image

Belgische politie ziet verschuiving naar online criminaliteit

woensdag 28 juni 2017, 16:56 door Redactie, 5 reacties

De Belgische politie ziet een verschuiving van offline criminaliteit naar online misdaad. Dat blijkt uit de criminaliteitscijfers van de federale politie. Voor het vijfde jaar op rij registreerde de Belgische politie vorig jaar minder aangiftes van misdrijven door burgers.

Volgens de Belgische Justitieminister Koen Geens is er een verschuiving van offline criminaliteit, naar online misdaad gaande. "Het aantal gevallen is plots gestegen tot een recordaantal van 19.982 feiten", zegt Geens tegenover het Nieuwsblad. De politie zag een toename van 'informaticabedrog' en hacking. Ook werden er meer gevallen van internetfraude gemeld. De Belgische politie denkt dat de werkelijke cijfers hoger zijn. "Veel mensen doen geen aangifte omdat het om een klein bedrag gaat, of omdat ze zich schamen", zegt commissaris-generaal Catherine De Bolle.

Reacties (5)
28-06-2017, 17:18 door SecGuru_OTX
Joh? Thanks, dat wist ik nog niet.
28-06-2017, 18:39 door Briolet
Door SecGuru_OTX: Joh? Thanks, dat wist ik nog niet.

Zo logisch is het niet dat er een verband is. (Dat is er ook niet volgens mij.) Beide groepen criminelen zijn toch een ander soort slag mensen. Ik zie een drugsverslaafde junkie niet snel overstappen van woninginbraken naar creditcard fraude.

In de bron tekst zie je ook dat de aangiftes voor 'offline' criminaliteit nog steeds een factor 50 hoger liggen dan de online versie. De gehele afname van offline is groter dan het totaal van online.
28-06-2017, 20:57 door karma4
Door Briolet:
Zo logisch is het niet dat er een verband is. (Dat is er ook niet volgens mij.) Beide groepen criminelen zijn toch een ander soort slag mensen. Ik zie een drugsverslaafde junkie niet snel overstappen van woninginbraken naar creditcard fraude.
.....
In je genoemde groepen zitten echt wel de de zelfde soort mensen als katvangers en geldezels. Met oplichters heb je een groot raakvlak. Die interesten het niet zo wat het trucje tot oplichting is.
Dan heb je nog het gebruik van Cybercrime als uitbreiding met techniek bij inbraak. Ook die gaan voor het doel het hulpmiddel is slechts een hulpmiddel
28-06-2017, 21:33 door Anoniem
"Veel mensen doen geen aangifte omdat het om een klein bedrag gaat, of omdat ze zich schamen", zegt commissaris-generaal Catherine De Bolle.

Vermoed dat de werkelijkheid wat minder geflatteerd is dan deze logica.

Wat dacht je van:

"Veel mensen doen geen aangifte omdat

- het geen zin heeft omdat er niets mee gedaan wordt
- het zonde van je tijd is omdat het niet opgelost wordt ('geeft niet maar trap vooral niet in de eigen publicitaire val door hoog van de toren te blazen en daar vervolgens niet aan kunnen voldoen)
- het zelfs een princiepe kwestie wordt zoals in nederland, omdat je de politie helemaal niet meer kunt vertrouwen; ze is er niet voor de burger maar voor iets anders
30-06-2017, 17:07 door Anoniem
Ah Well Manneke, dan kan ik mijn achterdeur voortaan weer openlaten ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.