) iets verkeerd gedaan? Totaal niet controleerbaar. Dergelijk databases uit allerlei archieven zijn natuurlijk ook nog eens zo lek als een mandje. Kan iemand een DNA eenvoudig manipuleren en daarmee een ander de schuld in de schienen schuiven.

Ik heb er persoonlijk niets op tegen als ze m'n DNA (en dat van iedere andere Nederlander) in een centrale, goed beveiligde database bewaren. Maar dan wel op een betrouwbare manier afgenomen.

Alleen heb ik zo m'n twijfels over de capaciteit van de Nederlandse overheid om zoiets veiilig te bewaren...
01-05-2017, 10:35 door Anoniem
Tja,
Het is mogelijk om tegen het gebruiken van materiaal bezwaar te maken.
Doe dit al jaren en dan krijgen de buisjes bloed een roodlabeltje maar of dit echt veel zin heeft?

Meestal krijg ik een opmerking dat het voor onderzoek nodig is en dat er geen kenmerken meer in ziten.
01-05-2017, 10:43 door Anoniem
Het aantal bloeddonoren en potentiele beenmergdonoren zal zo ook niet toe gaan nemen...
01-05-2017, 10:52 door Anoniem
In het verlengde van alle voorgaande wetsvoorstellen (al dan niet aangenomen), wordt dat VVD toch een erg misselijkmakende partij als het gaat om een gezond waarborg op onze grondwettelijke recht op privacy. Het lijkt erop dat ze nog snel even zoveel mogelijk zaken willen doordrukken, nu het privacy bewustzijn van veel Nederlanders nog niet heel hoog is (zoals bij Anoniem 10:29)...
01-05-2017, 11:14 door Anoniem
Door Anoniem: Dan kunnen ze net zo goed meteen een wet maken waarmee iedereen verplicht wordt zijn DNA te laten registereren en dat opbergen in een grote database. Je vingerafdruk hebben ze toch ook al (via ID-bewijs).
Je gaat volkomen voorbij aan art. 10 van onze Grondwet "Het recht om met rust gelaten te worden" Mijn vingerafdrukken hebben ze niet, ik heb daarom anderhalf jaar zonder geldig ID-bewijs rondgelopen. Bovendien moest men alle verzamelde afdrukken verwijderen en vernietigen, weet je nog? Ik heb er alleen geen enkel vertrouwen in dat dit ook daadwerkelijk is gebeurd, maar dat terzijde.

Ik heb er persoonlijk niets op tegen als ze m'n DNA (en dat van iedere andere Nederlander) in een centrale, goed beveiligde database bewaren. Maar dan wel op een betrouwbare manier afgenomen.

Alleen heb ik zo m'n twijfels over de capaciteit van de Nederlandse overheid om zoiets veiilig te bewaren...
Ik heb de stevige indruk dat je geen idee hebt wat je eigenlijk zegt! Zulke standpunten zijn levensgevaarlijk en je staat niet stil bij de impact van zo'n maatregel. Ook wanneer je niets te maken hebt met een misdrijf kun je daarmee verdacht worden omdat uit onderzoek (DNA) bleek dat jij op de plaats delict geweest moet zijn, bijvoorbeeld, etc..
01-05-2017, 11:22 door Anoniem
Door Anoniem: Tja,
Het is mogelijk om tegen het gebruiken van materiaal bezwaar te maken.
Doe dit al jaren en dan krijgen de buisjes bloed een roodlabeltje maar of dit echt veel zin heeft?

Meestal krijg ik een opmerking dat het voor onderzoek nodig is en dat er geen kenmerken meer in ziten.
Dan hebben ze u mogelijk niet alles verteld, want bloedvloeistof bestaat uit: bloedplasma, witte bloedcellen en rode bloedcellen. Rode bloedcellen hebben geen kern, maar witte bloedcellen hebben wél een kern. In de kern zitten de erfelijke eigenschappen (desoxyribosenucleïnezuur = DNA). Dus via uw bloedafgifte, geeft u ook uw DNA af.
01-05-2017, 11:25 door Anoniem
Door Anoniem:Meestal krijg ik een opmerking dat het voor onderzoek nodig is en dat er geen kenmerken meer in ziten.

Als dat zo zou zijn dan heeft het wetsvoorstel geen zin, en iets zegt me dat het wetsvoorstel niet voor niets is gedaan. Dus of deze uitspraak klopt niet, of in de toekomst gaat die link er toch zijn.

