image

160.000 particuliere beveiligingscamera's bij politie geregistreerd

maandag 4 september 2017, 13:40 door Redactie, 3 reacties

Bij de politie zijn inmiddels 160.000 particuliere beveiligingscamera's geregistreerd waar de politie in het geval van een misdrijf gebruik van kan maken, zo laat de politie via Twitter weten. Vorig jaar oktober ging het nog om 100.000 camera's. Volgens Trouw komen er per dag 60 aanmeldingen binnen van particulieren en bedrijven die hun camerabeelden ter beschikking willen stellen voor opsporing bij delicten.

De camera's worden toegevoegd aan een politiesysteem genaamd Camera in Beeld. Dit systeem geeft particuliere en overheidscamera's op een kaart weer. Zo heeft de politie overzicht van welke camera’s waar hangen en waar zij opnames van maken. Mocht er bijvoorbeeld een inbraak zijn gepleegd kan de politie in het systeem kijken waar er camera’s hangen waar mogelijk iets op te zien is en neemt vervolgens contact op met de eigenaar van die camera’s. De politie kijkt niet live mee met de beelden. Dat gebeurt via een ander project genaamd Live View.

In het geval de politie beelden van een particuliere beveiligingscamera wil zal het die naar eigen zeggen altijd met een machtiging van het Openbaar Ministerie vorderen. Inmiddels heeft Camera in Beeld 84.000 zoekvragen ontvangen en heeft het 14.600 unieke bezoekers gehad. Het gaat in dit geval om politieagenten die van het systeem gebruikmaken.

Reacties (3)
04-09-2017, 17:36 door Jodelie
Alleen wel een beetje jammer dat je voor het doen van aangifte een afspraak moet maken terwijl er steeds meer politiebureaus worden gesloten. Ook jammer dat 50% van de aangiftes in de vuilnisbak belandt, ook jammer dat er al jarenlang een ernstig tekort is aan rechercheurs en tot slot is het erg jammer dat het bij slechts een paar procent van de misdrijven komt tot een veroordeling.

Ja... zo kun je wel een miljoen camera's tot je beschikking hebben.
04-09-2017, 20:32 door Anoniem
De wetgever heeft uitdrukkelijk bepaald dat het opsporingsambtenaren niet vrij staat om derden te vragen gegevens op vrijwillige basis te verstrekken. De gedachte hierbij is dat de derde veelal over onvoldoende inzicht beschikt in het opsporingsonderzoek om een goed besluit te nemen.
26-11-2017, 14:02 door Anoniem
Mag ik opnamen maken van de openbare weg dan?

"Uw camera mag alleen opnamen maken van uw eigendom en in principe niet van de openbare weg. U mag namelijk alleen opnamen maken met als doel persoonlijke eigendommen te beschermen en niet om de privacy van mensen, dieren, goederen te schenden. Maar als u bijvoorbeeld uw carport in beeld heeft en daarbij is het onvermijdelijk een deel van de stoep in beeld te hebben, is dit wel toegestaan. Enige overlap is namelijk soms onvermijdelijk. Wel bent u verplicht duidelijk zichtbaar te vermelden dat er camerabeveiliging aanwezig is. Bijvoorbeeld door een sticker of bordje bij de toegangsdeur." (bron Politie; Camera in beeld)

Dus al die 160.000 geregistreerde particuliere beveiligingscamera's houden zich allen aan deze wettelijke bepalingen? Hebben allemaal een bord of sticker waarop aangegeven wordt dat er camerabeveiliging aanwezig is. Lijkt me sterk, gezien de Politie daar niet op controleert.. Kortom, de meeste camera-beelden zijn dus onbruikbaar voor een rechtszitting? Je kunt dus je auto, geparkeerd op de openbare weg, niet met camerabeveiliging beschermen, tenzij je het pal voor je voordeur parkeert? Staat je auto 5 huizen verder, omdat je buurvrouw voor je deur staat geparkeerd, heb je pech. Je mag namelijk niet de hele straat in beeld hebben... weg gps, radio en airbags!

Maar goed.. we weten allemaal dat bij de volgende aanstaande aanslag, waar en wat dat ook zal zijn, de daders allang bekend was bij de politie, maar om privacy redenen of substantiële verdenkingen niks konden doen... en daarom moeten we allemaal onze privacy maar opofferen, zodat we allemaal rustig verder kunnen 'functioneren' in ons zombi-samenleving!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.