image

Overheid start proef met digitaal aanvragen van rijbewijzen

vrijdag 29 september 2017, 16:08 door Redactie, 6 reacties

De overheid start in een aantal gemeenten een proef met het digitaal aanvragen van rijbewijzen. Het kabinet heeft hiervoor ingestemd met een voorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu om dit mogelijk te maken. Op dit moment moet de aanvrager van een rijbewijs zich zowel bij de indiening van de aanvraag als bij de uitreiking van het rijbewijs bij de gemeentebalie identificeren met een op zijn naam gesteld identiteitsbewijs.

Nu zal de aanvraag via de computer plaatsvinden. In eerste instantie zal de proef starten in een beperkt aantal, door de minister aangewezen gemeenten. De mogelijkheid een elektronische aanvraag in te dienen wordt beperkt tot de relatief eenvoudige gevallen, waaronder de vernieuwing van het rijbewijs. De RDW geeft de elektronisch aangevraagde rijbewijzen af. Elektronische aanvraag is mogelijk nadat een door een erkende fotograaf ingezonden digitale foto van de aanvrager door de RDW is goedgekeurd.

Als het experiment positief verloopt, kan het kabinet besluiten of het elektronisch aanvragen van rijbewijzen landelijk ingevoerd wordt, en ook of de digitale aanvraag voor andere rijbewijsaanvragen toegestaan wordt, zoals bijvoorbeeld voor eerste aanvragen of voor aanvragen na verlies of diefstal van het oude rijbewijs. Het experimenteerbesluit wordt nu voorgehangen bij de Eerste en Tweede Kamer gaat daarna naar de Raad van State voor advies. Als deze geen grote bezwaren hebben, kan het besluit worden bekrachtigd.

Reacties (6)
29-09-2017, 17:46 door [Account Verwijderd]
Da's handig. Als dan het hernieuwde rijbewijs ook nog in .jpg of .pdf als bijlage wordt meegestuurd in een mailtje kun je er zelf een printje van maken met je bubblejetprinter.
Burrpp.
30-09-2017, 06:48 door Anoniem
Dus in plaats van naar het gemeentehuis, foto maken, aanvragen & ophalen wordt het nu naar een erkende fotograaf, naar de bibliotheek voor internet access en dan naar het gemeentehuis ophalen.

En waar zit de winst voor mij?
30-09-2017, 16:17 door Briolet
Op dit moment moet de aanvrager van een rijbewijs zich zowel bij de indiening van de aanvraag als bij de uitreiking van het rijbewijs bij de gemeentebalie identificeren met een op zijn naam gesteld identiteitsbewijs.

2x identificeren lijkt me ook overkill. 1x is voldoende. Dus:

- of bij de aanvraag en dan eventueel opsturen.
- of bij de uitreiking en dan hoef je bij het indienen niet te controleren.
30-09-2017, 16:47 door Anoniem
Door Briolet:
Op dit moment moet de aanvrager van een rijbewijs zich zowel bij de indiening van de aanvraag als bij de uitreiking van het rijbewijs bij de gemeentebalie identificeren met een op zijn naam gesteld identiteitsbewijs.

2x identificeren lijkt me ook overkill. 1x is voldoende..
Gelukkig moet het 2x. Het is een officieel identiteitsbewijs, die zijn zeer waardevol en hebben grote gevolgen als ze in verkeerde handen vallen. Omdat aanvragen en ontvangen 2 aparte momenten zijn en in beide situaties verschillende risico's gelden is het iedereen er veel aan gelegen dat het in goede handen valt. Gemakzucht is niet altijd verstandig.
02-10-2017, 12:06 door Anoniem
Door Anoniem: Dus in plaats van naar het gemeentehuis, foto maken, aanvragen & ophalen wordt het nu naar een erkende fotograaf, naar de bibliotheek voor internet access en dan naar het gemeentehuis ophalen.

En waar zit de winst voor mij?

Niet alle gemeentehuizen hebben in fotograaf. In veel gemeentes moet je al naar een fotograaf.
Als je toch al in de bibliotheek zit om commentaar op security.nl te plaatsen, kun je gelijk de aanvraag voor je rijbewijs indienen.

Er hoeft trouwens geen winst voor jou in te zitten. Als jij geen winst ziet, dan doe je het gewoon op de oude wijze.

Peter
02-10-2017, 14:52 door Anoniem
Mijn winst is een ritje met de auto van 30 km. Zo ver staat het gemeentehuis namelijk van ons huis vandaan. Tegen de tijd dat het voor mij nodig is (2021) zal het wel heel normaal zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.