Al met al is het gewoon een slechte zaak. Het maakt dat je geen materiaal meer wil afstaan. Nog niet per ongeluk.


dan sta je zometeen in een database die waarschijnlijk gelekt word...

Al dit soort databases gaan informatie lekken. Het begint met een beetje, wordt steeds meer, en voor je het weet is er een hack of zo en ligt alles op straat. Nee ik heb er niet veel vertrouwen in, en dat blijkt keer op keer terecht.
01-05-2017, 11:43 door Anoniem
Dan ben je al denissionair minister en ga je nog zulke compleet inverstandige dingen willen ondernemen.
Kunnen dat soort leden dan niet geroyeerd/geschorst/iets worden? Ik zou willen dat ik een geintje maak, maar wil stellen dat een stel burgers daar desnoods een petitie voor zou moeten kunnen tekenen.

Onkunde is zwak uitgedrukt tov wat de minister poogt te ondernemen.
01-05-2017, 11:51 door Anoniem
Dus iedere (geboren) Nederlander heeft DNA afgestaan d.m.v. de hielprik en dat DNA kan nu MIS (ge)bruikt worden.
Een, niet geboren Nederlander, die wel in Nederland woont/Nederlander is maar nooit lichaamseigen materiaal afgestaan heeft blijft hiermee buiten beeld?

Of gaat iedereen bij binnenkomst DNA afstaan, dat is nog erger dan je password afstaan ....


SCHANDALIGE en verontrustende ONTWIKKELING
01-05-2017, 12:02 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb de stevige indruk dat je geen idee hebt wat je eigenlijk zegt! Zulke standpunten zijn levensgevaarlijk en je staat niet stil bij de impact van zo'n maatregel.
Het enige wat "de Nederlander" werkelijk belangrijk vindt is als'ie maar niet de enige is. "Ik in een database? Maar dan zullie ook!" want dat is "open en eerlijk". Net jammer dat privacy gewoon niet zo werkt, maar ach, niets te verbergen, toch?

Dat stichtelijke, dat vingertje zwaaien, is ons eigen, maar het laat geen ruimte voor elkaar met rust laten.
01-05-2017, 12:22 door Anoniem
Waarom niet meteen GPS-chippen en real-time monitoring van de emoties?
01-05-2017, 12:35 door Anoniem
Ik voorzie in de criminele sfeer een hele nieuwe lucratieve biomedische bedrijfstak ontstaan. Eén waarin de dienst wordt aangeboden om het menselijk DNA in vivo op enkele essentiële kenmerkende punten te laten wijzigen of te muteren.

Te vergelijken met hoe sommige malafide plastisch chirurgen de kaaklijn en het gezicht van door politie en justitie gezochte misdadigers in hun privékliniek wijzigen, in hun poging om een aardig zakcentje bij te verdienen.
01-05-2017, 12:54 door Anoniem
Ik kan me niet voorstellen dat dit voor een rechter/EU hof stand zou kunnen houden, dus pffffft, weer een proefballonnetje leeg.
01-05-2017, 13:02 door Anoniem
Als dit wetsvoorstel er door komt, stel ik voor dat de biobanken al het tot dat moment bewaarde materiaal compleet vernietigen.

Daarna kunnen ze met schone lei opnieuw beginnen.
Niet evrgeten om vanaf dat moment de patient duidelijk te maken dat als hij/zij toestemming geven hun materiaal opgeslagen wordt in een dna-database van de overheid/veiligheidsdiensten.

Al was het alleen maar om een duidelijk signaal naar de politiek af te geven dat ze hiermee een stap te ver gegaan zijn.
01-05-2017, 13:07 door Anoniem
Door Anoniem: Ik voorzie in de criminele sfeer een hele nieuwe lucratieve biomedische bedrijfstak ontstaan. Eén waarin de dienst wordt aangeboden om het menselijk DNA in vivo op enkele essentiële kenmerkende punten te laten wijzigen of te muteren.

Het kan simpeler. gewoon een "dna-bom" af laten gaan op een plaats delict.
Dit strooit dan een overvloed aan dna-kenmerken van veel verschillende personen rond, waardoor het onmogelijk wordt de echte dader eruit te pikken. (En vergeet dan niet het dna van bobo's, BNers en politici toe te voegen). Dan heeft de pers ook een leuke dag.

