image

Hof wil zaak over kentekenparkeren niet inhoudelijk behandelen

dinsdag 16 mei 2017, 16:06 door Redactie, 4 reacties

Vandaag heeft het Gerechtshof Amsterdam uitspraak gedaan in een kort geding van Privacy First voorzitter Bas Filippini tegen kentekenparkeren. Tevens werd in deze zaak het gebrek aan contante of anonieme betaalmogelijkheid bij parkeren aangevochten. Op beide rechtsvragen weigert het Hof Amsterdam echter in te gaan. De privacyorganisatie is dan ook niet blijk met het oordeel van de rechter.

"Het Hof Amsterdam acht onze zaak blijkbaar te fundamenteel en te belangrijk om in kort geding te behandelen", zegt Vincent Böhre van Privacy First. Volgens de rechter leent de zaak zich niet goed voor een kort geding wegens het gebrek aan spoedeisend belang en de complexiteit van de zaak. Volgens Böhre is er wel degelijk sprake van grote spoedeisendheid, aangezien menige parkeerder die anoniem wenst te kunnen parkeren wordt gestraft met een parkeerboete. Dankzij een eerder oordeel van de Hoge Raad dienen dergelijke boetes wel te worden vernietigd.

Door de uitspraak stuurt het Hof Amsterdam niet alleen aan op een bodemprocedure bij de rechtbank, merkt Böhre op. Ook de weg naar de Hoge Raad is afgesneden. Op basis van de huidige, niet-inhoudelijke uitspraak van het Hof kan immers geen effectieve cassatie bij de Hoge Raad worden ingesteld. Privacy First overweegt hierover een rechtstreekse klacht in te dienen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg wegens schending van het recht op privacy in combinatie met het recht op een effectief rechtsmiddel.

Met het huidige oordeel van het Hof Amsterdam blijft de actuele stand van zaken intact: parkeerders mogen niet worden verplicht om bij het parkeren hun kenteken in te voeren. Privacy First blijft echter aansturen op algehele afschaffing van kentekenparkeren en controle van het parkeerbewijs achter de voorruit, zoals dat bijvoorbeeld al staande praktijk is in de gemeente Utrecht. Daarnaast wil de privacyorganisatie dat er voor parkeerplekken contant of anderszins anoniem kan worden betaald. Een nieuwe rechtszaak over deze kwestie staat inmiddels gepland op 29 juni bij de rechtbank Amsterdam. In deze zaak zal het recht op contante en anonieme betaling centraal staan.

Reacties (4)
16-05-2017, 18:15 door johanw
Als ik dit zo lees was het niet handig om ook een kort geding aan te spannen als men naar de Hoge Raad wil. Aan de andere kant staat de weg naar het Europese Hof nu sneller open. Of die meer genegen zijn in een zaak als deze een door Privacy First gewenste uitspraak te doen zou ik niet weten.
17-05-2017, 08:40 door Anoniem
Kan Bas niet beter gewoon maar de bijtelling van zijn leasebak betalen?
"privacy bij het parkeren" maar wel pontificaal 2 gele platen op zijn auto die iedereen kan zien, zijn volgende proces
gaat zeker erover dat iedereen het recht moet hebben om zonder kenteken rond te rijden?
Hij wil de situatie in de gemeente Utrecht veranderen, nou daar hangt aan zowat iedere lantaarnpaal op doorgaande
wegen een ANPR camera dus dat hij daar rond rijdt is toch wel bekend.
18-05-2017, 11:59 door Anoniem
Door Anoniem:maar wel pontificaal 2 gele platen op zijn auto die iedereen kan zien

Daar heeft hij zelf niet voor gekozen. Tenzij je fietsen of lopen een reeel alternatief vindt. De controlestaat is al heel ver doorgeschoten. We worden overal geobserveerd en geregistreerd. Daar kunnen we praktisch gezien niets aan doen. Maar dat betekent niet dat we er dan ook maar actief aan mee moeten werken. Vandaar dus dit soort acties en rechtzaken.
18-05-2017, 22:48 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:maar wel pontificaal 2 gele platen op zijn auto die iedereen kan zien

Daar heeft hij zelf niet voor gekozen. Tenzij je fietsen of lopen een reeel alternatief vindt. De controlestaat is al heel ver doorgeschoten. We worden overal geobserveerd en geregistreerd. Daar kunnen we praktisch gezien niets aan doen. Maar dat betekent niet dat we er dan ook maar actief aan mee moeten werken. Vandaar dus dit soort acties en rechtzaken.

Wat er vooral ver doorgeschoten is dat is de "verontwaardiging" over de controlestaat.
Bedenk je dat controles alleen maar moeite en geld kosten.
De staat controleert niet omdat ze zo graag controleren, maar omdat de burgers de boel besodemieteren als
ze niet gecontroleerd worden. Als er geen reden was om te controleren dan werd er ook niet gecontroleerd.
De zaken rond het kentekenparkeren zijn daar wel HEEL goede voorbeelden van: de parkeerder heeft geen enkel
belang bij het niet registreren van een kenteken bij parkeren anders dan het proberen te voorkomen van controle door de
belastingdienst op zijn privégebruik van een door de werkgever beschikbaar gestelde auto.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.