image

"Facebook onduidelijk over verkoop persoonlijke informatie"

dinsdag 11 juli 2017, 12:55 door Redactie, 10 reacties

Facebook is onduidelijk over de verkoop van persoonlijke informatie van gebruikers aan adverteerders, zo stelt de Consumentenbond, die wil dat hier een einde aan komt. Gebruikers die op een advertentie op Facebook klikken laten dit niet alleen aan de adverteerder weten, maar geven daarmee mogelijk ook zeer persoonlijke informatie door. "Een chronische ziekte, politieke voorkeur of grote financiële beslissingen: grote kans dat Facebook ervan weet en het doorvertelt, zodra een bezoeker klikt op een advertentie op Facebook", zegt woordvoerder Sandra de Jong.

"Stel dat een gebruiker een advertentie voor een zorg- of levensverzekering aanklikt, kan het zomaar dat hij tegelijkertijd ongemerkt aan de verzekeraar doorgeeft dat hij een chronische ziekte heeft. Al vanaf een paar cent kan iedereen gebruikmaken van die persoonlijke informatie, ook privépersonen. Facebook moet hier onmiddellijk mee ophouden, want het kan voor haar gebruikers tot hele nare consequenties leiden", laat Bart Combée weten, directeur Consumentenbond.

Facebook analyseert waar gebruikers op klikken, wat ze 'liken', delen en welke websites ze bezoeken, en maakt die informatie eenvoudig toegankelijk voor adverteerders. Het kan dan gaan om ziektes, politieke voorkeur, geloofsovertuiging en verslavingen waarop een adverteerder zich kan richten. Ook als er niet tegelijkertijd is ingelogd op Facebook. De sociale netwerksite geeft wel een uitleg waarom mensen een bepaalde advertentie te zien krijgen, maar gebruikt hierbij algemene selectiecriteria, zoals leeftijd en locatie. Dit is voor de Consumentenbond te karig en algemeen.

Image

Reacties (10)
11-07-2017, 13:30 door Anoniem
Over dat soort dingen heb ik het hier een tijd geleden al eens over gehad, maar ik kreeg veel ongelovige opmerkingen over me heen. Ik heb het idee dat mensen daar angstig van worden en dat de kop dan in het zand gaat.
Ze worden ook angstig van het idee dat ze facebook mischien beter links kunnen laten liggen.
Dan missen ze zoveel fun denken ze.
(net alsof er geen nuttiger dingen bestaan en er geen andere fun op de wereld bestaat)
11-07-2017, 13:56 door Anoniem
Door Anoniem: Over dat soort dingen heb ik het hier een tijd geleden al eens over gehad, maar ik kreeg veel ongelovige opmerkingen over me heen. Ik heb het idee dat mensen daar angstig van worden en dat de kop dan in het zand gaat.
Ze worden ook angstig van het idee dat ze facebook mischien beter links kunnen laten liggen.
Dan missen ze zoveel fun denken ze.
(net alsof er geen nuttiger dingen bestaan en er geen andere fun op de wereld bestaat)

Sinds Hyves er mee opgehouden is niet meer inderdaad :(
11-07-2017, 14:45 door Anoniem
Kan even niet meer herinneren waar ik het gelezen heb maar dat facebook informatie binnen krijgt van eke website waar een facebook button, facebook login heeft of enig andere vorm van facebook intergratie.

Al zou het, wat ik niet zie gebeuren, in de toekomst verboden worden om data te verzamelen hebben facebook en alle andere bedrijven die dit doen al dusdanig veel informatie verzameld waarmee ze 90% of meer van de bevolking in de problemen kunnen brengen door er gebruik/misbruik van de informatie/data.
11-07-2017, 18:49 door Anoniem
Het verhandelen van alle mogelijke persoonlijke data is toch het verdienmodel van fb? Hoe zinvol is het protest van de consumentenbond dan wel?
11-07-2017, 20:36 door Anoniem
Geen Facebook gebruiken, niemand die het jou verplicht. Ik ben er twee jaar geleden mee gestopt en kan je vertellen dat je sociale leven gewoon doorgaat. Je mist echt niks.

Verder een add-in als b.v. Privacy Badger installeren in je browser en niemand (third party cookies) die je meer volgt. Voor Android is er nu Firefox Focus, prima privacy browser.
12-07-2017, 07:50 door Anoniem
Door Anoniem: Het verhandelen van alle mogelijke persoonlijke data is toch het verdienmodel van fb? Hoe zinvol is het protest van de consumentenbond dan wel?
Is alles geoorloofd als het maar onderdeel van een bedrijfsmodel is? Dat zou makkelijk zijn, dan hoeft ISIS zich maar bij de Kamer van Koophandel in te schrijven en een bedrijfsplan voor terrorisme op te stellen en aanslagen kunnen niet meer vervolgd worden. Nee, bedrijven moeten zich ook aan de wet houden. Wat Facebook doet is vermoedelijk een schending van Europese privacywetgeving, die vereist namelijk specifieke en expliciete toestemming van iemand voor wat een bedrijf met zijn gegevens doet, en zo te zien ontbreekt dat hier. Facebook trekt zich het liefst helemaal niets aan van die privacyregels, en het is een moeizame strijd om ze in het gareel te krijgen en vervolgens te houden, maar dit soort constateringen zijn wel een deel van die strijd en daarom zinvol.
12-07-2017, 08:33 door Anoniem
Ik mag hopen dat een verzekeraar wel weet dat je chronisch ziek bent. Anders kun je zelf al die dure medicatie betalen...;)
Dat het meestal symptoom bestrijding is (voor zowel FB als de ziekte), dat is een andere discussie.
Het verhandelen van (big) data is big business. De kunst die velen niet verstaan is het juist correleren van data met feitelijke waarneming.
Ik kan best een grafiek maken die een correlatie legt tussen de jaarlijkse aanschaf van MS W10 en de stijging van het aantal moorden... Of die correlatie echt bestaat?! Dat is de kunst der informatie vergaring. Wel graag appels met appels vergelijken.
<einde>
12-07-2017, 10:59 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Het verhandelen van alle mogelijke persoonlijke data is toch het verdienmodel van fb? Hoe zinvol is het protest van de consumentenbond dan wel?
.... Wat Facebook doet is vermoedelijk een schending van Europese privacywetgeving, die vereist namelijk specifieke en expliciete toestemming van iemand voor wat een bedrijf met zijn gegevens doet, en zo te zien ontbreekt dat hier. ...

Als dat zo is, dan zou ik dat feit graag gezien hebben in het artikel. Zoals het nu is vertelt het artikel me totaal niet waar het nou eigenlijk om te doen is.
12-07-2017, 12:05 door Vandy
Door Anoniem:
Ik kan best een grafiek maken die een correlatie legt tussen de jaarlijkse aanschaf van MS W10 en de stijging van het aantal moorden... Of die correlatie echt bestaat?! Dat is de kunst der informatie vergaring. Wel graag appels met appels vergelijken.
<einde>
Zie ook http://www.tylervigen.com/spurious-correlations.
19-07-2017, 15:19 door Anoniem
Waarom denken zovelen toch dat ze Facebook MOETEN gebruiken?
Als je even nadenkt over wat FB doet met jouw gegevens en gedrag dan WEET je toch dat je dit idioot is.
Ik gebruik Facebook niet (heb daar écht geen last van) en nu dus nog een reden om dat ook nooit te willen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.