En wat let de politie of veiligheidsdiensten om een specifiek dna te planten op een plaats delict?
Hoe wil de wetgever hier mee omgaan?
01-05-2017, 14:22 door Anoniem
Door Anoniem:dan sta je zometeen in een database die waarschijnlijk gelekt word...

Die database is er al. Men wil die nu alleen nog een keer onrechtmatig gaan gebruiken.

Door Anoniem:
Door Anoniem:
Ik heb er persoonlijk niets op tegen als ze m'n DNA (en dat van iedere andere Nederlander) in een centrale, goed beveiligde database bewaren. Maar dan wel op een betrouwbare manier afgenomen.

Alleen heb ik zo m'n twijfels over de capaciteit van de Nederlandse overheid om zoiets veiilig te bewaren...
Ik heb de stevige indruk dat je geen idee hebt wat je eigenlijk zegt! Zulke standpunten zijn levensgevaarlijk en je staat niet stil bij de impact van zo'n maatregel. Ook wanneer je niets te maken hebt met een misdrijf kun je daarmee verdacht worden omdat uit onderzoek (DNA) bleek dat jij op de plaats delict geweest moet zijn, bijvoorbeeld, etc..

Ik ben veel banger voor alle andere zaken die de overheid dan er uit kan halen. Op een gegeven moment ontstaat de gedachte dat criminaliteit milieubepaald is. Iedereen van een bepaalde familie gaat de criminaliteit in. Dan gaan we gelijk maar even zoeken naar alle andere familieleden.

Of criminaliteit is rasbepaald. We gaan via DNA opzoek wie allemaal tot dat ras behoren en ze oppakken en verga^H^Hhoren.

Peter
01-05-2017, 14:37 door Anoniem
Door Anoniem: Als dit wetsvoorstel er door komt, stel ik voor dat de biobanken al het tot dat moment bewaarde materiaal compleet vernietigen.

Daarna kunnen ze met schone lei opnieuw beginnen.
Niet evrgeten om vanaf dat moment de patient duidelijk te maken dat als hij/zij toestemming geven hun materiaal opgeslagen wordt in een dna-database van de overheid/veiligheidsdiensten.

Al was het alleen maar om een duidelijk signaal naar de politiek af te geven dat ze hiermee een stap te ver gegaan zijn.
Dan worden de zieke kosten betaalbaar, ieder met een beetje verstand zal alleen gebruik maken van zorg als het
niet anders kan.
En als je nog bloed doneert ben wel je heel dom.
Een idee voortaan stemmen met je verstand en niet met je buik.
01-05-2017, 15:31 door Anoniem
Die demissionair minister Schippers van Volksgezondheid toch.
Maakt van iedereen opeens een potentiële crimineel inclusief zichzelf.
En moet dan goed oppassen voor dna-dieven, die haar dna stelen om het voor hun misdaden te gebruiken zodat het lijkt alsof zij het heeft gedaan... En ook alle andere Nederlanders worden met deze angst opgescheept.
Nooit meer het vliegje dat tijdens het fietsen in je mond vloog uitspugen, want je weet maar nooit.

Maar misschien weet ik dan zelfs nog iets beters:
Als nu eens uit voorzorg alle bewoners en bezoekers van Nederland werden opgesloten in een eigen celletje.
Dan heb je al dat DNA-onderzoek en DNA- databank niet eens meer nodig.
En het huisvestingsprobleem is meteen ook opgelost.

Of om met Kaandorp te spreken: "Je wordt geboren, een druk op de knop en klaar."
Niks geen gedoe meer.
01-05-2017, 15:58 door Anoniem
prima idee.
Al dat bloed van de hielprik ( http://www.rivm.nl/Onderwerpen/H/Hielprik ) door een DNA teller halen, en alle DNA van iedereen (uit Nederland) is herleidbaar naar de persoon.
Clubje wijze Nederlanders tussen de politie en die database, en een wet die stelt dat de politie alleen zonder toestemming van personen mag opvragen bij zware gevallen.
En dan ook meteen een DigiD koppeling waarmee ik net als mijn Donorcodicil kan aangeven hoe geheim mijn DNA is.

...nu alleen nog zorgen dat die database niet gelezen wordt door derden. Daarin heeft de overheid geen best trackrecord.
01-05-2017, 16:45 door Anoniem
Als zulke databanken bestaan, is het een kwestie van tijd totdat overheden er in willen snuffelen, of totdat ze het stiekume snuffelen dat ze al doen willen legaliseren.

