image

VS wil verplichte gezichtsscan van Amerikaanse reizigers

donderdag 13 juli 2017, 14:22 door Redactie, 14 reacties

De Amerikaanse regering wil dat Amerikaanse reizigers op internationale vluchten vanuit de Verenigde Staten hun gezicht laten scannen. Op verschillende Amerikaanse vliegvelden in Boston, Chicago, Houston, Atlanta, New York City en Washington D.C. wordt de "biometric exit technology" getest.

Begin volgend jaar moet de technologie ook op grote internationale vliegvelden met veel bezoekers worden uitgerold. Oorspronkelijk was de technologie bedoeld om te controleren of visumhouders hun visum niet hadden overschreden, maar vorig jaar ging het Amerikaanse Congres akkoord met het plan om ook gezichten van Amerikaanse burgers te scannen. In een persbericht laat de Amerikaanse overheid weten dat via het vluchtmanifest er een fotogalerij wordt gemaakt met foto's van het reisdocument dat de reizigers aan de luchtvaartmaatschappij heeft verstrekt.

Vervolgens vergelijkt de douane een "live" gemaakte foto met de documentfoto in de galerij om zo te controleren dat de reiziger ook echt de documenthouder is. De scans van Amerikaanse burgers worden niet permanent opgeslagen en na 14 dagen verwijderd, aldus het ministerie van Homeland Security. Er wordt echter niet uitgesloten dat ze in de toekomst mogelijk wel worden bewaard, zo stelt John Wagner die het gezichtsscanprogramma leidt.

Privacyvoorstanders zijn kritisch. "Het congres stond het scannen van buitenlandse reizigers toe. Het ministerie van Homeland Security hoorde dat en besloot iedereen te scannen. Dat is niet hoe een democratie hoort te werken", aldus Alvaro Bedoya van het Center on Privacy and Technology van de Georgetown University tegenover persbureau AP. De proef met de gezichtsscans is vrijwillig, maar uit een document van het ministerie (pdf) blijkt dat niet altijd het geval te zijn. In het document staat dat reizigers die niet willen dat hun biometrische informatie wordt verzameld niet internationaal moeten reizen. Volgens Slate zou het ministerie van Homeland Security het programma verder willen uitbreiden.

Reacties (14)
13-07-2017, 14:49 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-07-2017, 15:00 door Anoniem
Doen ze dit op Schiphol niet ook?
13-07-2017, 15:06 door Anoniem
Tja, misschien moet men ook eens gaan denken vanuit marketing perspectief. Ik ga al niet meer naar de VS op vakantie, gezien de wijze waarop je bij de grens wordt behandeld door de TSA. Veiligheid ok, maar vergeet niet om ook een beetje gastvrij te zijn...... ;)
13-07-2017, 15:18 door Anoniem
Big Brother is watching you :-)
13-07-2017, 15:18 door Anoniem
Waarschijnlijk is de techniek nog niet ver genoeg of te duur dat dit automaties gaat.
Dat komt ook hier, om je legitimatiebewijs door een computer te laten controleren.
Over een tijd gebeurt dit overal, zelfs hier op straat automaties, kwestie van tijd.
Iedereen staat tenslotte al op de foto voor dit soort doeleinden, freaky niet ?
13-07-2017, 16:28 door Anoniem
Dat had ik vorige week ook op Schiphol toen ik daar aankwam vanuit Afrika. Daar staan al van die poortjes waar je je paspoort in moet stoppen en vervolgens moet je in de camera kijken. Als je postzegel overeenkomt met wat er in je paspoort staat mag je formeel het land binnen komen en hoef je niet meer langs de Kmar. Ik probeerde nog even of ik nog wat gekke gezichten kon trekken om te zien hoe flexibel het systeem reageerd maar je moet serieus en recht in de camera kijken want anders gaat het poortje echt niet open.
13-07-2017, 16:59 door Anoniem
Tja op je paspoort staat toch ook al een foto?,waarom een gezichtscan ook nog.
Alles wordt toch gescreend op welke naam en welke vlucht je reist.
Dus ik zie de relevantie er niet van in van zo een scan.
13-07-2017, 17:12 door Anoniem
De scans van Amerikaanse burgers worden niet permanent opgeslagen en na 14 dagen verwijderd, aldus het ministerie van Homeland Security. Er wordt echter niet uitgesloten dat ze in de toekomst mogelijk wel worden bewaard, zo stelt John Wagner die het gezichtsscanprogramma leidt.
Je moet er vanuitgaan dat ze die scans "vergeten" te wissen, bijvoorbeeld zoals ze dat met de gluurscanners bleken te zijn "vergeten", en dat ze zeker dat bewaren lekker zullen gaan oprekken in de toekomst. Bijvoorbeeld als een-tweetje met dat "vergeten".

