image

Criminelen omzeilen verbod op anonieme prepaidkaarten in België

maandag 17 juli 2017, 11:54 door Redactie, 36 reacties

Eerder dit jaar voerde België een verbod op anonieme prepaidkaarten in, maar criminelen weten de maatregel te omzeilen. Dat laat onderzoeksrechter Philippe Van Linthout tegenover Het Nieuwsblad weten. Wie in België een prepaidkaart koopt is nu verplicht om zich te identificeren.

"Wij merken in grote dossiers dat in bepaalde winkeltjes prepaidkaarten, al dan niet mits vergoeding, worden uitgeschreven op naam van vorige, vaak nietsvermoedende klanten", zegt Van Linthout. Deze klanten worden zo de eigenaar van meerdere nummers, waarvan er sommige in gerechtelijke dossiers opduiken, terwijl deze klanten daar niets mee te maken hebben. Ook benaderen criminelen mensen zonder inkomen om tegen betaling een prepaidkaart te kopen en daarvoor hun eigen naam op te geven. De prepaidkaart wordt aan de crimineel afgestaan, die zo buiten beeld blijft.

Van Linthout pleit voor het controleren van de namen die voor de aankoop van prepaidkaarten worden opgegeven en het in bezit hebben van meerdere telefoonnummers. "Indien iemand meerdere nummers op zijn naam heeft staan, moet hij ook meerdere toestellen kunnen voorleggen en uitleggen waarvoor hij die nodig heeft. Is dat niet het geval, dan is er een ernstig probleem", aldus de onderzoeksrechter.

Reacties (36)
17-07-2017, 12:02 door Anoniem
Nou zeg, dat verwacht je toch niet? Criminelen die zich niet aan de wet houden. Het moet toch niet gekker worden.
17-07-2017, 12:03 door Anoniem
Weer een lachwekkende maatregel waarbij de Belgische overheid domweg niet accepteert dat men niet volledige controle kan uitoefenen over de burger en laat staan criminelen. Een afwijkend belpatroon is al een indicatie dat iemand met gekke dingen bezig is. Ook kan met met big data technieken vrij snel vast stellen of op een bepaalde locatie veel sim kaarten in gebruik zijn die qua belgedrag afwijkend zijn. Daarom zijn criminelen ook over gestapt op versleutelde weg werp telefoons met databundels die anoniem en goedkoop in het buitenland per 100 aan te schaffen zijn. Dus... Wat zit hier nog werkelijk achter?
17-07-2017, 12:14 door Anoniem
Goh, wie had dat nou gedacht?
17-07-2017, 12:20 door Anoniem
Dit is precies waar ik de Tweede Kamer voor gewaarschuwd heb: criminelen die de katvanger introduceren. Een kind kan het plan bedenken!
17-07-2017, 12:28 door Anoniem
Het verplicht registeren is net ingevoerd, dus dit omzeilen zal ook blijven doorgaan.

Vorige, nietsvermoedende klanten kan je dus vervangen door Toekomstige, nietsvermoedende klanten en Recent geregistreerde, nietsvermoedende anonieme prepaidkaarthouders.

Gelukkig heeft de Belgische overheid alles onder controle... Blij dat ik nooit een GSM heb gehad.
17-07-2017, 12:33 door Anoniem
> Is dat niet het geval, dan is er een ernstig probleem ", aldus de onderzoeksrechter.

Voor wie is het een ernstig probleem? Voor iemand die niets te verliezen heeft anders dan wat vrije tijd? Of... voor Belgie (lees: de rest van de bevolking)?

Gelukkig maar dat het procedureel en op papier allemaal goed uitgedacht is en 100% klopt...
17-07-2017, 12:33 door linuxpro
Een verbod wat door criminelen wordt omzeid, een kind had dat kunnen voorspellen. Nu worden cirmi's nog niet gevonden en worden kwetsbare mensen opgezadeld met de effecten van dit zinloze verbod.
17-07-2017, 12:36 door Anoniem
katvangers :)
Hadden ze daar bij de zuiderburen echt nog niet eerder van gehoord????
17-07-2017, 12:56 door Anoniem
Door Anoniem:

Gelukkig heeft de Belgische overheid alles onder controle... Blij dat ik nooit een GSM heb gehad.

