image

E-maildienst Tutanota lanceert nieuwe versleutelde mailclient

donderdag 5 oktober 2017, 14:19 door Redactie, 3 reacties

De versleutelde e-maildienst Tutanota heeft een nieuwe mailclient gelanceerd die van een nieuw ontwerp is voorzien en ook sneller zou moeten werken. Tutanota, Latijns voor 'veilige boodschap', heeft het bestrijden van massasurveillance en het bevorderen van privacy als missie.

De e-maildienst biedt end-to-end-encryptie aan voor e-mails die Tutanota-gebruikers naar elkaar sturen. Ook versleutelt het opgeslagen e-mails en contacten. Inmiddels zouden meer dan 2 miljoen mensen van Tutanota gebruikmaken, dat zowel gratis als betaalde accounts aanbiedt. De nu gelanceerde e-mailclient is de grootste verandering sinds de lancering van Tutanota in maart 2014. "De moderne vormgeving is essentieel om iedereen te overtuigen om een veilige maildienst te gebruiken, zelfs als ze niet om privacy geven", zegt mede-oprichter Arne Möhle.

Volgens Mike Finch, de ontwerper van de nieuwe vormgeving, zijn op privacy-gerichte apps en privacybewustzijn belangrijker dan ooit te voren. "Privacy is altijd een essentieel mensenrecht geweest, maar door de explosieve groei van advertentietechnologie, overheidssurveillance en de alledaagse dreiging van ransomware, is het risico nog nooit zo groot geweest. Nu meer en meer van ons leven online plaatsvindt, hebben we nog nooit zoveel te verliezen gehad", zo laat hij weten.

Verder stelt Finch dat privacy en encryptie beter gepromoot moeten worden. "Een groot deel van de wereldbevolking komt via mond-tot-mondreclame van vrienden en familie met nieuwe technologie in aanraking, niet via Twitter en techblogs". De ontwerper pleit dan ook voor het organiseren van privacyworkshops in de lokale bibliotheek en het verspreiden van stickers en flyers.

Reacties (3)
06-10-2017, 10:24 door Anoniem
Verbazingwekkend hoe informatiearm hun website is. Je kan je aanmelden voor iets waarvan ze niet eens de moeite doen om uit te leggen waar je nou precies mee te maken krijgt. Is het alleen een webmail-interface? Hoe werkt de versleuteling bji hun? Er lijkt totaal geen documentatie van te zijn, zelfs geen inleiding.

Er zijn icoontjes voor apps voor Android en iPhone, en via het winkelwagen-icoontje kom je op een Amazon-pagina, weer voor Android, waarop een link naar een github-pagina staat waar de sourcecode staat. Mooi dat die open source is, maar ook daar is de informatie voor wie niet meteen de broncode in wil duiken erg summier. Ik zie eraan dat het een web client is en dat je die ook op je eigen pc kan instlalleren, maar dat was het dan ookmeteen. Ik zie nog steeds niet hoe ze de versleuteling geregeld hebben, of ze wel of niet compatibel zijn met standaards als S/MIME en PGP/MIME of juist iets heel anders doen. Niets.

Ik kom het de laatste jaren vaker tegen. Er zijn ontwikkelaars die helemaal voor de gelikte vormgeving gaan (en die daar vaak ook goed in zijn), maar die totaal niet door lijken te hebben dat je aan een aanlogscherm niet ziet waar je mee te maken hebt. Die richten zich kennelijk op mensen die zich blind overal voor aanmelden en wat er dan ook tevoorschijn komt enthousiast gaan gebruiken. Dat je die iets wilt bieden dat veilig is is prachtig, maar waaraan kunnen mensen die iets voorzichtiger zijn eigenlijk zien dat het goed zit?
06-10-2017, 22:06 door Anoniem
Bij wie loop je nu te klagen? Je bent duidelijk te lang al in dienst van je telefoon...flikker het ding in de amstel en ga lekker een biertje pakke met een oudewest krantje.
07-10-2017, 22:25 door Anoniem
Hoe bedoel je, er is geen informatie? https://tutanota.uservoice.com/knowledgebase/topics/69730-english
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.