image

465.000 patiënten in VS moeten pacemaker updaten wegens lek

donderdag 31 augustus 2017, 08:28 door Redactie, 1 reacties

465.000 Amerikaanse patiënten met een pacemaker moeten een firmware-update installeren wegens een kwetsbaarheid waardoor het apparaat op afstand kan worden gehackt en de veiligheid van patiënten in gevaar kan komen, zo meldt de Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration (FDA).

Het gaat om pacemakers van fabrikant Abbott, die voorheen bekend stond als St. Jude Medical. Via de kwetsbaarheden kan een aanvaller de pacemaker manipuleren. Zo kan de batterij sneller leeg raken of het ritme worden aangepast, wat gevolgen voor de patiënt kan hebben. Vorige week keurde de FDA een firmware-update goed die patiënten moet beschermen. De toezichthouder adviseert patiënten en hun zorgverlener om de risico's van de kwetsbaarheden en het installeren van de firmware-update bij hun volgende gesprek te bespreken.

Bij het installeren van de update, wat drie minuten in beslag neemt, kunnen zich namelijk bepaalde problemen voordoen, zoals het laden van de vorige firmware, het verliezen van instellingen en diagnostische data en in bepaalde gevallen kan het apparaat zelfs stoppen met werken. De update is sinds dinsdag voor zorgverleners beschikbaar en dient als 'recall', aldus de FDA. Nieuw geproduceerde pacemakers hebben de update al geïnstalleerd. Er zijn geen gevallen bekend waarbij de pacemaker van een patiënt is gehackt. Onderzoekers hebben echter meerdere keren aangetoond dat dit wel mogelijk is.

Reacties (1)
31-08-2017, 22:11 door Anoniem
Ook in Nederland moeten patiënten terug naar het ziekenhuis voor een firmware update van hun pacemaker. Het gaat om pacemakers van het merk St Jude Medical, die worden teruggeroepen. Ze worden gemaakt door fabrikant Abbott.

NRC.nl 31 augustus 2017
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/31/half-miljoen-pacemakers-blijken-kwetsbaar-voor-hackers-12766265-a1571832
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.