image

OM blij met aandacht kabinet voor aanpak cybercrime

woensdag 11 oktober 2017, 14:46 door Redactie, 3 reacties

Het Openbaar Ministerie is blij met de aandacht in het regeerakkoord voor de aanpak van cybercrime, maar hekelt de beperkingen van de Wet Computercriminaliteit III. Gisteren presenteerde het nieuwe kabinet het regeerakkoord. Zo gaan er miljoenen euro's extra naar de aanpak van cybercrime gaan.

"De investering door het nieuwe kabinet geeft een impuls om het gebruik van het internet te kunnen beschermen", zo laat het Openbaar Ministerie weten. Volgens het OM zal het extra geld worden gebruikt om verdere "deskundigheid en slagkracht" te ontwikkelen om cybercriminaliteit te voorkomen en aan te pakken. In het regeerakkoord worden ook verschillende beperkingen voor de Wet Computercriminaliteit III genoemd.

"De politie koopt geen hacksoftware in voor algemeen gebruik en gebruikt in principe geen hacktechnieken die onze cybersecurity verslechteren. Alleen in specifieke strafzaken mag de politie hacksoftware inkopen", stelt Kees Verhoeven van D66. Het OM is echter van mening dat hierdoor de toegevoegde waarde en de effectiviteit van de wet worden ingeperkt. "Hetgeen in de toekomst consequenties kan hebben voor de effectiviteit van de opsporing van ernstige delicten."

D66 is echter blij met de aanpassing van de wet. "Het vorige kabinet wilde de politie beter bewapenen tegen cybercrime, kinderporno en terrorisme. Dat doel was goed, maar het middel verkeerd. Kwetsbaarheden bleven bestaan. Hackers, pedofielen of cybercriminelen maakten daar gebruik van. Met de aangepaste Hackwet worden de risco's voor cyberveiligheid zo veel mogelijk weggenomen. Een belangrijke verbetering", merkt Verhoeven op.

Reacties (3)
11-10-2017, 15:12 door Anoniem
Ik heb nog nooit gehoord dat het OM niet blij was met de eigen werkgever, ook wel bekend als het kabinet. Justitie en politie zijn altijd uiterst volgzaam.
11-10-2017, 15:50 door Anoniem
OM moet gewoon zijn mond houden en doen waar ze voor zijn. Alleen als je bij de politie aan klopt met een digitale misdaad snappen ze het niet of wordt je weg gestuurd, tenzij je natuurlijk een bedrijf bent of zo.

Dat ze niet blij zijn met inperkingen is begrijpelijk want OM wilt een totalitaire politie staat en als daar geen tegengas op gegeven wordt zullen ze steeds verder willen gaan met het afbreken van het kleine beetje privacy dat nu nog overeind staat.
12-10-2017, 11:13 door Anoniem
^^ dan moet je misschien de officiele reacties van politie en om (en de rechtelijke macht en de nova en de....) op de voorstellen voor het nieuwe wetboek van strafvordering maar eens lezen. Zo volgzaam klinkt dat niet.

Ook voor het wetsVOORSTEL (de eerste kamer moet namelijk nog beslissen) CCIII is er wel eerder commentaar geweest, ook vindbaar.

ofwel: lees ff wat voor je reageert.

Dat staat natuurlijk allemaal los van de vraag of je happy zou moeten zijn met de delen waar OM en politie kennelijk wel blij mee zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.