Maar dankzij criminelenn nu wel een Mobile nummer op uw naam en adres waarvan u nog geen weet heeft.
17-07-2017, 13:18 door Anoniem
Waarom hebben ze een criminoloog niet geraadpleegd eer deze maatregel werd ingevoerd.

Het makkelijst gaat het omzeilen door de inzet op naam van onwetende omaatjes.

Een ander aanknopingspunt is natuurlijk bij het optreden van meerdere geo-locaties per nummer.

Google is de eerste die de autoriteiten van dit misbruik via hun accounts zal kunnen verwittigen.
17-07-2017, 13:22 door Anoniem
Door Anoniem: Nou zeg, dat verwacht je toch niet? Criminelen die zich niet aan de wet houden. Het moet toch niet gekker worden.
Weet je wat we nodig hebben om dit op te lossen? Meer regels! Aanscherpen die wet!

Dat doen we hier in Nederland ook voortdurend, dus dat moet zekersteweten goed gaan.
17-07-2017, 13:37 door Anoniem
Goh dus Jan Jambon (federaal minister van binnenlandse zaken) heeft moeite ermee als ik op Belgisch grondgebied een dual-SIM telefoon gebruik om crimineel hoge roamingkosten te ontwijken. Duh!
17-07-2017, 13:38 door Reinder
Jeetje. Is het niet veel eenvoudiger om het gewoon te verbieden crimineel te zijn? Ik snap niet dat de politiek daar nooit aan gedacht heeft.
17-07-2017, 13:56 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:

Gelukkig heeft de Belgische overheid alles onder controle... Blij dat ik nooit een GSM heb gehad.

Maar dankzij criminelen nu wel een Mobile nummer op uw naam en adres waarvan u nog geen weet heeft.

Maar dat zeg ik net, bepaalde winkeltjes hebben mijn gegevens niet. Deze criminelen gaan voor het laaghangend fruit. En dat is de database die de Belgische overheid net heeft opgetuigd in de strijd tegen het terrorisme.
17-07-2017, 13:58 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom hebben ze een criminoloog niet geraadpleegd eer deze maatregel werd ingevoerd.
Waarom zou je dat nou doen, als je toch al niet gekeken hebt of die maatregel elders in Europa wel werkt.

Een ander aanknopingspunt is natuurlijk bij het optreden van meerdere geo-locaties per nummer.
Overdag hier, 's nachts 50km verderop. Iedere dag weer. Ja, heel verdacht.

(Het gaat dus om meerdere nummers per naam. Wat best legitiem kan zijn, maar dan moet je dus iedereen gaan bellen en vragen welke nummers er op zijn naam staan. Op alle nummers, om extra zeker te zijn.)

Heb je al opgemerkt dat de ene gluurmaatregel "natuurlijk" leidt tot de volgende? En dat dit effect heeft op iedereen, niet alleen op de paar rotte appels waar het zeggens toch om te doen was.
17-07-2017, 14:17 door Anoniem
Een interessant aspect is wel in eens, dat je kunt zien hoeveel van dit soort transacties plaats vinden. Je krijgt dus nu in eens een indicatie hoevaak men eigenlijk onzichtbaar wilt zijn.