Ik vind het erger dat lichaamsmateriaal, bloed en dergelijke - dat altijd herleidbaar is tot individuele personen - opgeslagen blijft nadat het niet meer nodig is voor de patient zelf. Nog erger vind ik dat dit materiaal 'ter beschikking gesteld wordt' (=verkocht wordt) aan allerlei andere partijen.

Wellicht hebben patienten een theoretische mogelijkheid om bezwaar te maken tegen opslag, verwerking e.d., maar over zo'n recht worden ze niet geinformeerd. Bovendien maakt hun toestand in veel gevallen een zorgvuldige afweging onmogelijk.
Kortom: een opt-out systeem zonder echte opt-out mogelijkheid. Dit is immoreel en hoogstwaarschijnlijk onrechtmatig.
01-05-2017, 17:01 door Anoniem
VVD'er Schippers wil dan natuurlijk in een volgende stap deze gegevens ook gaan delen met private ondernemers, b.v. zorgverzekeraars en pensioenfondsen, om er voor te zorgen dat deze daat ook profijt van kunnen hebben.

Helaas heeft Nederland er wederom voor gekozen om de VVD de grootste te maken.
01-05-2017, 17:18 door Anoniem
Dit is schandalig,zo wordt het medische beroepsgeheim geschonden,en de privacy van de patient.
Dit moet niet kunnen.
01-05-2017, 18:21 door Anoniem
Door Anoniem: Je gaat volkomen voorbij aan art. 10 van onze Grondwet "Het recht om met rust gelaten te worden"
Kennelijk ga je er zelf ook aan voorbij. Wat jij lijkt te citeren door het tussen aanhalingstekens te plaatsen staat er helemaal niet in. Dit staat er:
1 Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer.
2 De wet stelt regels ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer in verband met het vastleggen en verstrekken van persoonsgegevens.
3 De wet stelt regels inzake de aanspraken van personen op kennisneming van over hen vastgelegde gegevens en van het gebruik dat daarvan wordt gemaakt, alsmede op verbetering van zodanige gegevens.
De bijzin "behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen" geeft aan dat het geldt tenzij de wetgever heeft besloten dat het niet geldt. Artikel 10 maakt dat expliciet mogelijk. Omdat we in Nederland geen constitutioneel hof hebben en rechters geen wetten mogen toetsen aan de grondwet is het aan 2e en 1e kamer om dat te doen.
01-05-2017, 18:42 door Anoniem
Geweldig.. waar kan ik met digid inloggen om mijn dna roots te bekijken? ;-) R
01-05-2017, 19:40 door Anoniem
Blijkbaar zijn deze mensen de praktijken van de nazi "artsen" vergeten. Wordt het niet eens tijd om Nederland weer van haar bewoners te maken. Ik wil in mijn eigen land de vrijheid genieten waarvoor mijn familieleden hun leven hebben gegeven tijdens WW2.

Wat mij betreft is een minister die middels DNA databases de gehele bevolking in gevaar wil brengen, iemand die historisch gehandicapt is, een gevaar voor de samenleving. Dus graag eens stevige reactie van de overige politici. Of moeten we als de Russen of Chinezen binnen vallen net zoals in WW2 weer de gemeentehuizen (en dus nu ook datacenters ) in de fik steken. Om te voorkomen dat we op basis van DNA selectie naar concentratiekampen of erger worden afgevoerd?

Wie zijn geschiedenis niet kent is gedoemd deze te herhalen...
01-05-2017, 20:08 door Anoniem
...een 'Overheid's Bypass' op alle fronten...

Lijkt me ten zeerste verboden deze actie en onmogelijk dat dit kan doorgevoerd worden.
Er is nergens een overeenkomst tussen patient en overheid, nergens!

