image

Nederlandse providers starten campagne om pc te scannen

dinsdag 3 oktober 2017, 13:19 door Redactie, 8 reacties

Nederlandse internetproviders zijn een campagne gestart die internetgebruikers oproept om hun computer op malware en "andere troep" te scannen. De Grote Schoonmaak campagne is een initiatief van de leden van de Vereniging Abuse Information Exchange, waarin KPN, SIDN, Solcon, Tele2, XS4ALL, Zeelandnet en VodafoneZiggo samenwerken.

Volgens de providers is tussen de 5 en 10 procent van alle computers onderdeel van een botnet en moet de Grote Schoonmaak daar een eind aan maken. "Trek vandaag nog een paar minuten uit om je computer te scannen op virussen en andere troep. Dan weet je dat jouw computer schoon is, een veilig gevoel!", aldus de oproep. Via een campagnepagina krijgen internetgebruikers tips, zoals het installeren van updates, en wordt er gewezen naar de online virusscanners van ESET en F-Secure. Dit zijn ook de scanners die Nederlandse internetproviders in hun veiligheidspakketten voor abonnees gebruiken.

Reacties (8)
03-10-2017, 13:32 door Anoniem
Zo jammer dat plaatje op https://veiliginternetten.nl/maakjecomputerschoon/
Dan geef je mensen de impressie dat dit een goed werkende manier is van je toetsenbord schoonmaken,..
03-10-2017, 13:44 door Anoniem
Leuk initiatief. En als je dan op 'nu uitvoeren' klikt, wil het ding een exe downloaden. Geen idee waar die vandaan komt, of ik die wel wil laten runnen en of het nou wel zo'n succes is als dat binnen Wine draait...
03-10-2017, 15:16 door Briolet - Bijgewerkt: 03-10-2017, 15:21
Door Anoniem: Leuk initiatief. En als je dan op 'nu uitvoeren' klikt, wil het ding een exe downloaden. Geen idee waar die vandaan komt, …

De file komt van: "https://download.sp.f-secure.com/tools/F-SecureOnlineScanner.exe"

Maar het is inderdaad een heel slecht iets dat een site die claimt je computer on-line te scannen, niet eens ziet dat je de download vanaf een Mac start. Dus dat exe bestand is bij voorbaat onbruikbaar.

Edit:
Die andere genoemde test haalt het bestand van: "https://download.eset.com/com/eset/tools/online_scanner/latest/esetonlinescanner_nld.exe"
Dus ook weer een onbruikbaar exe bestand.

Of zegt men hier impliciet mee dat alleen Windows onveilig is en de rest hoef je niet te scannen?
03-10-2017, 17:06 door Anoniem
Free Kaspersky virus scanner for MAC (https://www.kaspersky.com/free-mac-virus-scan):

=> https://itunes.apple.com/app/kaspersky-virus-scanner-free/id997030557
03-10-2017, 17:43 door Anoniem
Triester dan trieste voorbeeld website !

Om meer redenen

In de eerste plaats worden vaak Apple computers gebruikt voor plaatjes en voorbeelden.
Dat oogt lekker maar slaat alleen nergens op want van die 10 % besmette systemen die van een botnet uitmaakt, zou hooguit 1 van die minder dan pakweg 10, 20 of 30 overgebleven mac computers in Nederland die nog met flashback zijn besmet (2012 java 6 malware), de rest (die andere 20 miljoen computers) allemaal windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows, windows : sufferds!!!!!!!!!

Maar goed, dan de campagne richten op mac gebruikers, tenminste , die krijg je gepresenteerd als je niet direct alle javascripts je browser laat overnemen o die site.

Domme voorbeelden geven doe je zo:
Het besturingssysteem van je computer updaten

- Klik op het Apple-teken linksboven in het beeldscherm van je Mac.
- Klik op 'Over deze Mac'.
- Klik op 'Software-update...'.
De App Store wordt nu automatisch geopend. Als er updates beschikbaar zijn, staan die hier.
Ehhhh, neeeeeejn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kijk even wat er aan hoeveelheden werkende tweedehands mac's op marktplaats wordt aangeboden en je weet dat dat besturingssystemen omslaat van pakweg OS X 10.4 tot en met MacOs 10.13.

Tot en met zeker 10.6 gaan die updates helemaal niet via de app store en voor de andere systemen geldt dat ……… tja wat geldt er dan?
Dat ze de laatste updates binnen hebben?
Ja dat wel maar niet de laatste updates die Apple inelkaar heeft geknutseld.

Het is al een decennium bekend dat als je dit doet, je hooguit de laatste updates hebt binnengehaald die er voor jouw systeemversie beschikbaar zijn maar dat dat bepaald niet betekent dat jouw systeem up to date is in de zin va dat het aansluit bij de laatste ontwikkelingen op het gebied va Mac protectie.

Ongelofelijk dom voorbeeld van die rakker die dit voorbeeld heeft samengesteld; l*llo!!