En daarnaast, het is gemakkelijk te vinden welke winkels hier aan mee doen. En deze zijn gemakkelijk aan te pakken.
17-07-2017, 14:18 door Reinder
Het is overigens wel een heel fraai voorbeeld van hoe restrictieve wetgeving met name de onschuldige, goedwillende burger treft. Die worden geconfronteerd met extra controles (wat ook weer belastinggeld kost), administratieve lasten en een beperking van de burgerlijke vrijheden (al was het maar door het chilling-effect van weten dat de overheid controle op je wil uitoefenen). De criminelen ondertussen laten zich er niet door tegenhouden en breken gewoon de wet (shocking!) en nemen eenvoudige, doeltreffende maatregelen die alleen tegen te gaan zijn met nog meer restricties, administratie, lasten en controles. Want wat ga je doen als iemand twee mobiele nummers op z'n naam heeft staan? Of drie? Bij iedereen een agent langs sturen om te vragen of ze die nummers hebben voor de kinderen, om zakelijk en prive gescheiden te houden, of voor criminele doeleinden? Hetzelfde verschijnsel gaat op voor andere zaken, zoals een mogelijk verbod op sterke encryptie. De gewone, onschuldige burger is het haasje. Oh, er worden natuurlijk mensen door aangehouden. Mensen die op een of andere manier zich niet aan de nieuwe regels hebben gehouden, of het slachtoffer zijn geworden van falende uitvoering of administratieve slordigheden maar het hele circus is nauwelijks effectief tegen de echte criminelen waarvoor het in het leven geroepen is.
17-07-2017, 14:21 door Anoniem
Door Anoniem: Goh dus Jan Jambon (federaal minister van binnenlandse zaken) heeft moeite ermee als ik op Belgisch grondgebied een dual-SIM telefoon gebruik om crimineel hoge roamingkosten te ontwijken. Duh!
Zeg Ollander, analyseer eerst voor je beschuldigt. Het was federaal minister van justitie Koen Geens die dit rammelende wetje erdoor joeg. Die man regeert alsof het hier binnenkort weer la Belgique de mon papa is. Overigens: jullie minister Henk Kamp weet niet wat gelijk oversteken is, gezien dat jullie Ollanders vanuit jullie oorden wat hem betreft roamingkosten moeten blijven betalen. Wil wedden dat jullie om dat te ontwijken bij Jan Jambon in Brasschaat komen bellen. Ben overigens een tevreden Nederbelg.
17-07-2017, 14:46 door Anoniem
Gelukkig dragen die "bepaalde winkeltjes" wel netjes BTW af, anders zou het wel heel louche worden ...
Dat is het probleem met juristen die techniek en realiteit niet voorafgaande aan nieuwe wetten begrijpen, dan krijg je SIMboolwetgeving.
17-07-2017, 14:46 door Anoniem
En bij hoeveel nummers ben je dan verdacht? Überhaupt dat je al als verdacht word gezien omdat je meerdere nummers op je naam hebt staan is al vreemd...

Zou even wat zijn, dat er voor mij bepaald gaat worden hoeveel simkaarten ik mag gebruiken of niet. Daarnaast is het weer een onzinnige maatregel.
17-07-2017, 14:59 door Anoniem
Door Anoniem: Dit is precies waar ik de Tweede Kamer voor gewaarschuwd heb: criminelen die de katvanger introduceren. Een kind kan het plan bedenken!

En jij denkt dat katvangers niet in het zicht zijn?
17-07-2017, 15:20 door Anoniem
Dat wordt bij de gemeente activeren onder afgifte van ID-bewijs.
17-07-2017, 15:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-07-2017, 16:07 door Anoniem
Door OpenXOR: Het moet niet gekker worden. Straks krijgen we nog terroristen die anti-terrorisme-maatregelen weten te omzeilen.
Je bedoelt dingen zoals gluurscanners die allerlei dingen gewoon niet opmerken, of zelfs onderbroekbomleggers die zonder paspoort en zonder door enige scanner heen te hoeven gewoon het vliegtuig inkomen?

Nee man, dat kan helemaal niet. *kuch* http://www.fox9.com/news/265354360-story
"Minneapolis airport fails 95 percent of security tests [...]" *kuch* Al die anti-terrorisme maatregelen werken prima en zijn echt niet zomaar te omzeilen hoor!
17-07-2017, 16:20 door Anoniem
Door Anoniem: Goh dus Jan Jambon (federaal minister van binnenlandse zaken) heeft moeite ermee als ik op Belgisch grondgebied een dual-SIM telefoon gebruik om crimineel hoge roamingkosten te ontwijken. Duh!

Ik weet niet over welke roaming kosten je het hebt maar die zijn afgeschaft in de EU sinds 15-06-2017.
17-07-2017, 17:42 door Vandy
Door OpenXOR: Het moet niet gekker worden. Straks krijgen we nog terroristen die anti-terrorisme-maatregelen weten te omzeilen.
Gewoon zelfmoord strafbaar stellen, dat zal die zelfmoordterroristen leren!
17-07-2017, 18:39 door Anoniem
hier dus ook weer dat afspraken en realiteit niet overeen komen. een veelgemaakte fout door beslissers en bestuurders.
17-07-2017, 19:18 door Anoniem
Pre-paid dual-sim of duo kaart.