Ben benieuwd hoe dit afloopt, de gevolgen zijn in iedergeval al wel duidelijk.
01-05-2017, 20:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-05-2017, 20:43 door Anoniem
Schippers haar relatie is destijds beoordeeld door de integriteitscommissie van de VVD en die vond dat deze relatie geen reden tot zorg was. Diezelfde voorzitter van deze commissie, en tevens voorzitter van de VVD, blijkt nu zelf corrupt tot op het bot te zijn. Hoeveel waarde heeft zo'n commissie eigenlijk wanneer de leden zelf niet bepaald integer zijn? Dat Schippers ook corrupt tot op het bot is blijkt wel dat ze er alles aan doet om de pharmaceutische industrie en de verzekeraars zoveel mogelijk voordeel te geven en alles wat dat in de weg staat uit de weg te ruimen.
01-05-2017, 21:04 door Anoniem
Tja, als we nu allemaal geen materiaal meer gaan afgeven, gaan we dus veel minder gezondheidszorg gebruiken, gaan deze kosten omlaag. Dus...
01-05-2017, 21:48 door Anoniem
Volgende stap is dat SChippers de zorgverzekeraars toegang geeft tot de DNA databank.
01-05-2017, 22:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Je gaat volkomen voorbij aan art. 10 van onze Grondwet "Het recht om met rust gelaten te worden"
Kennelijk ga je er zelf ook aan voorbij. Wat jij lijkt te citeren door het tussen aanhalingstekens te plaatsen staat er helemaal niet in. Dit staat er:
1 Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer.
2 De wet stelt regels ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer in verband met het vastleggen en verstrekken van persoonsgegevens.
3 De wet stelt regels inzake de aanspraken van personen op kennisneming van over hen vastgelegde gegevens en van het gebruik dat daarvan wordt gemaakt, alsmede op verbetering van zodanige gegevens.
De bijzin "behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen" geeft aan dat het geldt tenzij de wetgever heeft besloten dat het niet geldt. Artikel 10 maakt dat expliciet mogelijk. Omdat we in Nederland geen constitutioneel hof hebben en rechters geen wetten mogen toetsen aan de grondwet is het aan 2e en 1e kamer om dat te doen.

Inderdaad, en daarbij is ook van belang dat "bij of krachtens de wet te stellen beperkingen" ook inhoudt dat delegatie van regelgevende bevoegdheid is toegestaan zodat in een wet in formele zin een globale regeling kan worden opgenomen waarbij wordt bepaald dat bijvoorbeeld de Minister nadere regelen kan stellen.
Die nadere regelen van de minister kan de rechter echter wel toetsen, zij het marginaal...
02-05-2017, 00:54 door Anoniem
Ik kan me vergissen, maar volgens mij mogen demissionaire ministers geen nieuwe wetsvoorstellen indienen. Ze mogen alleen lopende zaken afhandelen.
02-05-2017, 10:14 door Anoniem
oooo mevr Schippers....Die wordt niet gehinderd door enige kennis van zaken. dit is vast weer koren op de molen van het bedrijf van haar man...consultant voor heel hoog tarief in de .... zorg.Zo zie je maar weer dat de duvel altijd op de grote hoop schijt.

O en ze is demissionair, dus ze moet niet zo tutten met die waandenkbeelden...

<einde>
02-05-2017, 10:32 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Je gaat volkomen voorbij aan art. 10 van onze Grondwet "Het recht om met rust gelaten te worden"
Kennelijk ga je er zelf ook aan voorbij. Wat jij lijkt te citeren door het tussen aanhalingstekens te plaatsen staat er helemaal niet in.
Dat hoeft ook niet. Ik spreek over de geest der wet en zal de aanhalingstekens achterwegen laten. Artikel 10 is mij meer dan genoeglijk bekent. Ik heb de stevige indruk dat ook jij geen idee hebt wat je eigenlijk zegt! Ook wanneer je niets te maken hebt met een misdrijf kun je hiermee verdachte worden omdat uit onderzoek (DNA) bleek dat jij op de plaats delict geweest moet zijn. De proportionaliteit is volledig zoek en het zoveelste hellende vlak zal een feit zijn.

En de wetgever hoort beschermheer te zijn en dat is ze niet. Integendeel, ze roept hiermee op om massaal over te gaan op opsporingsmethoden die een dermate NSB-gehalte dragen dat dit idee zo snel mogelijk de gaskamer in moet.

Ik zeg: Weg ermee!
02-05-2017, 14:41 door Anoniem
Door Clarence322: VVD, dat riekt niet naar de misdaad, dat is gewoon misdaad. 1 en 1 is bij mij nog steeds 2.... Kunnen we niet beter VVD meteen als misdaadorganisatie gaan betitelen? Komt op hetzelfde neer en de laatste tijd gaan VVD-corifeeën toch al lekker met allerlei louche zaakjes...
Uw gebed is reeds lange tijd geleden al verhoord: https://petities.nl/petitions/vvd-bestempelen-als-criminele-organisatie?locale=nl
02-05-2017, 17:37 door Anoniem
Door Anoniem: Tja, als we nu allemaal geen materiaal meer gaan afgeven, gaan we dus veel minder gezondheidszorg gebruiken, gaan deze kosten omlaag. Dus...
Dat is makkelijk praten. Je zult maar een (vermoeden) van een of andere (ellendige...) ziekte hebben, waarvoor je bloed, je urine of je ontlasting onderzocht moet worden. Je zult een (evt. levensreddende) operatie moeten ondergaan waarbij delen van je lichaam (al zijn ze nog zo klein) weggesneden moeten worden. Je zult maar in verwachting zijn en in verband met bepaalde risico's een bloed- of vruchtwateronderzoek krijgen. Of je krijgt een ongeluk en je bent aan de medische zorg overgeleverd om weer opgekalefaterd te worden.