Maar, geeft het?
Nou nee niet heel echt, als je dan maar wel minstens je Java hebt geüpdatet (wat vaak niet kan) hebt uitgeschakeld (elk account!) of eraf hebt gedonderd.
Daar ligt hem nog een zwakheid voor die oudere beestjes, verder maakt het niet zo uit, hoe ouder hoe obscuurder hoe nog,nog,nog,nog minder last van die paar dingetjes die niemand tegenkomt.

Mac updaten, kan je doen als het kan.
Moet je MacOs High Sierra als je Mac dat kan?
Nee ook niet l*llo! de voorbeeld maker.

Want Apple ondersteunt inmiddels traditioneel drie systemen en dat betekent dat je ook veilig kan bijven zitten op 10.12 en ook op 10.11 (El Capitan).
Laat je niet aanpraten dat nieuw(er per definitie) goed is, dat is slap gemakzuchtig gelul in de ruimte..

Dus, als je op 10.10, 10.9, 10.8, 10.7, 10.6 of zelfs 10.4 zit dan is er ook niet zoveel aan de hand.

Maar, wat wel kan en daar heeft je besturingssysteem niet heel veel mee te maken is dat je adware hebt en die eraf moet halen.
En dan komt de grap, virusboeren zijn vrij lui en ondersteunen vaak alleen de nieuwste systemen. terwijl je zou denken dat de oudste systemen ze het hardste nodig hebben, dan kan je het bekijken, doe maar lekker met de hand.

Dan nog iets, de meeste browsermakers, waaronder mozilla zijn ook vrij lui e hebben slechts zin om het nieuwste van het nieuwste te ondersteunen.
Dus als je upgradet naar een hoger systeem zou de reden daarvoor kunnen zijn dat je een up to date browser wil hebben.
Maar de grap is dat als je een beetje je best doet je eigenlijk vrijwel voor alle systemen nog wel een browser kan vinden, ook voor de ppc macs.

Wat is dan het nut om Mac's hierin te betrekken?
Om geld te verdienen natuurlijk, f*secure laat jou graag betalen of verzamelt graag gratis info vanaf jouw systeempje, als het gratis is verdienen we op andere wijze.

Security is belangrijk ook voor Mac gebruikers maar helaas kan security voor Mac niet van de grond komen door de zeeën van onzinruis (door av bedrijven en providers) die erover verspreidt wordt uit eigenbelang.
Niemand heeft al veel zin om zich in dit soort onderwerpen te verdiepen maar slap gelul en fud maakt hooguit dat Mac gebruikers een andere reden hebben om zich er niet mee te willen bezighouden.

Is je besturingssysteem up-to-date?
Ja, dat is het
Volgens jullie uitleg dan, maar het klopt alleen niet erg!

Gebruik een online scanner
Helemaal niet, sodemieter op, privacy anyone??
Geen woord erover.

Hier wordt security weer eens aan de man gebracht maar is het belang natuurlijk een heel andere, av boeren centjes (in geld of gebruikersdata) te laten opstrijken.

Verder niet nuttig?
Jawel, een backup maken is zeker belangrijk.
En hulpprogramma's, of eigelijk allemaal ook, maarrr dat moeten er G*vrrrdrie wel update's zijn en moet je ook vertelen dat als je geen updates meer ziet, dat dat nog niet beteent dat je systeem up to date is.
Daarnaast moet je open kaart spelen en gewoo vertellel om welke botnets het gaat en voor welke systemen die geldt in welke mate.

Dus die 10% is voor wie van toepassing?
Voor de Avboeren die meer pakketten willen verkopen?
iOS gebruikers (snikhik)
Voor Mac gebruikers (proest)
Linux gebruikers (kuch)
Of voor Windows gebruikers (ai).

Veilig internetten???
Tsss, overnieuw en nou goed svp : eerst een grote schoonmaak door de verkeerde clichés, verkeerde voorbeelden en verborgen agenda's!!!!
03-10-2017, 21:14 door Anoniem
Eset en F-Secure scoren niet biet bepaald geweldig bij de bekende AV test-organen als het om malware gaat. F-Secure heeft nieteens een eigen firewall. Wil je je pc testen gebruik dan malwarebytes, HitmanPro,evt.HouseCall van TrendMicro. Ook Emsisoft Emergency Kit en Zemana hebben goede online scanner. AdwCleaner kan veel rotzooi vinden.
04-10-2017, 11:09 door Anoniem
Met Webroot hoef je niet te scannen ben je altijd super beveiligd.
04-10-2017, 17:42 door Anoniem
Door Anoniem: Zo jammer dat plaatje op https://veiliginternetten.nl/maakjecomputerschoon/
Dan geef je mensen de impressie dat dit een goed werkende manier is van je toetsenbord schoonmaken,..

Ik zou er gewoon een hogedrukreiniger op zetten, werkt misschien beter. :-P
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.