image

FBI waarschuwt ouders voor privacygevolgen slim speelgoed

dinsdag 18 juli 2017, 09:59 door Redactie, 0 reacties
Laatst bijgewerkt: 18-07-2017, 15:33

De FBI heeft ouders gewaarschuwd voor de privacygevolgen van 'slim', met internet verbonden speelgoed. De opsporingsdienst geeft het advies om rekening met cybersecurity te houden voor het aanschaffen van 'slim speelgoed'. Onderzoekers hebben al meerdere keren problemen met dergelijk speelgoed aangetoond.

Volgens de FBI maken 'smart toys' steeds vaker gebruik van technologie om hun gedrag op het kind af te stemmen. Het gaat dan om sensoren, microfoons, camera's, data-opslag en andere multimedia-eigenschappen, waaronder spraakherkenning en gps-opties. "Deze features kunnen de privacy en veiligheid van kinderen risico laten lopen vanwege de grote hoeveelheid persoonlijke informatie die ongemerkt wordt doorgegeven", aldus de FBI.

Zo kan speelgoed gesprekken opnemen en informatie zoals namen, school, voorkeuren en andere gegevens opslaan. Het verzamelen van de persoonlijke informatie van een kind gecombineerd met de mogelijkheid van het speelgoed om verbinding met internet en andere apparaten te maken kunnen een risico voor de privacy en fysieke veiligheid van het kind zijn, zo waarschuwt de FBI. Daarnaast kunnen de accounts die gebruikers aanmaken allerlei persoonlijke informatie bevatten.

Ouders krijgen daarom het advies om de gebruikersovereenkomst goed te lezen, alsmede het privacybeleid. Ook moet er worden achterhaald waar persoonlijke data naar toe wordt gestuurd en opgeslagen en of het met derde partijen wordt gedeeld. De FBI merkt op dat fabrikanten in hun haast om speelgoed op de markt te brengen en gebruiksvriendelijk te maken beveiligingsmaatregelen vergeten. Voor de aanschaf doen ouders er daarom verstandig aan om eerst op internet te zoeken of er bekende beveiligingsproblemen met het speelgoed zijn en of het speelgoed firmware-updates kan ontvangen.

Afsluitend adviseert de FBI om slim speelgoed alleen in vertrouwde omgevingen met beveiligde wifi-verbindingen aan te sluiten en het gebruik van het speelgoed door hun kind te monitoren. Het speelgoed moet daarnaast worden uitgeschakeld als het niet wordt gebruikt en bij het aanmaken van een account moet alleen de minimaal vereiste informatie worden ingevoerd.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.