Nu al worden van vele staten daar de fotoos uit rijbewijsdatabases gevist en aan gezichtsherkenningsdatabases gevoerd, zonder toestemming en vaak zelfs zonder het te melden. En ook hier en overal elders worden dit soort dingen uiteindelijk toch wel opgerekt, want mandaten zijn flexibel en om toestemming vragen is gezeur. Nietwaar, Pia Dijkstra? Dat is hetzelfde principe. Als je niet heel hard "nee" schreeuwt, dan neemt de elite gemakshalve maar "ja" aan.

Door Anoniem: Dat had ik vorige week ook op Schiphol toen ik daar aankwam vanuit Afrika. Daar staan al van die poortjes waar je je paspoort in moet stoppen en vervolgens moet je in de camera kijken.
Zo maar even stilletjes ingevoerd.

Als je postzegel overeenkomt met wat er in je paspoort staat mag je formeel het land binnen komen en hoef je niet meer langs de Kmar. Ik probeerde nog even of ik nog wat gekke gezichten kon trekken om te zien hoe flexibel het systeem reageerd maar je moet serieus en recht in de camera kijken want anders gaat het poortje echt niet open.
Maar kun je er een plaatje voor houden, bijvoorbeeld op een tablet of een smartphone? Kan je je paspoort verwisselen met dat van je vrouw en dat je er dan allebei nog steeds door mag, zoals in Manchester het geval was? En zo verder.

Dit is hetzelfde probleem met bijvoorbeeld vingerafdrukscanners in je telefoon. Je wil dat "het werkt", bent dus blij met de true positives en, voor wie het geprobeerd heeft, de true negatives. Wat je vooral opvalt als gewone gebruiker zijn de false negatives ("het werkt niet", en bij deze poortjes, als je niet ernstig genoeg kijkt kom je er niet door), dus daar worden zeker zulke consumentensystemen op getest. Maar wat van de false positives? Die vallen nogal eens buiten de boot.
13-07-2017, 17:34 door jan885
Beetje vreemd allemaal want de foto op het paspoort mag nu 10 jaar oud zijn.
En als ik vandaag een nieuw paspoort krijg met b.v een foto met haar op het hoofd, dan kan ik morgen rustig mijn hoofd kaal scheren en een baard laten staan en een tulband gaan dragen, allemaal toegestaan.
Dus een pasfoto slaat eigenlijk nergens op.
13-07-2017, 18:49 door Anoniem
Het besluit om je ID-Kaart en of Paspoort 10 Jaar lang geldig te laten verklaren,
is waanzin.
Wat dacht je van misbruik,dus kunnen ze ook wat langer misbruik maken van je gestolen
ID-kaart/Paspoort.
Om de kosten voor de burger te beperken ik dacht van niet.
13-07-2017, 20:57 door Anoniem
Door Anoniem: Het besluit om je ID-Kaart en of Paspoort 10 Jaar lang geldig te laten verklaren,
is waanzin.
Viereneenhalf jaar in plaats van negeneneenhalf (want nogal veel landen eisen nog minstens een half jaar geldigheid) is minder dan de helft. Een overheid als de onze bestaat uiteindelijk bij de gratie van haar dienstbaarheid aan haar volk ("sociaal contract") dus als je ze kosten en moeite kan besparen dan moet je dat doen. Qua techniek kan het best*, en qua risico als reisdocument is het beheersbaar.

Wat dacht je van misbruik,dus kunnen ze ook wat langer misbruik maken van je gestolen
ID-kaart/Paspoort.
Het idee is natuurlijk dat je dan meldt dat je paspoort gejat is en dan maken ze 'm ongeldig.

Veel "toepassingen" zien dat niet maarja, zolang jij maar een briefje van de politie hebt dat je 'm kwijt bent kun je de deurwaarders altijd afwimpelen, niet dan?

Zolang je maar thuis bent. Als je thuis komt en er zitten ineens andere sloten op de deur... oeps. Maargoed, veel van die "toepassingen" zijn zelf geen goed idee dus dat daar hele rare situaties gaan ontstaan daar kan je op wachten.