Is daar in België of Polen al aan gedacht?

Een simkaart legit geregistreerd met daarnaast zijn anonieme broertje.
17-07-2017, 20:02 door Anoniem
Die Belgen kunnen ook gewoon in NL een prepaid-simkaartje kopen en die gewoon gebruiken in Belgie.De sim moet alleen wel in NL worden geactiveerd dat houdt meestal in even 1244 bellen. Met een Kruidvatje bel je voor 9ct per minuut dus wellicht ook nog goedkoper als de belgische providers.
17-07-2017, 21:01 door Remmilou
Door Anoniem:
Door Anoniem: Goh dus Jan Jambon (federaal minister van binnenlandse zaken) heeft moeite ermee als ik op Belgisch grondgebied een dual-SIM telefoon gebruik om crimineel hoge roamingkosten te ontwijken. Duh!

Ik weet niet over welke roaming kosten je het hebt maar die zijn afgeschaft in de EU sinds 15-06-2017.

Als ik in NL met mijn NL abbo naar Italië bel, betaal ik meer dan als ik dat vanuit Be doe.
Als ik een BE abbo aanschaf en vanuit NL naar Italië bel ben ik goedkoper uit.
17-07-2017, 21:53 door Anoniem
We houden toch beslist wel van die'en Belgen, dat moet gezegd, maar af en toe gniffelt er wel eens Hollander mee.

Maakt niet uit, gezien we nu toch gaan ervaren, hoe deze wetgeving daar gaat uitwerken en welke leringen er uit te trekken zijn mettertijd. Ook van foute regelgeving leert men veel.

Groetjes aan Antwerp en de rest.
17-07-2017, 23:29 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Goh dus Jan Jambon (federaal minister van binnenlandse zaken) heeft moeite ermee als ik op Belgisch grondgebied een dual-SIM telefoon gebruik om crimineel hoge roamingkosten te ontwijken. Duh!

Ik weet niet over welke roaming kosten je het hebt maar die zijn afgeschaft in de EU sinds 15-06-2017.

Kennelijk weet Henk Kamp beter dan u hoe EU-regels naar zijn hand te zetten. Als Nederbelg leer je in België dat overheden niet te vertrouwen zijn. Getuige http://nos.nl/artikel/2181221-kamp-bellen-naar-buitenland-hoeft-niet-goedkoper.html zou de gemiddelde Ollander daar ook goed aan doen met gezond wantrouwen politieke beloften door te prikken. Een VVD-minister en consumenten voordeel gunnen: wie gelooft er nog meer in fata morgana?
18-07-2017, 07:54 door Anoniem
Goh, ik heb alleen al 5 simkaarten. En *ik* vind dat handig. Al is het alleen maar omdat de zakelijke telefoon na werktijd uit kan en de familie wel kan bellen. Buitenland: idem.
En de roaming kosten mogen dan wel afgeschaft zijn, maar 'naar het buitenland' bellen blijft crimineel duur - dat is nog net zo duur als met roaming kosten. Dat los je dus op met een local sim.
18-07-2017, 19:14 door Anoniem
Iedereen een chip in de reet want dit werkt blijkbaar niet.
De vraag is natuurlijk wat je hier uiteindelijk aan hebt. Miljoenen ontevreden mensen , vast wel.
18-07-2017, 22:40 door Ramon.C
Waar is de (r)overheid eigenlijk nou nog goed voor? Stelletje debielen, egoïsten en sympathieloze tyfu$ honden zijn het.
Het schip is zowat geschonken..
25-07-2017, 12:47 door Anoniem
Door Reinder: Jeetje. Is het niet veel eenvoudiger om het gewoon te verbieden crimineel te zijn? Ik snap niet dat de politiek daar nooit aan gedacht heeft.

Ja, gewoon zeggen dat het niet mag!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.