image

FBI rolt bende high-tech autodieven op die 150 Jeeps buitmaakte

woensdag 31 mei 2017, 16:14 door Redactie, 0 reacties

De FBI heeft een bende high-tech autodieven opgerold die meer dan 150 Jeep Wranglers ter waarde van zo'n 4,5 miljoen dollar buitmaakte, zo heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt. Volgens de aanklacht hadden de bendeleden hun huiswerk goed gedaan voordat ze een specifiek voertuig probeerden te stelen.

Zo wisten ze van tevoren het Voertuig Identificatie Nummer (VIN) te verkrijgen door een foto van het dashboard te maken. Vervolgens slaagden ze er in om de geheime sleutelcodes te bemachtigen, waarmee ze dubbele sleutels voor een specifieke jeep konden aanmaken. Hierbij moest er een computerchip in de sleutel worden geprogrammeerd om overeen te komen met de computer van de te stelen Jeep, aldus onderzoeker Kraig Palmer tegenover NBC San Diego.

Tijdens de autodiefstal werd het alarmsysteem uitgeschakeld en via een elektronisch apparaat de dubbele sleutel geprogrammeerd. Vervolgens konden de dieven probleemloos wegrijden. Bijna alle diefstallen vonden in het midden van de nacht of het begin van de ochtend plaats en bijna alle Wranglers waren van een alarm voorzien. Toch ging geen enkele keer het alarm af en werd er ook geen glas of andere aanwijzingen van een inbraak aangetroffen. De onderzoekers hadden geluk toen één van de diefstallen door een beveiligingscamera werd gefilmd (mp4).

Gebaseerd op de videobeelden werd bij Chrysler nagevraagd of iemand voor 20 Jeeps die in hetzelfde gebied waren gestolen een dubbele sleutel had aangevraagd. Voor bijna alle 20 gestolen Jeeps was inderdaad een sleutel aangevraagd. Al deze verzoeken waren van dezelfde dealer in Mexico afkomstig. De eigenaren van de Jeeps wisten niets van dit verzoek en hadden er ook geen toestemming voor gegeven. Uiteindelijk leidde het onderzoek naar een motorbende die van de diefstallen wordt verdacht. Negen van de bendeleden zijn aangeklaagd. De gestolen Jeeps werden in Mexico verkocht of ontmanteld.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.