Om de kosten voor de burger te beperken ik dacht van niet.
De echte kosten zitten in het altijd mee MOETEN nemen, en dus makkelijker verliezen, en het zich langzaam steeds verder uitbreidende MOETEN laten zien, dus steeds afhankelijker worden van dat stukje burgerhatend plastic.

Punt is dat een reisdocument niet echt geschikt is als identificatie voor algemeen gebruik. Plus dat het ding niet lekker doordacht is. Dat kun je zien aan bijvoorbeeld het BSN erop vermeld staat wat vervolgens voor allerlei problemen en wetsovertredingen zorgt. Daarnaast is het concept van altijd maar een persoonsbewijs bij je moeten dragen wat vervolgens Jan en alleman ook maar wil zien op zichzelf onveilig en onfunctioneel. Dus een slecht idee.

Als de overheid hier echt zou willen innoveren dan wisten ze me wel te vinden. Aangezien het stil blijft, weet ik genoeg.

* Ik tel de chip even niet mee. Als je kaarten uitgeeft volgens een bekend-breekbare standaard vraag je om ellende. Die chips zijn sowieso nogal toekomstdromerig wensdenkerig, en niet echt nuttig of veilig ofzo.
14-07-2017, 21:52 door Anoniem
God bless the CIA + AIVD in die volgorde
17-07-2017, 08:04 door Anoniem
Door jan885: Beetje vreemd allemaal want de foto op het paspoort mag nu 10 jaar oud zijn.
En als ik vandaag een nieuw paspoort krijg met b.v een foto met haar op het hoofd, dan kan ik morgen rustig mijn hoofd kaal scheren en een baard laten staan en een tulband gaan dragen, allemaal toegestaan.
Dus een pasfoto slaat eigenlijk nergens op.

Dat moet je voor de grap eens proberen dan (-;
En dan niet verbaasd staan te kijken dat het wat langer duurt voor ze je op Schiphol laten gaan of binnen laten komen.

Als je niet (meer) op de foto lijkt ben je voor de controleur niet de rechtmatige gebruiker van het paspoort en kan het allemaal wat langer duren voor jouw identiteit is vastgesteld.
18-07-2017, 00:31 door Anoniem
Door Anoniem:
Door jan885: Beetje vreemd allemaal want de foto op het paspoort mag nu 10 jaar oud zijn.
En als ik vandaag een nieuw paspoort krijg met b.v een foto met haar op het hoofd, dan kan ik morgen rustig mijn hoofd kaal scheren en een baard laten staan en een tulband gaan dragen, allemaal toegestaan.
Dus een pasfoto slaat eigenlijk nergens op.

Dat moet je voor de grap eens proberen dan (-;
Ja, doe maar. En het niet bij één keer laten, maar minstens een dozijn keer en iedere keer net even anders.

En dan niet verbaasd staan te kijken dat het wat langer duurt voor ze je op Schiphol laten gaan of binnen laten komen.
Gewoon een onschuldig gezicht opzetten en volhouden dat je je van geen kwaad bewust bent. Ben je ook niet en je pasfoto is goedgekeurd door de dienstdoend ambtenaar en je paspoort is netjes uitgegeven door de overheid en aan jou overhandigd door een speciale ambtenaar die ervoor heeft doorgeleerd dus als er iets mis is is het toch echt de overheid die schuld moet dragen. En dat is volstrekt terecht want die domme regeltjes maken ze helemaal zelf.

Als je niet (meer) op de foto lijkt ben je voor de controleur niet de rechtmatige gebruiker van het paspoort en kan het allemaal wat langer duren voor jouw identiteit is vastgesteld.
Waar een ervaren douanier naar kijkt is of er niet gerommeld is met het document en of de burger voor z'n neus niet verdacht nerveus is, meer zweet dan de airco zou doen vermoeden, en zo verder. Die pasfoto is dus een soort veer van Dombo, of eigenlijk een goochelaarstruuk om je aandacht af te leiden van wat er werkelijk bekeken wordt. Dat gedeelte willen automatiseren met "gezichtsherkenning" en zo verder is dan ook een beetje dom, in de zin van niet snappen waar je nou helemaal mee bezig bent. Maarja, eurocraten, politici, apparaatfabrikantlobbyisten, en managers hè.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.