In al die gevallen heb je gewoon geen keuze! Er komt DNA materiaal beschikbaar, dat, wanneer (op wellicht minder zorgvuldige wijze) bewaard, een risico voor jouw privacy cq. eventuele onschuld betekenen kan.

Je kunt nu eenmaal niet zeggen: ik laat niets onderzoeken. Wanneer je dan iets mankeert ga je (eventueel) gewoon dood en dat is voor sommigen blijkbaar (uit de antwoorden te herleiden) minder erg dan het idee dat hun DNA materiaal ergens bewaard wordt.
02-05-2017, 21:53 door Anoniem
Door Anoniem: Geweldig.. waar kan ik met digid inloggen om mijn dna roots te bekijken? ;-) R

Hoe ga je inloggen vanuit de gevangenis die weggewaaide haar van jou op dat dode lichaam weet je.
02-05-2017, 22:48 door Anoniem
Ieder ziekenhuis is verplicht aan de patiënt te vragen, wat er met afgenomen materiaal, bloed, urine, botten, etc moet gebeuren: vernietigen of mogen zij dit (kuch) -geanonimiseerd- gebruiken voor proeven, etc.
Ik heb overal en altijd aangegeven, dat zij mijn lichaamsmateriaal NIET mogen gebruiken, maar moeten dit vernietigen.
Nu maar hopen, dat het ziekenhuis zich aan zijn woord houdt...
Ik voorzag dit al jaren geleden en ben voor mezelf blij, dat er niets van mij te vinden is, waar dan ook. Zelfs geen vingerafdrukken.
20-05-2017, 11:45 door Anoniem
Het kan simpeler. gewoon een "dna-bom" af laten gaan op een plaats delict. Dit strooit dan een overvloed aan dna-kenmerken van veel verschillende personen rond, waardoor het onmogelijk wordt de echte dader eruit te pikken

Dat soort handel is inmiddels door een Amerikaanse kunstenares op de markt gebracht, die eerder al tamelijk eenvoudige
do-it-yourself DNA-tests toepaste om de gezichten van onbekende etnisch te profileren. Ze toont daarmee aan dat de mogelijkheid van genetische surveillance geen fictie meer is. Een geïnteresseerde leek kan er mee uit de voeten:

Verberg-je-DNA-spray

"Dewey-Hagborg besloot in 2014 het product Invisible te ontwikkelen. Het bestaat uit twee sprays. Erase, waarmee je 95% van het genetische materiaal kunt verwijderen en Replace, een spray die bestaat uit een grote verzameling DNA-fragmenten die als een genetisch rookgordijn dienen."

bron: Vrij Nederland, 17 mei 2017, artikel door Gerard Janssen (1967), studeerde technische natuurkunde in Delft.
https://www.vn.nl/deze-vrouw-reconstrueerde-het-gezicht-van-chelsea-manning-dewey-hagborg/


En wat let de politie of veiligheidsdiensten om een specifiek dna te planten op een plaats delict? Hoe wil de wetgever hier mee omgaan?

Goede vraag.

Net zoals het voor de burger het bij je dragen van een pepperspay (OC-gas) in Nederland bij wet verboden is, zal het ook wel verboden worden om een DNA-eraser of een replacer spay bij je te dragen en/of te verhandelen.

Het wordt alleen flink moeilijk om die hele handel te verbieden als de benodigde ingrediënten in elk willekeurig keukenkastje, bij de kapper op de hoek of in iedere sportschool wel te vinden zijn. Een kind kan de was doen.

Naarmate dit soort technologieën meer gemeengoed zullen gaan worden, ligt het in de lijn der verwachting dat de bewijsvoering inzake ernstige delicten op basis van alleen een DNA-profiel steeds meer op losse schroeven komt te staan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.